Sosyal Medya

Güncel

Irak'taki ABD askerlerine siyasi partilerden tepki

Irak'ta bulunan ABD askerlerinin varlığı Şii siyasi partiler arasında yeni tartışmalara yol açtı.



Irak'taki Åžii partiler son günlerde, ABD'nin Aralık 2011'de Irak'tan askerlerini çektiÄŸini ancak eski Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi döneminde tekrar ülkeye döndüÄŸüne yönelik suçlayıcı açıklamalar yapmaya baÅŸladı. 

GeliÅŸmeler üzerine Ä°badi liderliÄŸindeki Nasr Koalisyonu tarafından yayımlanan açıklamada ise ABD askerlerini ülkeye tekrar çağıran kiÅŸinin 2006-2014 yıllarında iki dönem baÅŸbakanlık görevinde bulunan Nuri Maliki olduÄŸu belirtildi.

Açıklamada, "Eski Irak BaÅŸbakanı Nuri Maliki, 24 Haziran 2014'te terör örgütü DEAÅž'ın ortaya çıkması ve kentlerin düÅŸmesinden sonra ABD'nin Irak'a asker göndermesi çaÄŸrısı yapmıştı." ifadeleri kullanıldı. 

Nasr Koalisyonu, Maliki'nin bu çaÄŸrısının belgelerle BirleÅŸmiÅŸ Milletler ile Irak ve ABD arasındaki stratejik anlaÅŸmada sabit olduÄŸunu, ABD askerlerinin Ä°badi'nin göreve baÅŸladığı 8 Eylül 2014'ten önce Irak'ta konuÅŸlanmaya baÅŸladığını kaydetti.

Ä°ran'a yakın Åžii siyasi partiler, ABD'nin terör örgütü DEAÅž ile mücadelede büyük oranda sona gelinmesine raÄŸmen askerlerini çekmemesine tepki gösteriyor. 

ABD askerlerinin üniforma ve silahla çarşıya çıkması 

Irak'taki ABD askerlerinin varlığı geçen hafta yaÅŸanan bir olayla da tartışma konusu olmuÅŸtu.

ABD'li TuÄŸgeneral Austin Renforth ve beraberindeki bir grup askerin, cuma günü BaÄŸdat'ta kafe ve kitapçıların bulunduÄŸu Mutabanna Caddesi'nde çay içip vatandaÅŸlarla sohbet ederken çekilen görüntüleri sosyal medyaya düÅŸmüÅŸtü.

Askeri üniformalar ve Iraklı askerlerin koruması altında kafede çekilen görüntüler daha sonra Irak yerel medyasında da geniÅŸ yer buldu.

Åžii lider Mukteda es-Sadr liderliÄŸindeki Sairun Koalisyonu ve Ä°ran'a yakınlığıyla bilinen Åžii milis gücü Asaib Ehl el-Hak bu duruma sert tepki göstermiÅŸti. 

ABD'nin Irak'ta 5 bin askeri var 

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003'te Irak'ı iÅŸgal eden ABD'nin bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var. 

ABD, 2011'de Irak'tan çekilse de buradaki varlığını söz konusu askeri üslerle güçlendirdi. ABD'nin Irak'ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.