Sosyal Medya

Irak'ın gizemli tarikatı: Kesnizaniler

Tarihler 21 Mart 2003’ü gösterdiğinde Amerika Birleşik Devletleri kimyasal silah ve terör unsurlarını barındırma iddiasıyla Irak’ı işgal etti. İşgalden önce ki süreçte dünya kamuoyu, Irak yönetiminin ve ordunun, işgal güçlerine karşı direneceği beklentisi içindeydi.



Ancak beklenenin aksine iÅŸgal güçleri hiç zorlanmadan 9 Nisan 2003 tarihinde baÅŸkent BaÄŸdat’ı ele geçirdi. Irak ordusunun direnç göstermeden ülkeyi iÅŸgal güçlerine teslim etmesi, dünya kamuoyunda ÅŸaÅŸkınlıkla izlendi. Ä°ÅŸgal sürecine ÅŸahitlik edenler ve araÅŸtırmacılar, meselenin perde arkasını çözmeye çalışıp araÅŸtırmalar yaparken iÅŸgalcilerin kolaylıkla ülkeyi ele geçirmesine dair bazı bulgulara rastladı.

Bulgular, Irak’ta bilinen fakat uluslararası arenada pek bilinmeyen bir dini cemaati karşımıza çıkardı. Kesnizani (Kürtçe anlamı ''kimse bilmiyor'' ) adlı bu cemaatin ülkenin direnilmeden iÅŸgal güçlerine teslim edilmesinde önemli rol oynadığı saptanınca, cemaat dünya kamuoyunun ilgisini çekmeye baÅŸladı.
 
 
Kesnızani, Süleymaniye vilayetine baÄŸlı Çamçamal Bölgesinde mevcut olan Kürt aÅŸiretlerindendir. AÅŸiret liderleri aynı zamanda Kadiri tarikatı ÅŸeyhlerindendir. Tarikatın günümüzdeki lideri Åžeyh Muhammed El Kesnizanidir. Tarikatın internet sitesinde ailenin kökeninin Hz. Muhammed’in soyuna dayandığı ve Seyyid oldukları iddia edilmektedir. 1800’lü yıllarda Süleymaniye’ye yerleÅŸilip, tekke kurularak tebliÄŸ ve davet çalışmaları yapılmaya baÅŸlanmıştır. Ä°ngilizler Irak’ı iÅŸgal ettiÄŸinde tarikatın lideri Åžeyh Abdulkadir Ä°ngilizlere karşı direniÅŸi destekleyerek müritleriyle birlikte silahlı mücadele vermiÅŸ aynı zamanda fakir halka yiyecek yardımında bulunmuÅŸtur.
 
Åžeyh Abdulkadir hutbe ve vaazlarında halkı Ä°ngiliz iÅŸgaline karşı direnmeye davet etmiÅŸtir. Bunun üzerine iÅŸgalci Ä°ngiliz askerleri, Åžeyh’in ikamet ettiÄŸi köye saldırıp halkı katletmiÅŸtir. Ailesiyle birlikte köyden kaçan Åžeyh Abdulkadir Ä°ran’a sığınmış ve 1919 yılında vefat edene kadar Ä°ran’da yaÅŸamıştır. Vefatından sonra cenazesi tekkesinin bulunduÄŸu Kerbeçne köyüne getirilip defnedilmiÅŸtir. Åžeyh Abdulkadir’den sonra Åžeyh Hüseyin tarikatın başına geçmiÅŸ, o da Birinci Dünya Savaşı’nda Ä°ngilizlere karşı mücadele etmiÅŸ, 1938 yılında vefat edene kadar tebliÄŸ ve davet çalışmalarına devam etmiÅŸtir. Åžeyh Hüseyin’den sonra yerine günümüzdeki Åžeyh’in babası olan Åžeyh Abdulkerim tarikatın başına geçmiÅŸtir.
 
Åžeyh Abdulkerim El Kesnizani vefat edene kadar özelde Kürt coÄŸrafyası, genelde ise bütün Irak’ı kapsayacak ÅŸekilde tebliÄŸ ve davet çalışmaları yapmıştır. O tarihlerde Irak’ı yöneten Baas rejimine karşı silahlı mücadele vermiÅŸtir. 1978’de Süleymaniye’de vefat etmiÅŸ ve yerine oÄŸlu Åžeyh Muhammed El Kesnızani geçmiÅŸtir. Tarikat, Åžeyh Muhammed döneminde dini faaliyetlerine devam etse de zamanla ÅŸiÅŸ sokma, ateÅŸ yutma ve cam parçaları yeme gibi Kadiri ekolünde olmayan tavırlar müritler arasında görülmeye baÅŸlanmıştır.
 
Keramet ve menkıbeler tarikat mensupları arasında namaz ve diÄŸer farz ibadetlerden öncelikli hale gelmiÅŸtir.
 
1980’li yıllardan itibaren halk dışında devlet kademelerinde de mensupları çoÄŸalmış, Iraklıların arasındaki yaygın söylentiye göre tarikat, Saddam Hüseyin’in yatak odasına kadar hakim olmuÅŸtur. EÅŸi Sacide Hayrullah, oÄŸlu Uday, yardımcısı Ä°zzet El Duri ve üst düzey birçok general Åžeyh Muhammed’in müridi olmuÅŸtur. Saddam Hüseyin’in aldığı her karardan tarikat lideri haberdar olmuÅŸtur.
 
Åžeyh Muhammed’in iÅŸgalden önce ABD ile anlaÅŸarak Iraklı askerlerin iÅŸgal güçlerine karşı direniÅŸe geçmesine mani olduÄŸu söylenmektedir. Saddam Hüseyin bu durumdan son anda haberdar olmuÅŸ fakat müdahale etmekte geç kalmıştır. Ä°ÅŸgalden sonra kurulan yeni düzende de tarikat liderinin oÄŸlu Nehru El Kesnezani "Tecemmu’ El Vahde El Vataniyye El Iraqi" yani Irak Ulusal Birlik Partisi isimli partiyi kurarak siyasete atılmıştır.
 

 

12 Mayıs 2018 tarihinde yapılan Irak seçimlerine Ä°yad Allavi’nin liderliÄŸini yaptığı Vataniye Koalisyonu çatısı altında seçime girilmiÅŸ, koalisyonun kazandığı 21 milletvekilinden bir tanesi de Tecemmu’ El Vahde El Vataniyye El Iraqi Partisi’ne mensuptur. Ayrıca tarikatın BaÄŸdat’ta Dünya Tasavvuf ve Maneviyat AraÅŸtırmaları merkezi ve Åžeyh Muhammed El Kesnezani isminde üniversitesi vardır. Åžeyh Muhammed Kürt kökenli olmakla birlikte Türkmen ve Araplar arasında da müritleri artmaya baÅŸlamıştır. Kuzey, Orta ve Güney Irak’ta her bölgede tarikata ait tekkeler vardır.
 
Kaynak: Mecra
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.