Sosyal Medya

Güncel

Avrupa ülkeleri Şam'a elçilik açmak için görüşmeler başlattı

2011'de başlayan Arap Baharı sonrasında kapatılan Şam Büyükelçilikleri son yıllarda tekrar açılıyor. Bu hareketin başını Körfez ülkeleri çekerken, Esed rejimi cephesinden gelen bir açıklamaya göre Avrupa ülkeleri de elçilik açmak için sırada bekliyor.



Yakın DoÄŸu Haber'in Arapça yayın yapan Rusya El Youm'den aktardığına göre Esed rejimi DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Avrupa ülkelerinin Åžam'daki elçiliklerini yeniden açmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Hem Suriye içinde hem Suriye dışında bu konuda rejim yetkilileriyle görüÅŸmeler yaptıklarını söyleyen Mikdad, bazı Arap ülkelerinin de elçiliklerini açtıklarını ve bundan memnuniyet duyduklarını söyledi. “Suriyesiz alınan hiçbir Arap BirliÄŸi kararı baÅŸarılı olamaz” diyen Mikdad, son günlerde gündeme gelen Esed rejiminin birliÄŸe dönme ihtimaline de deÄŸindi ve bunun gerçekleÅŸmesi gerektiÄŸini söyledi.

ABD'NÄ°N ÇEKÄ°LMESÄ°

Amerika'nın Suriye'den çekilme kararı konusundaki çeliÅŸkili açıklamalarına da deÄŸinen Faysal Mikdad, Washington'dan yapılan açıklamaları “kelime oyunu” olarak niteledi ve Amerika'nın sonuç itibariyle Suriye'den çekilmesi gerektiÄŸini söyledi.

PYD-ÅžAM ARASINDAKÄ° TEMASLAR

Amerika'nın çekilme kararını açıklamasından sonra PYD ile Åžam arasında yapıldığı belirtilen görüÅŸmelere deÄŸinen Mikdad, “Daha önceki tecrübeler baÅŸarılı deÄŸildi; ama ÅŸimdi meselelerde sona yaklaşılıyor. EÄŸer Kürtlerin bir kısmı kendilerinin Suriye devletinin ve milletinin ayrılmaz bir parçası olduÄŸunu söylüyorsa bu ÅŸartlar olumludur. Dolayısıyla ben bu konuda her zaman iyimserim” dedi.

"PYD YAÅžANANLARDAN Ä°BRET ALMALI

Faysal Mikdad, PYD'ye Åžam'la diyaloglarında dürüst ve samimi olmalarını tavsiye ettiÄŸini belirti ve “YaÅŸanan geliÅŸmelerden ibret almalıdırlar, çünkü diyalogdan baÅŸka alternatif yok” dedi.

ÅžAM, PYD'YE ÖZERKLÄ°K MÄ° VAAD EDÄ°YOR?

Mikdad'ın açıklamalarından Åžam yönetiminin tam olarak ne teklif ettiÄŸi bilinmese de ABD'nin çekilme kararı sonrasında PYD'li bir heyetin Åžam'a ziyaret gerçekleÅŸtirdiÄŸi ve "birlikte hareket etmek" üzerine görüÅŸmeler yaptıkları biliniyor. Esed rejimi, zaman zaman PYD'nin özerklik ilan edebileceÄŸine iliÅŸkin açıklamalar yaparken zaman zaman da özerkliÄŸe karşı oldukları ve birleÅŸik bir Suriye hedefleriklerini söylüyorlar.

NE OLMUÅžTU?

Arap BirliÄŸi, Esed rejiminin üyeliÄŸini Kasım 2011'de dondururken, Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (KÄ°K) ülkeleri Mart 2012'de büyükelçilerini geri çekmiÅŸ ve Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) da aynı yıl Suriye'nin üyeliÄŸini askıya almıştı.

ÅžAM'DA TEKRAR HANGÄ° ELÇÄ°LÄ°KLER AÇILDI?

Öte yandan BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn Suriye'nin baÅŸkenti Åžam'da 7 yılın ardından büyükelçiliklerini tekrar açmışlardı. Suudi Arabistan'ın da Åžam ile yakın temas içerisinde olduÄŸu bu teması temel olarak BAE'nin Åžam elçiliÄŸi üzerinden yürüttüÄŸü belirtiliyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.