Sosyal Medya

Güncel

Kanuni eserine restorasyon faciası

Kanunu Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında Yatağan ilçesinde yaptırdığı mescit, han ve köprünün restorasyon çalışmaları, proje ile yapım aşamasında ortaya çıkan farklılıklar nedeniyle durduruldu



Kanuni Sultan Süleyman'ın 1522'deki Rodos seferi sırasında YataÄŸan ilçesine baÄŸlı Bozüyük Mahallesi'nde yaptırdığı ve 5 yıl önce defineciler tarafından talan edildikten sonra restorasyonu baÅŸlatılan mescit, han ve köprünün aslına uygun yapılmadığı belirlendi.

Mescit, han ve köprünün restorasyonu ve çevre düzenlemesi için MuÄŸla ValiliÄŸinin destekleri ile 2014'te çalışma baÅŸlatıldı.

MuÄŸla ValiliÄŸi Yatırım Ä°zleme Koordinasyon BaÅŸkanlığı tarafından restorasyon çalışmalarına 1 milyon 258 bin lira ödenek ayrıldı. Mescit, han ve köprünün restorasyon iÅŸi için 26 Kasım 2014'te 15 firmanın katılımıyla ihale yapıldı. Ä°haleyi alan firma ile YataÄŸan Belediyesi arasında yer teslimi sözleÅŸmesi imzalanarak yüklenici firma tarafından restorasyon çalışmalarına baÅŸlandı.

Restorasyon çalışmaları, proje ile yapım aÅŸamasında ortaya çıkan farklılıklar nedeniyle bir süre sonra durduruldu. Daha sonra YataÄŸan Belediyesi yeni bir proje hazırladı ve proje MuÄŸla Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı ancak mescit ve hanın aslına uygun olarak restore edilmediÄŸi ortaya çıktı. TaÅŸ motifli kubbenin sıvandığı, pencere ve kapıların metal doÄŸramalarının aslına uygun yapılmadığı, restorasyonda kullanılan bazı malzemelerin de uygun olmadığı tespit edilerek çalışmalar durduruldu. Bu sırada bölgede aşırı yağışlar nedeniyle tarihi köprünün de iki ayağı yıkıldı.

Yüklenici firma ise iÅŸin tamamlandığını iddia ederek YataÄŸan Belediyesinden ihale bedeli olan 1 milyon 258 bin liranın ödenmesini talep etti. 

Bunun üzerine Belediye, MuÄŸla ValiliÄŸi Yatırım Ä°zleme ve Koordinasyon BaÅŸkanlığından hak ediÅŸin yatırılmasını istedi ancak YÄ°KOP, restorasyonun aslına uygun olarak tamamlanmadığını ileri sürerek, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik hükümleri gereÄŸi, ihale bedelinin yüzde 36.65'lik bölümünü ödedi.

Parasının büyük bölümünü alamadığını iddia eden firma yetkilileri ise YataÄŸan Belediyesinden davacı oldu. 

MuÄŸla ValiliÄŸi Yatırım Ä°zleme ve Koordinasyon BaÅŸkanı Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, ihale iÅŸlemi ve ihale sonrası kontrollük, restorasyon iÅŸi ve kabul iÅŸlemlerinin YataÄŸan Belediye BaÅŸkanlığı tarafından yapıldığını söyledi.

Restorasyon iÅŸinin devamı sırasında YataÄŸan Belediyesi tarafından yeni bir proje hazırlatıldığını ve yeni projenin MuÄŸla Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığını anlatan Özdemir, ÅŸöyle devam etti:

"Onaylanan yeni projede ise han yapısının üzeri kapatılmamış ve mevcut hali ile korunması uygun görülmüÅŸtür. Valilik olarak destek verilen belediye projelerinde, hak ediÅŸ karşılığı ödenek aktarımı talep edildiÄŸinde, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair YönetmeliÄŸin 7. maddesi gereÄŸince gerekli incelemeler yapıldıktan sonra destek verilen oranda belediyeye aktarma yapılmıştır. " 

Özdemir, uygulanan projelerde ValiliÄŸin mevzuat doÄŸrultusunda yaptığı finansal desteÄŸin dışında herhangi bir dahli bulunmadığını, projenin tamamen YataÄŸan Belediyesi tarafından yürütüldüÄŸünü dile getirdi.

YataÄŸan Belediyesinden yapılan açıklamada ise olayın yargıya intikal ettiÄŸi, gerekli incelemelerin sürdürüldüÄŸü kaydedildi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.