Sosyal Medya

Kürsü

Elif Çakır- İslam dünyasının duymadığı, görmediği gerçekler

Elif Çakır- Karar



Beni alıp bir odaya götürdüler, metal, sandalyeye benzer bir cihaza baÄŸladılar. Bu cihaza zincirlendiÄŸinizde ayakta kalıp hareket edemiyorsunuz. GöÄŸsünüz açıkta kalacak ÅŸekilde kollarınızdan metal cihaza baÄŸlanıyorsunuz. Cihaza baÄŸlı kaldığım 6 saat sonunda vücudum periÅŸan haldeydi. Sadece 10 dakika bu cihaza baÄŸlı kaldıktan sonra bedeniniz dayanılmaz hala geliyor. Hareket ettikçe demirler vücudunuza temas ediyor. Orada kimilerini intihara sürükleyen Komünist Parti rejiminin acımasız uygulamalarına maruz kaldık.”
 
30 yaşındaki Kayrat Samarkan, kampta yaÅŸadıklarını Reuters’e böyle anlatıyor.
 
Üç gün boyunca zincirlendiÄŸi sandalyede uykusuz bir ÅŸekilde ‘hangi camiye ne kadar sıklıkla gittiÄŸi’ sorgulanan Kayrat Samarkan’a, 3 ay boyunca kampta Çince ÅŸarkılar ezberleyip söyletilmiÅŸ, Çince yazılar yazdırılmış ve Komünist Partisinin doktrinlerini okutulmuÅŸ.
 
Kampın ÅŸartlarına daha fazla dayanamayan Samarkan intihara teÅŸebbüs edince, toplama kampının revirine gönderilmiÅŸ ve oradan da serbest bırakılmış ve Kazakistan’a gitmesine izin verilmiÅŸ...
 
Akrabalarının birçoÄŸunun zorla kamplara götürüldüÄŸünü ve hiçbirisiyle görüÅŸemediÄŸini söyleyen Gülziya Mogdunkyzy yaÅŸadıklarını Reuters’e ÅŸöyle anlatıyor:
 
“Ä°slam’a kesinlikle inanmamam gerektiÄŸi söylendi. Boyun eÄŸmek zorunda kaldım. Bir de Allah’a inanmadığımı ve dini reddettiÄŸimi belirten bir belge imzaladım. EÄŸer bunu yapmasaydım ÅŸartlar çok daha ağır hale gelecekti. Tüm Müslümanları, dini inkar ettiklerin deklare eden bir belgeye imzalamaya mecbur bırakıyorlar. Ä°nsanlar Allah’a inandığını söylemeye korkuyor.”
 
Kamp ÅŸartlarına dayanamayıp intihar giriÅŸiminde bulunan Ehmet, intihar giriÅŸiminde bulunduÄŸu için 7 yıl hapis cezasına çarptırılmış: “Kafamı duvara vurdum, güçsüz, çaresiz ve öfkeliydim. Bilincimi kaybetmiÅŸtim ve uyandığımda bir doktorun odasındaydım. Daha sonra beni hastaneye götürdüler. Başımın ciddi bir ÅŸekilde yaralandığını söylediler. Gardiyan bana, intihar giriÅŸiminde bulunduÄŸum için yedi yıl hapis cezasına çarptırıldığımı söyledi.” (www.uyghurcongress.org.)
 
***
 
Bütün bunlar Çin’in DoÄŸu Türkistan’da kurduÄŸu ve bütün dünyaya “eÄŸitim merkezi”, “rehabilitasyon merkezi” ya da “mesleki eÄŸitim merkezi” diye lanse ettiÄŸi toplama kamplarında yaÅŸanıyor.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e göre Çin, 1 milyon civarında Müslüman Uygur Türkünü, Nazi Kamplarına benzeyen bu toplama kamplarında tutuyor. Sadece 2018 yılında 150 aydını hapiste ya da toplama kamplarında yok etti.
 
BaÅŸörtüsü, sakal, namaz kılmak, camiye gitmek, oruç tutmak, alkol almamak ve dini kitap bulundurmak gibi sebepler Müslüman Uygurlar için toplama kampına gönderilme sebebi.
 
