Sosyal Medya

Güncel

Hama'nın batı kırsalında Ahrar el Şam, HTŞ ile anlaşarak feshedildi

Hama'nın batı kırsalında bulunan Gab Ovası'nda Ahrar el Şam feshedildi ve grubun kontrolündeki bölgeler HTŞ kontrolüne girdi.



Yılın ilk günlerinde Suriye'nin kuzeyinde muhalif gruplar arasında iç çatışmalar baÅŸlamıştı. Ä°lk olarak Nureddin Zenki hareketi ile HTÅž arasında Halep'in kuzeybatı kırsalında baÅŸlayan gerginlik daha sonra Ä°dlib'in güneyine de sıçramıştı. Zenki hareketinin dağıtılmasıyla çatışmaları geçici olarak durmuÅŸ, ancak bir süre sonra Ahrar el Åžam ile HTÅž arasında gerginlik tırmanmıştı.

HTÅž'nin dün Ahrar'ın kontrolündeki bazı yerleÅŸimleri çatışmasız olarak ele geçirmesiyle gerginliÄŸin ikinci perdesi baÅŸlamış oldu. Bugün ise bölgede Ahrar ile HTÅž arasında bir anlaÅŸma yapıldığı ifade edildi. Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Ahrar'ın Hama'nın batı kırsalında yer alan Gab Ovası'ndaki yapılanması HTÅž ile imzaladıkları anlaÅŸma sonrası dağılma kararı aldı.

Bölge kaynaklarına göre anlaÅŸma sonra Ahrar el Åžam'ın Gab Ovası ve ÅžahÅŸabo Dağı bölgelerindeki kolu siyasi, askeri ve idari olarak feshedildi. Ahrar'ın orta ve ağır derecedeki silahları HTÅž'ye teslim edilirken, bölge askeri olarak HTÅž, siyasi olarak KurtuluÅŸ Hükümeti'ne bırakıldı.

Ahrar, HTÅž ve bölgenin ileri gelenleri tarafından yapılan anlaÅŸmaya göre Ahrar mensupları hafif silahlarını teslim etmeyecek. Ahrar savaÅŸçıları bölgede kalabilecek, isteyenler HTÅž gözetiminde Afrin'e gidebilecek.

HTÅž'nin bu bölgeyi kontrol altına aldıktan sonra Ahrar'ın elindeki merkezi yerleÅŸimlere yöneleceÄŸi tahmin ediliyor. Ä°ki taraf arasında henüz ağır bir çatışma yaÅŸanmış deÄŸilken, gerginliÄŸin nasıl seyredeceÄŸi ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.