Kürsü
Kemal Öztürk: Hamaset size sadece sabun köpüğü kazandırır,strateji ise kalıcı bir avantaj
Follow @dusuncemektebi2
Kemal Öztürk- Yeni Şafak
Gece saat 02.00’de Tivit atıp yine ortalığı karıştırdı Trump. Geçen sefer ‘Suriye’den çekileceğiz’ diye tüm dünyayı uykusundan uyandırmıştı. Şimdi de Türkiye’yi açıktan tehdit ederek yine tozu dumana kattı.
Adam ABD Başkanı mı, sosyal medya trolü mü belli değil?
Ancak ortada bir gerçek var ki, dünyanın en güçlü ordusu ve ekonomisi onun emrinde. Sadece bizim değil, dünyanın işi zor.
TRUMP’IN KARAKTERİ: POPÜLİZM VE TİCARET
Trump’ın açıklamalarının analizini yapanlar iki şeyle karşılaşır:
Popülizm ve ticaret (hem siyasi hem ekonomik alışveriş).
Bir tüccar ve şovmen olan Trump’tan başka bir şey beklemek mümkün değil. Karakteristik özelliği, yüksek egosu ve popülizme olan düşkünlüğü. Bu yüzünden ABD içindeki ve dünyadaki tüm dengeler altüst oldu zaten.
Bunun çok büyük bir dezavantaj olduğunu düşünenlere karşın, bir avantaj olduğunu hatırlatmak isterim. Önemli olan bunu nasıl kullanacağımızdır.
Şu anda Suriye’den çekilme konusunda tam olarak karşımızda bu mesele duruyor. Burada Trump’ın popülizmine karşı, aynı şekilde popülist bir tarzda cevap verirsek bu işten kârlı çıkmayız. Hamaset size sadece sabun köpüğü kazandırır. Strateji ise kalıcı bir avantaj.
ABD İLE NASIL MÜCADELE EDELİM?
Şimdi madde madde bu konuda oluşturulacak strateji için parametreleri sıralayayım acizane.
1. ABD’nin attığı her adımı, Türkiye merkezli düşünmek yanlış. ABD’nin Çin, Rusya ve kendi iç sorunlarıyla derdi öylesine büyük ki, Türkiye çoğu kez aklına bile gelmiyor.
2. Trump’ın, Pentagon ve CENTCOM ile yani askerlerle arası çok açık bu sıra. Suriye’den çekilme kararının sebebi de askerlere iyi bir tokat atmaktı. Yumruk gibi oldu! Bu kararı, ‘Türkiye zorla Trump’a geri adım attırdı’ diye düşünmek hata ve hamaset olur. Oysa Trump-Pentagon çekişmesini nasıl kullanacağız, buna odaklanmalıyız.
3. ABD medyası Suriye’den çekilme kararını eleştiriyor, Kürtler konusunda Türkiye aleyhine yayınlar yapıyor. Bunun sebebi Trump-merkez medya çekişmesidir, Türkiye düşmanlığı değil. Nitekim Kaşıkçı cinayetinde Türkiye’ye övgüler dizmiş, yine Trump’ı sıkıştırmışlardı. O zaman Trump-merkez medya çekişmesini lehimize nasıl çevireceğiz, bunu düşünelim.
4. ABD devletini tek parça olarak görmek hatadır. ABD’nin kendi içinde çok şiddetli bir kavga var. Kurumların, sermayenin, siyasi odakların ve dini grupların arasında akıl almaz bir güç savaşı yaşanıyor. Bunlar bizim için avantaj. Hepsi potansiyel dost ve hasımdır. Bu güç çekişmesinden nasıl faydalanacağız, ona bakılım.
5. ABD’nin en büyük kavgası Çin’ledir. Attığı tüm uluslararası adımlar Çin’e karşı, Çin’i hesaba katarak atılmıştır. İkinci sırada Rusya gelir. Sakın bize karşı yapıldı zannedip ortaya atılmayalım. Arada ezilmemin âlemi yok. Biz bu büyük güçlerin kavgasından yara almadan nasıl sıyırılırız, ülkeye ne kazandırırız, onun hesabını yapalım.
6. Uluslararası arenada retorikle, pratik arasındaki makas ne kadar açıksa, o kadar zarar görürüz. Gücümüzün farkına varalım, yapabileceklerimizin, kapasitemizin tespitini iyi yapalım, buna göre bir retorik/söylem geliştirelim. Anlıyorum seçim var ama dünya siyaseti de bizim iç siyasetimize göre hareket etmiyor.
7. Tüm bunları hesaba katarak, dünya siyaseti, Ortadoğu ve daha mikro düzeyde Suriye için uzun vadeli ve kalıcı bir strateji hazırlayalım. Bu makro stratejilere göre hareket edelim, ona göre hamle yapalım. Yoksa her sabah kalktığımızda Trump ne tivit atmış diye bakıp, sosyal medya bağımlısı oluruz.
8. PKK/PYD ile Kürtleri özdeşleştiren Trump yönetimine karşı, ‘Kürtler ayrı, PYD/PKK ayrı’ diye güçlü bir iletişim çalışması yapmadığımızı, derdimizi iyi anlatamadığımızı bir özeleştiri olarak not edelim. ABD kamuoyuna, farklı güç odaklarına ve siyaset yapıcılara bu konuyu ABD içinde iyi anlatmalıyız. Böylece popülizme hevesli Trump ve yönetimini etkileme imkânı buluruz.
Eminim devletimizi yönetenlerin elinde daha fazla bilgi ve veri vardır. Bunları kullanarak sağlıklı bir strateji üretmek için mazeretimiz nedir? Onu bulamadım bir türlü.
Henüz yorum yapılmamış.