İstanbul'un şebeke suyu ambalajlı suya göre daha güvenilir
Eski Devlet Su İşleri Daire Başkan Yardımcısı ve su politikaları uzmanı Dursun Yıldız, İstanbul'un şebeke suyunun ambalajlı suya göre daha güvenilir olduğunu söyledi.
Milliyet'ten Mert Ä°nan'ın haberine göre, bazı ambalajlı içme suyu numunelerinde ağır metal kirliliÄŸinin tespit edilmesinden sonra, uzmanlardan vatandaÅŸlar için önemli uyarılar geldi. Ä°stanbul ÅŸebeke suyunun birçok ambalajlı suya göre daha güvenilir olduÄŸunu dile getiren uzmanlar, ters ozmoz olmayan arıtma cihazlarının da musluk suyunu artıma için kullanılabileceÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.Eski Devlet Su Ä°ÅŸleri Daire BaÅŸkan Yardımcısı ve su politikaları uzmanı Dursun Yıldız, denetim mekanizmalarının sistemli bir ÅŸekilde hayata geçirilmesi gerektiÄŸini belirterek, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
"Serbest piyasa koÅŸullarında denetim mekanizmasının en üst düzeyde oluÅŸturulması gerekir. Sadece vatandaÅŸ ÅŸikayet edince su numunesi alınıp incelenmemeli. Piyasada kuyu suyunu içme suyu olarak satanlar var. Åžahsen ambalajlı su yerine çeÅŸme suyunu tercih ediyorum. Öyle bir imaj yaratıldı ki, sanki çeÅŸme suları kirli, ambalajlı her su temiz. Ä°stanbul'un suyunun temiz olduÄŸunu söylemek isterim. Ambalajlı su sektöründeki aksaklıklar sadece Türkiye'ye özgü deÄŸil. Kamu ve yerel yönetimler musluktan akan suyu standartlara uygun hale getirmeli. Bunun dışında damak zevkine baÄŸlı tercih yapanlara piyasayı gösterip, suyu serbest piyasadan temin etmelerinin yolu açılmalı. Ä°deal suyun PH deÄŸeri 6.5-7 olmalı. ÇeÅŸme suyunun kamu hizmeti olarak sunulmasında ısrar edilmeli."
10 BÄ°N KÄ°LOMETRE BORU
Ä°SKÄ°'nin alt yapı çalışmaları kapsamında son yıllarda 10 bin kilometre uzunluÄŸunda boru döÅŸediÄŸini de söyleyen Yıldız, "Ä°stanbul, ÅŸebeke suyu konusunda Ankara ve diÄŸer ÅŸehirlerden iyi durumda. Site veya apartman yönetimleri, belli periyotlarda hem depo giriÅŸlerinden, hem de musluktan su numunesi alıp ölçüm yaptırabilir. Boru hatları ve su deposundan ÅŸüphelenen vatandaÅŸlar da arıtma cihazları alıp kullanabilir" ifadelerini kullandı.
Ä°stanbul Tıp Fakültesi Ä°ç Hastalıkları Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof.Dr. Osman Erk de, içme sularının her türlü ağır metallerden arındırılmış ve alkali içmesi gerektiÄŸini vurgulayarak ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:
"Asıl mesele fosfatlı gübreler. Çünkü arsenik, civa, selenyum gibi onlarca ağır metal içeriyor. Gübre, yaÄŸmur ve sulama ile yer altı, yer üstü su kaynaklarına bulaşıyor. Ä°çme suyu mutlaka elektron, yani enerji dolu olması gerekir. Çünkü vücutta bol miktarda toksin var ve toksinler artı yüklü protonlar. Bu toksinleri atabilmek için eksi yüklü protonlara ihtiyaçlara var. Eksi yüklü proton da suyun belirli aletlerle muamele edilmesinden sonra kazanılan bir özellik. ABD, Japonya ve Rusya'da bu ÅŸekilde iÅŸlemden geçirilen sular tedavi amacıyla da kullanılıyor. Ülkemizde yeterli denetimler yapılmıyor. Dünyada maalesef temiz su kaynağı bırakmadık. Belediyeler ve hükümetin çok ciddi acil önlemler alması lazım. Su alırken PH'sına dikkat edilmeli, mümkün olduÄŸunca plastik ÅŸiÅŸelerden uzak durulmalı. Markette satılan ürünler bağımsız kuruluÅŸlar tarafından sıkı ÅŸekilde denetlenmeli."
Milliyet
Henüz yorum yapılmamış.