Sosyal Medya

Güncel

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen göreve başladı

BM'nin yeni Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, görevine başlamak üzere Suriye'ye gitti.



DışiÅŸleri Bakanlığı Pedersen'e iliÅŸkin "BaÅŸkalarının yapamadığını baÅŸarmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.GeçtiÄŸimiz hafta yeni görevine baÅŸlayan Norveçli diplomat Geir Pedersen'in ziyaretine Åžam da iyimser bakıyor. Suriye DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, ziyaretin baÅŸarılı olabilmesi için Pedersen'le iÅŸ birliÄŸi içinde çalışacaklarını ifade etti.

Susan ayrıca Pedersen hakkında, geçmiÅŸ döneme atıfta bulunarak, "BaÅŸkalarının yapamadığını baÅŸarmasını bekliyoruz" dedi. Bu görevi üstlenen dördüncü diplomat olan Geir Pedersen'in selefleri Staffan de Mistura, Lakdar Brahimi ve Kofi Annan son sekiz yılda yoÄŸun çaba göstermelerine raÄŸmen Suriye'de barış saÄŸlanmasında baÅŸarılı olamamıştı.

Pedersen'in Suriye DışiÅŸleri Bakanı Velid Muallim ile de görüÅŸmesi bekleniyor. BM'nin yeni Suriye Özel Temsilcisi'nin Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad ile görüÅŸüp görüÅŸmeyeceÄŸi ise henüz netlik kazanmadı.

Pedersen Ortadoğu'ya yabancı değil

2012-2017 yılları arasında ülkesi Norveç'in BirleÅŸmiÅŸ Milletler'deki elçisi olan Pedersen, son olarak Norveç'in Pekin Büyükelçisi olarak görev yapıyordu. Daha önce yine BirleÅŸmiÅŸ Milletler adına Lübnan Özel Temsilci olarak görev yapan Pedersen, 1993 yılında Oslo'da, Ä°srail ile Filistin KurtuluÅŸ Örgütü arasında imzalanan barış anlaÅŸması ile sonuçlanan müzakerelere de diplomat olarak katılmıştı.

Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden savaÅŸta 360 binin üzerinde kiÅŸi hayatını kaybetti, milyonlarca kiÅŸi de kaçmak zorunda kaldı.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.