Kürsü
Haksal, muhafazakar camiayı yazdı: Görüntü muhafazakâr ama yaşama tarzı liberal, seküler ve burjuva; örtünme ise artık modamsı bir aksesuar
Follow @dusuncemektebi2
Millî Gazete köşe yazarı Ali Haydar Haksal, "Ufuk Daralması" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Millî Gazete köÅŸe yazarı Ali Haydar Haksal, "Ufuk Daralması" baÅŸlıklı bir yazı kaleme aldı.
Haksal'ın yazısı şu şekilde:
Hayatın bir karmaÅŸaya dönüÅŸmesi insanları seçeneksiz bırakıyor. KarmaÅŸa bir anlamda kaos ve çözümsüzlük. Ä°nsanın ufkunu daraltan, sıkboÄŸaz çok neden var. SaÄŸlıklı düÅŸünme ortamından yoksunluk ağır basıyor.
Günümüz siyasası düÅŸünceye dayanmıyor. Reklâm ve tanıtım amaçlı bir süreç. Böyle olunca bilgi insanların varlığının bir anlamı olmuyor. Bilge ve düÅŸünürler bu ortamda ilgi görmüyor. Ä°tibarsızlık onlar için deÄŸil, yöneten ve savrulanlarla ilgili.
DüÅŸüncenin olmadığı yerde durumu belirleyen anlık olaylar oluyor. Gerilim, buna baÄŸlı bir yönetim tarzı. Yöntem kaos üzerine kurulu. Bu sürekli hâle gelince insanlar çıkış yolu bulmada zorlanıyorlar.
Reklâm ve diji hayat insanın hayatını kuÅŸatma altına alınca seçeneksizlik oluÅŸuyor. Ä°nsanların tercih alanları daralıyor. Patırtılı, görsele dayalı, yanılsatıcı bir bakış ve hayat tarzı. Okuma ve düÅŸünme edimi böylece artık gereksizlik. Çünkü insanlara boca edilenler yeterli oluyor. Nasılsa birçok konuda bilgi sahibi olunuyor. Bilgi derinliÄŸi deÄŸil, bilgi sığlığı diyebiliriz buna.
Evlerde kadınlara dönük günlük sıradan tartışmalı programlar sadece zaman öldürme ya da oyalamaya dönük. Programların gerilim ve absürtlükleri tam anlamıyla uyuÅŸturucu ve öldürücü. Ä°nsanlar ekranlara odaklanıyor günlük ev ve iÅŸlerini bile erteleyebiliyorlar. AkÅŸam saatleri spor programları ve kimi haber kanallarının aşırılıkları da bir baÅŸka zaman öldürücü. Aile bireylerinin bile birbirleriyle yeterince ilgilenmedikleri kopuk hayatlar içinde oldukları bir gerçek. Yani sır deÄŸil.
GençliÄŸin gerek okul süresince sınav yarışları, sadece belli alanlara odaklanmaları sıradanlaÅŸtırıyor. Artık onların bir idealleri yoktur. Tek amaç sınavlarda baÅŸarılı olmak, olamayanlar da kaderlerine razı gibi sokakta, yani boÅŸlukta. Üretime dayalı atölyeler, imalathaneler olmadığından ancak eÄŸlence alanında kendilerine eÄŸer bulabiliyorlarsa bir yerlere sığınıyorlar. Yoksa en olmadık alanlara yöneliyorlar.
Hırsızlığın, gaspın ve soygunun bir mesleÄŸe dönüÅŸtüÄŸü yadsınamaz. Bunlar artık bir istihdam alanı. Rızıklarını ve lüks hayatlarını burada karşılıyorlar. Çünkü eÄŸlence baÅŸlı başına bir hayat tarzı.
Karşılıkları olsun ya da olmasın hemen her bireyin cebinde kredi kartları bulunuyor. Sınırsız tüketim hırsı baÅŸ döndürüyor. Edinmek istedikleri nesnelerin en iyisini ve marka olanını tercih ediyorlar.
Kitabın, gazete ve dergilerin hayattan çekildiÄŸi bir dönem. Bunlara gereksinim bile duyulmuyor. Dijimedya insanların belli alanlarda veya uçlarla ilgili haber edinmeyi saÄŸlıyor ve bu, yeterli bulunuyor.
Yetersizlik ve sığlıklar yeterliliÄŸe dönüÅŸüyor. Bu da yeterli oluyor. DüÅŸünmeyen, yorumlamayan bir insan sıradanlığıdır bu.
Hemen bütün kesimlerin gençliÄŸinin siyasal tartışma ve çekiÅŸmelerinden söz edilemez. Kafelerde, barlarda, eÄŸlence yerlerinde zaman tüketiyorlar. Semtlerin özelliklerine, ya da insan profillerinin davranışlarına uygun mekânlar oluÅŸuyor. Ä°nsanların sakınma ve korunma güdüleri ortadan kalkıyor böylece. BaÅŸörtülü bayanlar içkili ve hatta modern sosyetenin bulunduÄŸu mekânlarda bulunmaları yadırganmıyor. Duyarlılık tercihlere göre deÄŸil. Sosyete mekânlarında bulunma tutkusu ağır basıyor. Muhafazakâr kesimin gençleri de kendilerine özgü eÄŸlence ortamları oluÅŸturuyorlar. KoÅŸulları eÄŸlencelerine dönük olması için zorluyorlar. Artık hayat tarzlarında, görünümleri muhafazakâr gibi görünse de yaÅŸama tarzları bohem ve hatta liberal, seküler ve burjuva. Tam bir karmaÅŸa. Örtünme sadece modamsı bir aksesuar.
Denilebilir ki sıradanlık, sığlık ve düÅŸüncesizlik hemen her kesim için geçerli. Hastalık genel ve bulaşıcı.
Ä°sa hemiÅŸ
Ocak 13, 2019 Pazar 20:09
Malesef gelinen nokta bu. Gittikçe çürüyoruz.