Sosyal Medya

Güncel

İran'dan Irak ile ticaret dayanışması açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak ile ilişkilerinin ticaret dayanışması üzerinden gelişmesini arzuladıklarını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin de 30 milyar dolara kadar artırılabileceğini kaydetti.



Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak ziyareti çerçevesinde geldiÄŸi Süleymaniye kentinde "Ä°ran-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ortak Ticaret Konferansında" yaptığı açılış konuÅŸmasında, Ä°ran ve Irak arasında baÅŸta ticaret olmak üzere güvenlik ve kültürel iliÅŸkiler hakkında açıklamalarda bulundu.

"BirleÅŸik bir Irak ve geliÅŸen bir IKBY bizim için bir talep deÄŸildir ancak ulusal güvenliÄŸimiz için elzem bir ihtiyaçtır." diyen Zarif, ÅŸunları söyledi:

"Yan yana birlikte yaÅŸadığımız bir bölgedeyiz. Ya birlikte barış içinde oluruz ya da savaşıp istikrarsızlık içinde kalırız. Aynı bölgede güçlü iliÅŸkilere sahip olabilir ya da hep birlikte ciddi ekonomik krizlerle boÄŸuÅŸuruz. Fakir bir okyanusun içinde zengin ve güvenli bir ada oluÅŸturmak mümkün deÄŸildir."

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı, her iki taraf arasında nifak tohumu ekip ikiye bölmeye çalışanların herkesten daha çok zararlı çıkacağının altını çizerek, "DüÅŸmanlık yapan kiÅŸilerin bir adım bile ilerlemesi mümkün deÄŸildir. Milyar belki de trilyon dolarları bu uÄŸurda sarf ettiler ancak herhangi bir sonuç elde edemediler." dedi. Zarif, "Ä°ran olarak hem Irak hem de IKBY ile iliÅŸkilerimizin ticari dayanışma esası üzerinde geliÅŸmesini arzuluyoruz."diye konuÅŸtu.

Terör örgütü DEAÅž'ın AÄŸustos 2014'te Erbil'e ani bir ÅŸekilde saldırdığı günleri hatırlatan Ä°ranlı Bakan, "Terör örgütü DEAÅž'ın saldırı düzenlediÄŸi gece Erbil'deydik. Geç kalmadık, ivedi bir ÅŸekilde Erbil halkını terör tehdidine karşı korumaya çalıştık. Bölgede radikalizme büyük bir darbe vurulduÄŸu aÅŸikardır. Ancak tamamen ortadan kaldırılmadığı da bir gerçektir." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Ä°ran'a uyguladığı yaptırımlara atıfta bulunan Bakan Zarif, hiçbir yaptırımın, yüz yıllardır birlikte barış içinde yaÅŸayan halkların iliÅŸkilerini hedefe alamayacağını söyledi.

30 milyar dolara kadar artırılabilecek

Ä°ran'ın, IKBY de dahil olmak üzere Irak ile ticaret hacminin 12 milyar dolar civarında olduÄŸunu belirten Zarif, "Irak ve Ä°ran arasındaki ticaret hacminin, 12 milyar dolardan 30 milyar dolara kadar artırılabileceÄŸine inanıyorum."ÅŸeklinde konuÅŸtu.

IKBY Maliye Bakanı Rebaz Hamlan da konferanstaki konuÅŸmasında Ä°ran ve IKBY arasındaki ticaret hacmi rakamlarına deÄŸinerek, geçen yıl her iki taraf arasında 8 milyar dolarlık bir ticaretin gerçekleÅŸtiÄŸini, ihracat ve ithalatın yaklaşık yüzde 60'ının IKBY gümrük kapılarından yapıldığı bilgisini verdi.

Süleymaniye kentinde yapılan ortak ticaret konferansına IKBY BaÅŸbakan Yardımcısı Kubat Talabani, DışiliÅŸkiler Dairesi Sorumlusu Felah Mustafa, Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir ve çok sayıda Ä°ranlı iÅŸ adamı katıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.