Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'dan Münbiç'te öldürülen ABD askerleri için açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Münbiç'te ABD'li askerlere düzenlenen saldırıya açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "ABD'nin ve sayın Trump'ın almış olduğu kararı etkileme anlamında olabilir" dedi.



Hırvatistan CumhurbaÅŸkanı Kolinda Grabar-Kitarovic ile düzenlenen ortak basın açıklamasında konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ABD'li askerlere düzenlenen saldırı ile ilgili sorulan soruya cevap verdi. 

Münbiç'te devriye görevi yapan askerlere saldırı gerçekleÅŸti. 4 ABD askeri yaÅŸamını yetirdi. Sizdeki son bilgi nedir?

- Bendeki bilgilerde 5 ABD askeri ve toplamda 20 kiÅŸiyi bulduÄŸu bilgi. Bu olayı DEAÅž üstlendi. Anlaşılan o ki buradaki ABD'nin ve sayın Trump'ın almış olduÄŸu kararı etkileme anlamında olabilir. Ben sayın Trump'ın bu noktadaki kararlılığını gördüÄŸüm için bu tür terör eylemine karşı geri durmayacağına inanıyorum. EÄŸer geri durulacaksa bu DEAÅž'ın zaferi olur. Biz DEAÅž'ı ve diÄŸer terör örgütlerini o topraklarda bitireceÄŸiz. Suriye halkı bu teröristlerle içiçe yaÅŸayamaz. 20 mil meselesi artık güvenli bölge olarak önümüzdedir. Türkiye buralarda önemli adım atacaktır. Hatay sınırı önemlidir. Hedefimiz bir an önce oradaki hüzuru, sükunu ve Suriye'nin bütünlüÄŸünü saÄŸlayabilmektir.

Suriye'den ABD'nin çekilme süreci mâlum. Bolton'un başını çektiÄŸi heyet Türkiye'ye geldi. Türkiye açısından o bölgede teröristlere dağıtılan silahların toplanması önemli. Sayın Trump'la yaptığınız telefon görüÅŸmesinde bu mesele gündeme geldi mi?

- Bu mesele gündeme gelmedi. Ağırlıklı olarak bölgeden ABD askerlerinin çekilmesi ve çekilme esnasında müÅŸterek neler yapabiliriz, buradaki 20 mil güvenli bölge konusu üzerinde hassasiyetle durduk. Türkiye olarak bu güvenli bölgeyle ilgili üzerimize düÅŸen her türlü görevi yapmaya hazır olduÄŸumuzu baÅŸta DEAÅž terör örgütü olmak üzere buradaki tüm terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele etmekte biz varız. Tüm mesele Suriye'nin bütünlüÄŸünü korumaktır. Arabıyla, Kürdüyle, Hristiyanıyla kim varsa hepsinin orada güvence altında yaÅŸaması için gerekenleri, nasıl ki 4 milyon Suriyeliyi ülkemizde misafir ediyorsak aynı ÅŸekilde oradaki halkların birlik ve beraberlik içinde yaÅŸamasına imkan tanıyalım istiyoruz. Bir spekülasyon var. Türkiye'nin Kürtler'e karşı farklı bir uygulama içerisinde olduÄŸu. Biz sadece Kobani'den 300 bin Kürdü ÅŸu anda ülkemizde halen misafir ediyoruz. Bunun dışında birçok Suriye'deki hristiyanlara Aramilere karşı YPG-PYD acımasız uygulamalar yapmışlardır, zulmetmiÅŸlerdir. Biz hepsine kapımızı açtık aynı ÅŸekilde Araplara ve Türkmenlere kapımızı açtık. Bu çekilme sürecinin de devam edeceÄŸi konusunda sayın Trump'ın kararlılığını gördük.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.