Sosyal Medya

Güncel

Haydar İbadi: ABD'yi Irak'a tekrar çağıran Maliki

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ülkenin eski Başbakanlarından Maliki'yi suçlayan bir açıklama yaptı. İbadi, “Nuri Maliki sadece ABD askerlerinin değil, birçok gücün Irak'a girmesine izin verdi” dedi.



Irak'taki ABD askerlerinin geçtiğimiz hafta silahları ve üniformalarıyla "çarşı gezintisine" çıkması ülkede yeni bir tartışma başlattı.

Şii lider Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu ve İran'a yakınlığıyla bilinen Şii milis gücü Asaib Ehl el-Hak bu duruma sert tepki gösterirken, ABD askerlerinin ülkedeki varlığı tekrar tartışılmaya başlandı.

HAYDAR İBADİ SUÇLANDI

AA'nın haberine göre ABD'nin Aralık 2011'de Irak'tan askerlerini çektiğini ancak eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi döneminde tekrar ülkeye döndüğüne yönelik suçlayıcı açıklamalar yapıldı.

Gelişmeler üzerine İbadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu tarafından bir açıklama yayınlandı.

İBADİ: ABD'Yİ IRAK'A GERİ ÇAĞIRAN MALİKİ'YDİ

Açıklamada ABD askerlerini ülkeye tekrar çağıran kişinin 2006-2014 yıllarında iki dönem başbakanlık görevinde bulunan Nuri Maliki olduğu belirtilerek "Eski Irak Başbakanı Nuri Maliki, 24 Haziran 2014'te terör örgütü IŞİD'in ortaya çıkması ve kentlerin düşmesinden sonra ABD'nin Irak'a asker göndermesi çağrısı yapmıştı" ifadeleri kullanıldı.

“Nuri Maliki sadece ABD askerlerinin değil, birçok gücün Irak'a girmesine izin verdi”denilen açıklamada, Maliki'nin bu çağrısının belgelerle Birleşmiş Milletler ile Irak ve ABD arasındaki stratejik anlaşmada sabit olduğu, ABD askerlerinin İbadi'nin göreve başladığı 8 Eylül 2014'ten önce Irak'ta konuşlanmaya başladığını kaydedilerek "İbadi 08.09.2014'te parlamentodan güvenoyu aldı. O tarihten 2 ay önce zaten ABD askerleri Irak'a gelmişti”ifadelerine yer verildi açıklamaları kullanıldı.

IRAK'TA KAÇ ABD ASKERİ VAR?

ABD'nin Irak'ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor. Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003'te Irak'ı işgal eden ABD'nin bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var. ABD, 2011'de Irak'tan çekilse de buradaki varlığını söz konusu askeri üslerle güçlendirdi.

İran'a yakın Şii siyasi partiler, ABD'nin terör örgütü IŞİD ile mücadelede büyük oranda sona gelinmesine rağmen askerlerini çekmemesine tepki gösteriyor.

Irak Parlamentosu'ndaki Sadıkun Grubu, Irak'ın ABD'yi bir düşman olarak görmesi gerektiğini savunurken, Şii milis grubu Haşdi Şabi “Kuzey Cephesi” Sözcüsü Ali Hüseyni, Irak Parlamentosu'ndaki bir grubun yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için yasa hazırlığında olduğunu açıklamıştı.

Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu'nun lideri Hadi Amiri, Irak'taki tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi gerektiğini söylemişti.

Haşdi Şabi'ye bağlı gruplardan Asaib Ehl el-Hak ise, hükümet ve parlamentonun harekete geçmemesi durumunda, Irak'taki ABD güçlerini vuracakları tehdidinde bulunmuştu.

ABD İŞGALİ ve Şİİ HAREKETİN YÜKSELİŞİ

Irak'ta 2003 işgalinin ardından ülkedeki Sünni damarın gücü kırılırken, Şii hareketler hızla yükselmeye başlamıştı. İşgale karşı tepki göstermeyen Şiilerden, sürgünde yaşayan siyasi isimler işgal sonrasında ülkeye dönme imkanı buldu. Bunlardan biri de Nuri El Maliki'ydi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.