Sosyal Medya

Güncel

İsrail, Kubbetu's Sahra kuşatmasını kaldırdı

İsrail polisinin saatlerce kuşatma altına aldığı Mescid-i Aksa'daki Kubbetu's Sahra, kuşatmanın kaldırılmasının ardından tekrar ibadete açıldı.



Ä°srail polisinin saatlerce kuÅŸatma altına aldığı Mescid-i Aksa'daki Kubbetu's Sahra, kuÅŸatmanın kaldırılmasının ardından yeniden ibadete açıldı.

Ürdün Vakıflar,Mukaddesat ve Ä°slami Ä°ÅŸler Bakanlığı'na baÄŸlı Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi BaÅŸkanı Åžeyh Azzam Hatip yaptığı açıklamada, Kubbetu's Sahra'da durumun sakinleÅŸtiÄŸini söyledi.

"BU MESCÄ°D-Ä° AKSA VE MÜSLÜMANLARIN HAKLARINA APAÇIK BÄ°R SALDIRIDIR"

Åžeyh Hatip, Ä°srail polisinin Müslümanların haklarına ve Mescid-i Aksa'ya keyfi saldırıda bulunduÄŸuna dikkati çekerek ÅŸunları söyledi:

"Ä°srail polisi sabah saatlerinde Kipa'yla Kubbetu's Sahra'ya girmeye çalıştı. DoÄŸal olarak da görevliler polisin girmesine izin vermedi. Polis de ısrar edince görevliler mescidi kapattı. Ancak bunun üzerine polis, özel kuvvetleri çağırarak Kubbetu's Sahrayı kuÅŸatma altına aldı, bazı kiÅŸileri gözaltına aldı ve Müslümanların namaz kılmasına engel oldu. Bu Mescid-i Aksa ve Müslümanların haklarına apaçık bir saldırıdır."

Mescid-i Aksa'nın adını vermek istemeyen bir koruması da AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ä°srail polisi, Kubbetu's Sahra'nın etrafından çekildikten sonra mescit ibadete açıldı. Kubbetu's Sahra'nın kapılarının açılmasının ardından onlarca Müslüman içeriye girdi.” dedi.

Öte yandan görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Ä°srail polisi, 3'ü Mescid-i Aksa koruması olmak üzere Harem-i Åžerif'ten çıkan 5 Filistinliyi de gözaltına aldı.

Ä°SRAÄ°L POLÄ°SÄ°, MESCÄ°D-Ä° AKSA'NIN MÜDÜRÜNÜ DARBETTÄ°

Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, yaptığı yazılı açıklamada, Ä°srail polisince darbedilen Mescid-i Aksa'nın Müdürü Åžeyh Kisvani'nin hastaneye kaldırıldığını belirtti.

08_2019_12_ocak_06_Ekran-Resmi-2019-01-14-16.56.07-copy

"MESCÄ°D-Ä° AKSA'DAKÄ° GERÄ°LÄ°MDEN Ä°SRAÄ°L POLÄ°SÄ° SORUMLU"

Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Åžeyh Kisvani, Ä°srail polisi tarafından darbedildikten sonra kaldırıldığı iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te yer alan El-Makasid hastanesinden taburcu olduÄŸu sırada AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Mescid-i Aksa'da bugün yükselen gerilimin sorumluluÄŸunu tamamen Ä°srail polisine yüklüyoruz.” dedi.

Ä°srail polisinin Harem-i Åžerif'in statüsünü deÄŸiÅŸtirmeye çalıştığına dikkati çeken Åžeyh Kisvani, “Görüyoruz ki Ä°srail polisi, Mescid-i Aksa'da hak sahibi olduÄŸunu ve buraya egemen olduÄŸunu iddia etmek için yeni bir statü oluÅŸturmaya çalışıyor. Biz buna kesinlikle izin vermeyeceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

Åžeyh Kisvani, Arap ve Ä°slam dünyasına çaÄŸrıda bulunarak, “Ä°srail'in Mescid-i Aksa'ya ve içindeki Müslümanlara yaptığı saldırıları durdurması için Arap ve Ä°slam dünyasına harekete geçme çaÄŸrısı yapıyoruz.” diye konuÅŸtu.

Ä°srail polisinin kendisini darbetmesine iliÅŸkin ise Åžeyh Kisvani, “Kubbetu's Sahra'nın Ä°srail polisince kuÅŸatılmasını protesto etmek için toplananlar arasında bir anda izdiham yaÅŸandı. Ä°srail polisinin de beni itmesi sonucu yere düÅŸtüm.” ifadelerini kullandı.

Åžeyh Kisvani, Ä°srail polisince darbedilerek yere düÅŸmesinin ardından vücudunda eziklerin meydana geldiÄŸini söyledi.

OLAY

Mescid-i Aksa'nın korumaları, bu sabah bir Ä°srail polisinin Yahudilerin dini baÅŸlığı kipayla Kubbetu's Sahra'ya girmeye çalışması üzerine mescidin kapılarını kapatmıştı.

Sabah ve akÅŸam olmak üzere günde iki defa iki Ä°srail polisi "güvenlik kontrolü" gerekçesiyle kısa süreliÄŸine Kubbetu's Sahra'ya giriyor.

Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'ün Eski Åžehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliÄŸini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduÄŸu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduÄŸunu savunuyor.

2019_Ocak_kubbetussharaa-2-

2019_Ocak_kubbetussharaa-1-

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.