Her köşede bakkal açar gibi üniversite açılırsa, 500 sayfalık kitap bile cinayet sebebi olur
Follow @dusuncemektebi2
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin öğrencilerinden Hasan İsmail H., kendisini imtihanda kopya çekerken yakalayıp zabıt tutan araştırma görevlisi Ceren Damar’ı önce bıçakladı, sonra da babasının beylik tabancası ile vurup katletti...
MURAT BARKDAÇI / HABER TÜRK
Cinayet hakkında ortaya türlü türlü fikirler atıldı, meselâ Fatih Altaylı konuyu haklı olarak “Kurtlar Vadisi” seyrederek büyümüÅŸ nesle baÄŸladı ve “Olacağı buydu, oldu” dedi.
Hadisenin üzerinde pek durulmayan bir tarafı daha var: Cinayeti iÅŸlemesinden önce intiharı düÅŸünen, hattâ bir de mektup hazırladığı iddia edilen katil zanlısının mektupta geçen “Beni bunu yapmaya mecbur bıraktılar. Dersler çok ağır, bir kitap 500 sayfa. Siz hiç kopya çekmediniz mi? Beni bunu yapmaya mecbur bıraktılar” ÅŸeklindeki ifadeleri…
Vahametin farkında mısınız? 500 sayfalık bir kitap artık bazı kişilerin akıl sağlığını bozmakta, okuma mecburiyeti cinayet sebebi olmakta ve insanları katil yapmaktadır!
Bugün bu hacimdeki bir ders kitabını eziyet gibi gören öÄŸrenci Ä°stanbul Hukuk Fakültesi’nde 40’lı ve 50’li senelerde Sıddık Sami, Hıfzı Veldet yahut Tahir Taner gibi hocaların okuttukları herbiri bin küsur sayfa olan ders kitaplarını hıfzetme mecburiyetinde kalmış olsa idi herhalde katliam yapardı!
Meselenin esası, gençlerin, hattâ öÄŸrencilerin artık kitaba tahammül gösterememeleridir! 500 sayfalık kitap gence ağır geliyor, meslek sahibi olmanın ÅŸartının birçok kitabı ardarda hatmetmekten geçtiÄŸini düÅŸünmüyor; iÅŸin kolayına kaçmayı, yani kopya çekmeyi tercih ediyor ve yakalanınca da yakalayan hocanın gidip canını alıveriyor!
Katil zanlısının bunu yapmasında hem kendisinin hem de çevresinin “Kurtlar Vadisi” neslinden olmalarının etkisi tabii ki vardır ama iÅŸin bu noktaya gelmesinde üniversite sistemindeki aksaklıkların rolü de büyüktür. Bakkal dükkânı açar gibi dört bir tarafta üniversite kurulur, özellikle de özel üniversitelerden bazıları “parayı veren düdüÄŸü çalar” kafası ile meslek edinmek isteyenleri deÄŸil de her önüne geleni ücretini ödemesi ÅŸartıyla öÄŸrenci diye alır, üstelik üniversiteyi ÅŸirket kafası ile idare edip promosyon, taksit, tenzilât, burs vesaire gibi teÅŸvikler sunup dururlarsa iÅŸin sonu bu olur! ÖÄŸrenci ders kitabını okumayı zül, kopya çekmeyi de hak görür ve buna müsaade etmeyen hocayı canından eder!
Türkiye’deki hukuk fakültelerinin adedi bugün hayli yüksek, devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri bünyesinde 84 adet hukuk fakültesi var. Bu fakültelerde eÄŸitim bakımından nasıl daÄŸlar kadar kalite farkı bulunduÄŸunu da 2019-2020 öÄŸretim yılında öÄŸrenci alınırken uygulanan taban puanlar zaten açık ÅŸekilde gösteriyor: En yüksek puan 530, en düÅŸüÄŸü ise 299; yani doÄŸru dürüst bir üniversitenin hukuk fakültesine girebilmek ciddî puan alabilmeyi gerektiriyor, bazı özel üniversiteler de bunu beceremeyenlerin emrine âmâde vaziyette bekliyorlar!
Kalite farkı sadece hukukta deÄŸil, diÄŸer branÅŸlarda da mevcut ve üniversiteye girecek olan öÄŸrenciden istenen taban puanların en yükseÄŸi ile en düÅŸüÄŸü arasında hayli fark var. Meselâ, 2019’da matematikteki en yüksek puan 518 iken en düÅŸük puan 225; tarihte 487 ile 217, Türk Dili ve Edebiyatı’nda 441 ile 217, makine mühendisliÄŸinde de 528 ile 248 arasında.
Sistemin böyle iÅŸlemesi ile beraber bazı özel üniversitelerin de öÄŸrenciyi meslek sahibi deÄŸil diploma sahibi yapmayı hedef edinmiÅŸ olmaları sayesinde, 500 sayfalık ders kitabını kâbus gibi görenler bile bir yerlere kaydolabiliyor, hattâ kendilerine hukuk gibi gayet ciddî çalışma gerektiren bölümlerde de yer bulabiliyorlar ve netice ortada!
Åžiddetin her yerde hüküm süreceÄŸi bir toplum olma yolunda sür’atle ilerliyoruz. Veliler çocuklarının öÄŸretmenlerini dövüyor, hasta yakınları doktorları vuruyor, kadınlar katlediliyor, hattâ henüz çocuk yaşındakiler bile cinayet iÅŸleyebiliyor ve nihayet bir üniversite öÄŸrencisi hocasını önce bıçaklıyor ama yaptığı yetmiyormuÅŸ gibi silâhla vurup katlediyor!
EndiÅŸe verici bu gidiÅŸatın ardından okullarda, kafelerde yahut baÅŸka sosyal alanlarda Amerika’da eline makineli tüfeÄŸi alanın etrafı taraması gibi sık sık yaÅŸanan toplu katliamlar meydana geldiÄŸi takdirde hiç ÅŸaşırmayalım!
Henüz yorum yapılmamış.