Sosyal Medya

Güncel

ABD ve İran'dan art arda Irak'a dikkat çeken ziyaretler

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene ve beraberindeki heyeti başkent Bağdat'ta kabul etti.



Irak BaÅŸbakanlık resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Abdulmehdi, Bakan Zengene ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmede iki ülke arasındaki derin iliÅŸkilerin, her iki tarafın çıkarına hizmet edecek ÅŸekilde özellikle petrol ve gaz alanlarında güçlendirilmesinde vurgu yaptı.

Ä°ranlı Bakan Zengene de ülkesinin Irak ile iliÅŸkilerinden övgüyle bahsederek bunun daha da güçlendirilmesini, iÅŸ birliÄŸinin artırılmasını ve Irak'ın gaz ihtiyacını karşılamayı arzuladıklarını ifade etti.

Zengene'nin ayrıca Abdulmehdi'yi kurduÄŸu hükümet ile Irak ekonomisinin istikrarı ve refahı için yürüttüÄŸü mücadele dolayısıyla tebrik ettiÄŸi kaydedildi. 

POMPEO'DAN HEMEN SONRA GELEN ZÄ°YARET

Ä°ran Petrol Bakanı Zengene'nin, ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'nun baÅŸkent BaÄŸdat ve Erbil'de gerçekleÅŸtirdiÄŸi üst düzey görüÅŸmelerden hemen bir gün sonra Irak'a gelmesi dikkati çekti.

Pompeo, Abdulmehdi ile dün yaptığı basına kapalı görüÅŸmede, ABD'nin Irak'ın enerji bağımsızlığına destek verdiÄŸini belirterek, dolaylı olarak BaÄŸdat'ın elektrik için Tahran'dan doÄŸal gaz ithalatına iÅŸaret etmiÅŸti.

IRAK, Ä°RAN'DAN DOÄžAL GAZ Ä°THAL EDÄ°YOR

Irak merkezi hükümeti, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak için Ä°ran'dan doÄŸal gaz ithal ediyor. 

ABD, Ä°ran'a karşı uygulamaya koyduÄŸu enerji yaptırımından Irak'ı ilk etapta 45 gün, daha sonra 90 gün muaf tutmuÅŸtu. 

Irak hükümetine baÄŸlı Güney Gaz Åžirketi Müdürü Hayan Abdulganimi, 6 Aralık'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin doÄŸal gaz ihtiyacının karşılanması ve piyasadaki açığın kapatılması için 2 yıl gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.