Muhalif kesimin Mehmet Akif ilgisinin sebebi ne?
Follow @dusuncemektebi2
Peki seküler ve Kemalist kesimdeki ilgi artışının sebebi ne? Birden bire Akif’in değerini mi keşfettiler? Elbette hayır! Ertuğrul Özkök’ün de yazısında geçen İslami kesimin kimi figürleri şaire sert dille saldırdıkça, laik kesimde tersinden bir sahip çıkış başladı. Yani Mehmet Akif tartışmasını belirleyen de yine mevcut kör siyasi kutuplaşma ekseni.
Nagehan Alçı / Haber Türk
Ä°slami kesimin içinde Ä°stiklal Marşı ÅŸairi aleyhine çok sert tavırlar alanlar-ki sayıları çok azdır- bunu iki sebeple yapıyorlar. Birincisi Mehmet Akif’in Sultan Abdülhamid’in muhalifi olduÄŸu algısından hareketle düÅŸmanlık üretiyorlar. Ä°kincisi de Akif’in, dönemin bazı tekkeleri ve tarikatlarını sert bir ÅŸekilde eleÅŸtirmesi sebebiyle bugünkü kimi cemaat liderleri Akif’e yükleniyor.
Hadi diÄŸer isimler neyse de, TBMM eski baÅŸkanı Ä°smail Kahraman da sırf Sultan Hamid meselesi sebebiyle Åžair’e büyük antipati duyanlar içinde bulunuyor. Anlamadığım tuhaf bir husumet bu. Ä°ÅŸte bu tabloda Kemalistler Abdülhamid’e karşı Akifçi oluyorlar.
ABDÜLHAMÄ°D, AKÄ°F'Ä°N VARLIÄžINDAN HABERDAR DEGÄ°LDÄ°
Bu manzaraya bakıp konuyu bilmeyen, Sultan Hamid’i iktidardan indirenlerin başında Mehmet Akif var sanabilir. Oysa alakası yok. Sultan Hamid, Mehmet Akif diye birinin varlığından bile haberdar deÄŸildi. Abdülhamid iktidarı baÅŸladığında Akif daha üç yaşında çocuktu. Sultan’ın tahttan indirildiÄŸi 1908-1909 döneminde bir aydın olarak tanınmış bir isim deÄŸildi. O dönem aktif olarak baytarlık yapıyordu.
1878-1908 arasında Abdülhamid’e karşı yazılmış ve yankı yaratmış tek bir yazısı yok Mehmet Akif’in. Hamid iktidarının devrilmesinde hiçbir payı bulunmuyor. Yani algılar ile olgular çok farklı. Sosyal medyada popüler olan o yazı 1910 yılından.
O YAZININ MESAJI...
Ayrıca bence Bardakçı yanılıyor. O yazı Sultan’la ilgili bir yazı deÄŸil. Akif’in modernist Ä°slamcı kimliÄŸiyle alakalı bir yazı. Osman Baba türbesinin sökülüp kaldırılmasını savunacak kadar modernist Akif.
Yani tam anlamıyla kalkınmacı ve sanayileÅŸmeci. Batının bilim ve tekniÄŸinin hayranı. Teknik modernleÅŸmenin önüne geçecek ne olursa dümdüz edilmesi taraftarı. Fakat devrin zaten bütün Ä°slamcıları ve milliyetçileri aynen bu ÅŸekilde modernist. Zaten Türkiye’deki saÄŸ gelenek de aşırı kalkınmacılığı ve ilerlemeciliÄŸiyle bu mirasın ürünüdür.
Anti-modernizm anlamında bir muhafazakarlık ve Ä°slamcılık Türkiye’de çok marjinal kalmış bir düÅŸünce oldu hep. Hatta böyle muhafazakar gelenekselci itiraz daha kuvvetli bir akım olsaydı belki ÅŸehirlerimizdeki tarih ve kültür katliamları daha az yaÅŸanabilirdi… Mesela Suriçi Ä°stanbul’a hiç dokunulmamasını savunan kuvvetli bir ‘gerici aydın topluluÄŸu’ olsaydı, bu ülkeye yararlı olurdu bence.
DÄ°NDARLARIN ÇOÄžU AKÄ°F GÄ°BÄ° MODERNÄ°ST
Sadece CHP’nin 27 senelik tek parti döneminde deÄŸil, maalesef DP döneminde de çok ciddi tarih katliamları yaÅŸandı ve tek tük sesler dışında hiç kimse de bu kültürel katliamlara itiraz etmedi. Akif’in o yazısında ifade ettiÄŸi gibi türbeler ve tarihi yapılar modern imar faaliyetleri adına yok edildi. Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere tüm ÅŸehirlerimizin kimliÄŸi amorf hale geldi.
Ülkemizde muhafazakarlık sadece dindarlık olarak anlaşılıyor. Oysa bizim dindarların büyük çoÄŸunluÄŸu Akif gibi modernisttir. Kalkınma ve teknik ilerlemeyi her ÅŸeyin üstünde tutarlar.
Ä°TTÄ°HATÇILARA VE KEMALÄ°STLERE DAHA ÇOK KARÅžIYDI
Elbette Mehmet Akif de devrinin diÄŸer üniversite tahsili görmüÅŸ gençleri gibi Sultan Hamid’e iyi hisler beslemeyen biriydi. O dönem hangi siyasi görüÅŸten olursa olsun bütün aydınlar Abdülhamid karşıtlığında birleÅŸiyorlardı.
Fakat aynı Akif hem Ä°ttihatçıların hem de Kemalistlerin çok daha keskin bir muhalifiydi. Üstelik o dönem çok tanınmış ve tesirli bir aydındı. Åžahsen zulüm gördüÄŸü, peÅŸine hafiyelerin takıldığı ve yurtdışına gitmek zorunda kaldığı dönem bu dönemdir.
ErtuÄŸrul Özkök’ün Mehmet Akif’i savunan bir yazı yazması güzel ama Kemalizm döneminde Ä°stiklal Marşı ÅŸairinin gördüÄŸü zulümler konusunda da herhalde birkaç kelam etmesi gerekir…
Henüz yorum yapılmamış.