Sosyal Medya

Güncel

İsrail bu kez Hristiyanları öfkelendirdi

İsrail'in Hayfa şehrinde düzenlenen bir sergideki model ve tablolar Hristiyan değerlerini aşağıladığı gerekçesiyle İsrail vatandaşı Hristiyanlar tarafından tepki çekti.



Ä°srail’in kuzeyindeki Hayfa kentinde bulunan Hayfa Müzesi’nde “Kutsal EÅŸyalar” baÅŸlığıyla tüketim eleÅŸtirisi yapan sergide sergilenen model ve tablolar kentte yaÅŸayan Ä°srail vatandaşı Filistinli Hristiyanları öfkelendirdi.

Yaklaşık 5 ay önce Hayfa Müzesi’nde aralarında yaptığı heykel, tablo ve modellerle kapitalizm ve tüketim kültürünü eleÅŸtiren Finlandiyalı Sanatçı Jani Leinon’un  “eserlerinin” de bulunduÄŸu “Kutsal EÅŸyalar” baÅŸlığıyla düzenlenen serginin bir parçası olarak sergilenen bazı eserlerin Hazreti Ä°sa’yla dalga geçtiÄŸinin fark edilmesi kentte büyük öfkeye yol açtı.

ÇoÄŸunluÄŸunu Ä°srail vatandaşı Filistinli Hristiyanların oluÅŸturduÄŸu Hayfa kentindeki müze önünde toplanan bir grup Hristiyan genç, Fin Sanatçı Leinon’un eserlerinin kaldırılması amacıyla oturma eylemi baÅŸlattı.

Eserlerin kaldırılmadığı müzenin önünde bekleyen gençlere Ä°srail polisi, eylemin ikinci gününde müdahale etti.

Ses bombası ve göz yaÅŸartıcı gaz kullanan polise taÅŸlarla karşılık veren Filistinli Hristiyan gençlerle yaÅŸanan arbedede 3 polis yaralanırken, bir gösterici gözaltına alındı.

Hayfa Piskoposlar Konseyi MüsteÅŸarı Vedi Ebu Nassar AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent halkı olarak söz konusu müzede yapılan serginin Hazreti Ä°sa ile dalga geçtiÄŸini perÅŸembe günü fark ettiklerini söyledi.

Ebu Nassar, müze ziyaretinde bazı eserlerin Hazreti Ä°sa ve Hazreti Meryem’e hakaret ettiÄŸini belirterek, sergiye iliÅŸkin fotoÄŸrafların yayılmasının kentte yaÅŸayan Filistinli Hristiyanlarda büyük bir öfke yarattığını ifade etti.

Serginin insanların dini hassasiyetlerini zedelediÄŸini vurgulayan Ebu Nassar, “Ben ÅŸahsen belediye ve müze yetkilileriyle görüÅŸtüm. Onlara kendileri için sanat olan ÅŸeyin baÅŸkaları için sanat sınırlarını aÅŸma anlamına gelebileceÄŸini söyledim.” dedi.

Ebu Nassar, Hayfa Kilise Heyeti adına Ä°srailli yetkililerle görüÅŸmesinde bu serginin iptal edilmesini talep ettiÄŸini belirterek, “Bu sergi sadece Hayfalı Hristiyanların deÄŸil, milyonlarca insanın dini duygularını incitiyor.” ifadelerini kullandı.

Müze ve belediye yetkililerinin taleplerine halen cevap vermediÄŸini ifade eden Ebu Nassar, talepleri konusunda Hayfalı Hristiyanlar olarak ısrarcı olmaya devam edeceklerini söyledi.

Ebu Nassar, müzeye basın mensuplarının alınmadığını ve sergi alanında çok sayıda görevlinin fotoÄŸraf çekilmesine dahi müdahale ettiÄŸinin hatırlatılması üzerine, “Tabi müze idaresi bir açmaza düÅŸtüÄŸünün farkında. Åžimdi bir çıkış yolu arıyorlar.” dedi.

