Sosyal Medya

Güncel

Rusya ve Japonya'nın 2. Dünya savaşından beri çözemediği sorun

Lavrov, "Japonya 2. Dünya Savaşı’nın sonucunu ve Rusya’nın adalar üzerindeki egemenliğini tanımadığı sürece barış görüşmelerinde ilerlemenin zor olduğunu" söyledi



Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuril Adaları meselesi yüzünden Ä°kinci Dünya Savaşı’nın ardından Japonya ile yapılamayan barış anlaÅŸması hususunda anlaÅŸmazlığın sürdüÄŸünü söyledi.

Lavrov, baÅŸkent Moskova’da Japonya DışiÅŸleri Bakanı Taro Kono ile yaptığı görüÅŸme sonrasında bir basın toplantısı düzenledi.

Japonya 2. Dünya Savaşı’nın sonucunu ve Rusya’nın adalar üzerindeki egemenliÄŸini tanımadığı sürece barış görüÅŸmelerinde ilerlemenin zor olduÄŸunu belirten Lavrov, “Hala önemli anlaÅŸmazlıklarımızın sürdüÄŸünü saklamayacağım.” dedi.

Lavrov, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ve Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe’nin iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesine yönelik siyasi iradesi olduÄŸunu hatırlatarak, Rusya'nın sorunu çözme yolunda ilerlemeye hazır olduÄŸunu vurguladı.

Ä°kili görüÅŸmelere ABD’nin de dahil olması yönünde Japonya tarafından yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine Lavrov, bu yönde yapılan çaÄŸrıları “çirkin sözler” olarak nitelendirdi.  

Rus Bakan Lavrov’un Japon mevkidaşı Kono ile yaptığı görüÅŸme sonrasında planlanan ortak basın toplantısı Japon tarafının isteÄŸi üzerine iptal edilmiÅŸti.

Singapur'da Kasım'da düzenlenen GüneydoÄŸu Asya Uluslar BirliÄŸi (ASEAN) zirvesinde bir araya gelen Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile Japonya BaÅŸbakanı Abe, 1956 tarihli ortak deklarasyon temelinde bir barış anlaÅŸması yapılmasına iliÅŸkin müzakereleri artırma konusunda mutabık kalmıştı.

Rusya ve Japonya, Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından Rusların Kuril Adaları, Japonya'nın ise Kuzey Bölgeleri olarak adlandırdığı toprak parçası konusundaki uyuÅŸmazlık nedeniyle resmi barış anlaÅŸması imzalayamamıştı.

Sovyetler BirliÄŸi, 1949'da iÅŸgal ettiÄŸi adalarda yaÅŸayan tüm Japon vatandaÅŸlarını sınır dışı etmiÅŸti. Barış anlaÅŸmasının imzalanması için ilk olarak 2014 başında düzenlenen müzakereler ise Ukrayna krizi nedeniyle dondurulmuÅŸtu. Bu adalar, Pasifik Okyanusu'nda bulunan Iturup, KunaÅŸiri, Åžikotan ve Habomai adalarından oluÅŸuyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.