Sosyal Medya

Güncel

OAS'den Maduro açıklaması: Onu tanımıyoruz

Amerikan Devletleri Örgütü, Venezueala Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun başkanlığını tanımadıklarını duyurdu.



Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Venezuela'da 20 Mayıs'ta düzenlenen seçimi kazanan Nicolas Maduro'nun devlet baÅŸkanlığını tanımama kararı aldı.

OAS'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, OAS Daimi Konseyi'nin, Venezuela'da yemin ederek 2025 yılına kadar sürecek görevine baÅŸlayan Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro konusunu görüÅŸmek için toplandığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, OAS'nin, Maduro'nun yeni hükümetinin meÅŸruiyetini tanımama kararının 6 ret oyuna karşı 19 oyla kabul edildiÄŸi, 1 üyenin katılmadığı oylamada 8 ülkenin de çekimser kaldığı kaydedildi.

OAS'nin internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada ise Venezuela'da çoÄŸunluÄŸu muhaliflerin elindeki Ulusal Meclisin, Nicolas Maduro'nun 20 Mayıs'ta yüzde 68'le kazandığı devlet baÅŸkanlığı seçimi ve öncesindeki sürece iliÅŸkin ortaya koyduÄŸu itirazlar hatırlatıldı.

"Meşru olmadığı..."

Açıklamada, Ulusal Meclisin, seçimlerin "Bütün siyasi aktörlerin katılım saÄŸlamamasından, bağımsız, adil, demokratik ve ÅŸeffaf bir süreç için gerekli uluslararası standartlar ve garantilerin yerine getirilmemesinden ötürü meÅŸru olmadığı" yönündeki tespitleri aktarıldı.

Venezuela'daki devlet baÅŸkanlığı seçimlerinin "adil, özgür, meÅŸru ve ÅŸeffaf"ÅŸartlarda uluslararası standartlara uygun bir ÅŸekilde tekrar edilmesi istenen kararda ayrıca, OAS üyesi ülkelere uluslararası hukuk çerçevesinde Venezuela'da "Demokrasinin yeniden tesisi için" diplomatik, politik, ekonomik ve mali adımların atılması çaÄŸrısında bulunuldu.

OAS'nin kararında ayrıca, Venezuela yönetiminden ülkedeki "insani krize" çözüm olabilecek yardımlara giriÅŸ izni vermesi de istendi.

Duque'den OAS kararına destek

Kolombiya Devlet BaÅŸkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile OAS'nin kararına destek verdi.

Duque, "Nicolas Maduro'nun meÅŸruiyetini tanımama kararı, Kolombiya'nın bu konudaki ÅŸikayetlerinin ve Lima Grubu'nun Venezuela'daki demokrasinin yeniden tesisi için verdiÄŸi kavganın onaylanmasıdır. OAS'nin kararı, uluslararası topluma diktatörü diplomatik olarak çevreleme çaÄŸrısıdır." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.