Çin’in Müslüman Uygur’la yaptığı zulüm yeni deÄŸil elbette. Yıllardır ve her geçen bütün dünyanın gözünün içine baka baka Uygurlara zulmediyor Çin.
 
DoÄŸu Türkistan’dan feryatlar hiç eksik olmadı.
 
DoÄŸu Türkistan’da onlarca yıldır devam eden baskı ve zulmü raporlayan sivil toplum kuruluÅŸları ve son olarak Uluslararası Af Örgütü’nün son raporu, 1949 yılından bu yana DoÄŸu Türkistan çöllerinde inÅŸa edilen ve içinde yüzbinlerce Uygur Türkü’nün tutulduÄŸu toplama kamplarının son bir yılda üç katı büyüdüÄŸünü söylüyor.
 
Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, uluslararası yasalara göre bu tür “eÄŸitim merkezlerinin” yasa dışı olduÄŸunu söylüyor.
 
Mustafa Akyol, New York Times’a yazdığı makalede DoÄŸu Türkistan’ın Sincan bölgesindeki bu kampları, Sovyet BirliÄŸi’nin Komünist lideri Lenin’in baÅŸlattığı, Stalin’in sürdürdüÄŸü Gulag takım adalarındaki zorunlu çalışma kamplarına benzetiyor.
 
Kamplarda yaÅŸananlar, vahÅŸetin Gulag takım adalarındaki çalışma kamplarındakinden daha kötü olduÄŸunu gösteriyor. 
 
Peki, Ä°slam ülkeleri ve liderleri ne diyor?
 
Birkaç gün önce, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’nın ne dediÄŸi belli olmayan tepkisini bir kenara koyarsak, Ä°slam dünyası hiçbir ÅŸey demiyor?
 
Neden, çünkü Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip ve Ä°slam Ülkeleri TeÅŸkilatı’a üye 57 ülkenin 20’si Çin’in en iyi ticaret ortağı...
 
Diyeceksiniz, madem öyle Ä°slam ülkeleri birleÅŸse ve Çin’e tepki gösterse, Çin ticari ortaklığın bozulmasını göze alamaz ve insanlık dışı vahÅŸetten vazgeçer...
 
Ä°slam ülkelerinde o cesaret, o akıl nerede?
 
Oysa ki, bir milyona yakın Müslüman Uygur tam da dini inançları nedeniyle böylesi insanlık dışı vahÅŸete nasıl maruz kalabiliyor?
 
Çin bütün dünyanın gözünün içine baka baka böylesi bir vahÅŸeti nasıl yapabiliyor?
 
Çin’in karşısında, ayrıca Filistin’de yıllardır yaÅŸanan zulme sessiz kalmış bir Ä°slam dünyası var.
 
Çin’e karşı diplomatik bir dile ile dahi “ne yapıyorsun” deme cesaretini gösteremeyen, Çin’in yıllardır Müslüman Uygurlara yaptığı zulmü “Çin’in içiÅŸleri meselesi” olarak görme zelilliÄŸini gösteren bir Ä°slam dünyası varken, kaç yeni Filistinler, Sincanlar olur daha...
 
Adı büyük kendi olmayan Ä°slam dünyası! Ä°slam dünyasının liderleri!
 
Ne tuhaf deÄŸil mi? Ä°slam ülkelerinin liderlerinden çıkmayan sesin, batı dünyasından öyle ya da böyle çıkmasına karşıyız.
 
DeÄŸil mi ya, Batı sahip çıkıyorsa Uygurlara, o halde baÅŸka bir komplo ile karşıya olabiliriz!
 
Hey gidi günler... GeçmiÅŸte olsa Uygurlar’a yapılan bu vahÅŸeti kınamak için sokaklara dökülürdük...
 
Åžimdiyse güzel ülkemde, Ä°slami duyarlılığı olan sivil toplum kuruluÅŸları, gökyüzüne bakıp “duymadık”, “görmedik” “bilmiyoruz” ıslığı çalıyor..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.