Sosyal Medya

Türkiye'de inşaat sektörü çöküyor ve herkesi etkileyecek

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye ekonomisindeki yavaşlamanın inşaat şirketlerini nasıl etkilediğini inceleyen bir haber yayınladı.



"Türkiye'nin ekonomik büyümesi yavaÅŸlarken inÅŸaat sektörü çöküÅŸe geçiyor" baÅŸlıklı haberde Bolu Mudurnu'da Burj Al Babas adıyla Disney kalelerini andıran yüzlerce lüks ev yapan Sarot Grubu'nun iflası örnek gösterildi.
 
"TÜRKÄ°YE'DEKÄ° EKONOMÄ°K DALGALANMALARIN..."
 
Sarot Grubu konkordato baÅŸvurusu yapmış, mahkeme 20 Kasım'da konkordatonun baÅŸarıya ulaÅŸma ÅŸansı olmadığını söyleyerek iflas kararı vermiÅŸti. Sarot Grubu ise karara itiraz edeceÄŸini açıklamıştı. 
 
Ä°nÅŸaatı 2014'te baÅŸlayan 732 villa ve bir alışveriÅŸ merkezi içeren proje, iflasın ardından belirsizliÄŸe sürüklendi.
 
AFP, Sarot'un, alacaklılardan korunmak için konkordato baÅŸvurusu yapan yüzlerce ÅŸirketten biri olduÄŸunu yazdı.  
 
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, haber ÅŸöyle devam ediyor:
 
"Sarot Grubu BaÅŸkan Yardımcısı Mezher Yerdelen, 200 milyon dolarlık proje kapsamında bazı müÅŸterilerin satın aldıkları evlerin parasını ödememeleri nedeniyle konkordato baÅŸvurusu yaptığını, bugüne kadar projeye 100 milyon dolar harcandığını söylüyor.
 
Fiyatları 400 ile 500 bin dolar arasında değişen evlerden 351'i Arap yatırımcılara satılmıştı.
 
Yerdelen, körfez ülkelerindeki müÅŸterilerinin petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸten, kendilerininse Türkiye'deki ekonomik dalgalanmaların inÅŸaat maliyetini artırmasından etkilendiÄŸini söylüyor.
 
Ä°flas kararı hakkındaki tartışmalara raÄŸmen Yerdelen satışlara devam etmeyi ve sitenin açılışını Ekim 2019'da gerçekleÅŸtirmeyi umuyor.
 
Türkiye'nin dört bir yanına yayılan bitmemiÅŸ ve boÅŸ inÅŸaat projeleri, ülkedeki inÅŸaat sektörünün ve ekonominin kendini içinde bulduÄŸu soruları gösteriyor.
 
Ä°nÅŸaat sektörü ErdoÄŸan 2003'te iktidara geldikten sonra Türk ekonomisinin büyüme motoru olmuÅŸtu. Fakat sektör 2018'in üçüncü çeyreÄŸinde yıllık yüzde 5,3 küçüldü.  
 
Ä°zmir Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Doç. Dr. Alper Duman 'Ülkede konkordato veya iflas baÅŸvurusunda bulunan ÅŸirketlerin dörtte üçü inÅŸaat ÅŸirketi' diyor.
 
Duman 'İster emlak balonu, ister inşaat balonu diyelim, ortada bir balon var'ifadelerini kullanıyor.
 
Ticaret Bakanu Ruhsar Pekcan Aralık ortasında 846 ÅŸirketin konkordatoya baÅŸvurduÄŸunu söyledi fakat muhalif Sözcü gazetesi bu sayının Ekim'de 3 bini aÅŸtığını yazmıştı.
 
Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Cemal Gökçe de karamsar. Daha fazla ÅŸirketin konkordato ve iflas baÅŸvurusu yapacağını düÅŸünüyor.
 
Ona göre Türkiye'de ihtiyacın üzerinde ev inÅŸa edildi. Bunlara sadece Disney kalesi görünümündeki Burj al Babas villaları deÄŸil, aynı zamanda sıradan Türkler için basit evler de dahil.
 
TÜÄ°K'in inÅŸaat güven endeksi Kasım ayında yüzde 2,1 düÅŸerek 55,4'e geriledi. Endekste 100'ün altındaki sonuçlar karamsarlığı ifade ediyor.
 
Öte yandan Türkiye'nin emlak piyasasını inceleyen Kerim Alain Bertrand son dönemde daha iyimser olduÄŸunu, bunun nedenlerinden birinin de ülkenin artan nüfusu olduÄŸunu söylüyor. Bertrand 'Ä°nÅŸaat sektörü ülkenin lokomotif sektörü'diyor.
 
Sektörde bir konsolidasyon beklese de sonrasında genç nüfus sayesinde sektörün hayata tutunacağını düÅŸünüyor.
 
TÜÄ°K verilerine göre 2017'de Türkiye'nin medyan yaşı 31,7'ydi. Avrupa BirliÄŸi'nde bu yaÅŸ 42,8."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.