Hayfalı Hristiyanlar olarak söz konusu durumu çok fazla krize dönüÅŸtürmek istemediklerine dikkati çeken Ebu Nassar, “Biz onların bir açmaza düÅŸtüklerini biliyoruz ve durumu çok fazla krize dönüÅŸtürmek istemiyoruz. Åžimdi tüm taraflarca kabul edilecek çözümler sunacağız.” ifadelerini kullandı.

Ebu Nassar, Hazreti Ä°sa ve Hazreti Meryem’le dalga geçen heykel ve modellerin sergiden kaldırılmasına dair umutlu olduÄŸunu belirterek, söz konusu “eserlerin” kaldırılmaması durumunda ise protesto gösterilerini büyütebileceklerine iÅŸaret etti.

Ä°srailli yetkililerle görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini söyleyen Ebu Nassar, durumun daha fazla büyümemesini umduÄŸunu kaydetti.

Hayfa Kiliseleri sergiyi kınadı

Öte yandan Hayfa Kiliselerinden yapılan ortak yazılı açıklamada, serginin Hazreti Ä°sa’ya hakaret etmesi nedeniyle Hristiyan ve Hristiyan olmayanların öfkesine neden olduÄŸu belirtilerek, “Hristiyanlığın en büyük sembolüne böyle bir hakarette bulunan bu sergiyi kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Ä°fade özgürlüÄŸüne saygı duydukları ve tüketim toplumu eleÅŸtirilerine destek verdikleri vurgulanan açıklamada, “Biz de böyle bir eleÅŸtiriyi destekliyoruz. Ancak bu eleÅŸtiriye dinimiz Hristiyanlığın en büyük gerçeÄŸinin saygısızca alet edilmesi yanlıştır, kabul edilemezdir ve baÅŸta Hristiyanlar olmak üzere birçok insanın duygularını incitiyor.” denildi.

Açıklamada, hakaret içeren eserlerin sergiden kaldırılması talep edilerek, sorunu çözme konusunda Hayfa Belediyesi’ne çaÄŸrıda bulunuldu.

“Avrupa’ya uygun olan bize uygun olmayabilir”

Ä°srail’in Haaretz gazetesine konuÅŸan Akka Katolik Kilisesi Piskoposu Archimandrite Agapious Ebu Saada ise, “Vatandaşına ve tüm dinlere hizmet etmesi gereken bir kurum tarafından Hristiyanların en kutsal sembolüne hakaret eden bir serginin düzenlenmesini kınıyoruz.” dedi.

Piskopos Ebu Saada, Fin Sanatçı Leinon’un vermek istediÄŸi mesajı anladığını belirterek, “Sanatçının kendisi de bir Hristiyan. Avrupa ve Finlandiya’nın Hristiyan vatandaÅŸlarına uygun olan bizim toplumumuza uygun olmayabilir ve anlaşılması da mümkün olamaz.” ifadelerini kullandı.

Hristiyan Filistinlilere ÅŸiddetten uzak durma çaÄŸrısı yapan Ebu Saada, din adamlarına yetkililerle yapacakları müzakereler sonucunda barışçıl bir çözüm bulmalarına alan açmaları gerektiÄŸini söyledi.

Ebu Saada, bazı rahiplerle birlikte müzenin yönetimi ile bir araya geldiklerini belirterek, serginin etrafına bir ekran yerleÅŸtirilmesi, genel bakıştan uzak tutulması ve “rahatsız edici içerik konusunda” ziyaretçileri uyaracak bazı iÅŸaretlerin konulması konusunda karar aldıklarını kaydetti.

Ä°srail’in son resmi istatistiklerine göre Hristiyanlar ülke nüfusunun yüzde 2,2’sini oluÅŸturuyor. 

Filistinli Hristiyanların büyük bölümü Ä°srail iÅŸgali nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kaldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.