Sosyal Medya

Güncel

İmza atıldı... ABD asker sayısını artırıyor

ABD'nin Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'nde bulunan askeri varlığını güçlendirmek üzere iki ülke arasında mutabakat zaptı imzalandı.



Katar DışiÅŸleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Orta DoÄŸu turu kapsamında Katar'a gelen ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo, "2. ABD-Katar Stratejik Diyalog" toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

  Al Sani, iki ülkenin, baÅŸkent Doha'nın 30 kilometre güneybatısında yer alan hava üssündeki askeri varlığı güçlendirmek amacıyla bir mutabakat zaptı, eÄŸitim ve kültür alanında ise iki anlaÅŸma imzaladığını aktardı.

Stratejik Diyalog Toplantısı'nın iki ülke arasındaki iliÅŸki ve ittifakın gücünü yansıttığını, Katarile ABD'nin güçlü iliÅŸkiye girmeye devam edeceÄŸini anlatan Al Sani, 2. kez  yapılan toplanda, Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (KÄ°K), Orta DoÄŸu'daki barış süreçleri, Afganistan, Suriye ve terörle mücadele konularının yanı sıra siyaset, savunma ve güvenlik alanlarında geniÅŸletilmiÅŸ görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirildiÄŸini vurguladı.

"ABD ile saÄŸlam temeller üzerine oturan iliÅŸkilerimiz var. Ä°ki ülke stratejik iliÅŸkilerinde nitelikli bir sıçrayış gerçekleÅŸtirdi." diyen Al Sani, Katar diplomasisinin, Darfur'da barışın saÄŸlanması ve Afganistan uzlaşının desteklenmesi gibi alanlarda rol oynamayı sürdürdüÄŸüne iÅŸaret etti.

Katar'ın 13 bin ABD askerine ev sahipliÄŸi yaptığını belirten Pompeo ise hava üssündeki askeri varlıklarını artırmak için mutabakat zaptı imzaladıklarını kaydetti.

Katar ile güçlü askeri iliÅŸkileri bulunan ABD'nin, baÅŸkent Doha'nın 30 kilometre güneybatısındaki El-Udeyd Hava Üssü'nde çoÄŸunluÄŸu hava kuvvetlerine mensup 10 binden fazla askeri bulunuyor. Söz konusu üs, ABD'nin Körfez'deki en önemli askeri üslerinden biri olma özelliÄŸini taşıyor. El-Udeyd Hava Üssü'nde, Amerikan askerlerinin yanı sıra ABD öncülüÄŸündeki uluslararası koalisyon güçleri de bulunuyor.

Katar yönetimi, Ocak 2018'de El-Udeyd Üssü'nün ABD'nin daimi üslerinden birine dönüÅŸtürülmesinin planlandığını duyurmuÅŸtu.

Katar Emiri Åžeyh Temim bin Hamed Al Sani, ülkesini ziyaret eden ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ile bölgesel ve uluslararası geliÅŸmeleri görüÅŸtü.  Katar haber ajansının haberine göre ayrıca, Körfez krizi, Orta DoÄŸu'daki barış süreçleri, Filistin, Afganistan, Suriye ve terörle mücadele konuları da ele alındı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.