Güncel
Yusuf Ziya Cömert: McKinsey'in ortağına göre 2019'da bizi neler bekliyor?
Follow @dusuncemektebi2
Yusuf Ziya Cömert - Karar
2019'da ne olacak? Ne bileyim ben, ne olacaksa olacak!
Bu ilk cümleler kendi halinde, dünyaya kazık çakma imkanına sahip olmadığının farkında olan insanların yaklaşımı.
Biz bir şey yapmayız. Bir şey olur, biz ona maruz kalırız.
Bir ÅŸeyin kafamıza çarpacağını hissedersek eÄŸiliriz. Ayaklarımıza çarpacağını hissedersek zıplarız.
Herkes öyle deÄŸil. Dünyada ne olduÄŸunu ve ne olacağını bilmemeyi felaket olarak gören insan çeÅŸitleri de var.
Malı mülkü olanlar, parası olanlar, yatırımcılar, ÅŸirketler, tacirler, politika yapıcıları, eÄŸer içinde akıllı, tedbirli insanlar varsa, devletler.
T. Kearney adlı uluslararası yönetim danışmanlığı firması bu insanların merakını gidermek için 2019’a dair öngörülerini kendi internet sitesinde yayınlamış.
Gazetemizin sahibi Mehmet Aydın bu tahminleri okumuş.
Benim de ilgimi çekti. Özetleyeyim dedim.
Bunu demeden önce A. T. Kearney neymiÅŸ anlamak istedim.
Baktım, bu A. T. Kearney ÅŸu bizim meÅŸhur McKinsey’in ortağıymış.
McKinsey 1937’de öldüÄŸünde Thomas Kearney Åžikago ofisinde yönetici ortakmış. 1939’da Åžikago ofisi ÅŸirketin geri kalanından ayrılmış. 1947’de ÅŸimdiki ismiyle faaliyetine devam etmiÅŸ.
Türkiye dahil 40 kadar ülkede ofisi var. ‘Yönetim Danışmanlığı’ kavramının çaÄŸrıştırdığı her konuyla ilgileniyorlar.
Rahmetli dedeme bu ÅŸirketlerin ne yaptığını ve nasıl para kazandığını anlatsam, dedem muhtemelen dinleyip dinleyip ‘para tuzağı’ derdi.
Devir öyle bir devir.
Paran varsa, para tuzağına düÅŸüyorsun. Para tuzağında, para tuzağı kurmanın daha geliÅŸmiÅŸ ve asra uygun metotlarını öÄŸreniyorsun.
Eyvaah! Basit bir ‘yekun hattı’ çizdim ve altına neticeyi yazdım.
Hayır. Bu dediğim kadar basit değil. Biraz karmaşık.
Girmeyelim bu karmaşık iÅŸe. A. T. Kearney’in 2019 tahminlerine bakalım.
Toplam 10 tahmin.
Tahmin: ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı ÅŸiddetlenecek. Trump Çin’den yapılan ithalata 250 milyar dolar vergi koydu. Pekin bu tarifeye Amerika’dan ithalata 110 milyar dolar vergi koyarak misilleme yaptı. Çin’deki Amerikan firmaları daha çok sorgulamaya, daha çok takibe maruz kaldı. Bu sene ABD’nin Çin mallarına vergiyi 267 milyar dolara yükseltmesi muhtemel. IMF, ticaret savaşının dünya hasılasının binde 2 ile binde dört arasında küçülmesine sebep olacağını tahmin ediyor.
Tahmin: Bitcoin, kripto-para piyasasının güçlenmesine ve olgunlaÅŸmasına liderlik edecek. 2017’de deÄŸeri hızla yükselen kripto-paralar (Bitcoin yüzde 1375 yükselmiÅŸ). 2018’de bu paralar çöktü. Önde gelen 10 kripto-para yüzde 80 deÄŸer kaybetti. New York Savcılığı da cripto-paraların piyasa manipülasyonuna açık olduÄŸunu belirten bir rapor yayınladı. Bu engellere raÄŸmen kripto-paralar çöküÅŸ sonrası toparlanma sürecine girecek.
Tahmin: Global çöp krizi atık yönetiminde inovasyonları tahrik edecek. Dünya Bankası’na göre 2016 ile 2050 arasında atık üretimi yüzde 70 büyüyecek. Dünya, artık sürdürülemez hale gelen atık sorununu daha fazla görmemezlikten gelemez. Scrapi çöpten ÅŸikayetçi olanlarla çöpü kendi ihtiyaçları için kullanmak isteyenleri buluÅŸturuyor. Trerracycle ev eÅŸyaları için yeniden kullanılabilir ambalajlar üretiyor. Evocative gıda atığından suni deri imal ediyor.
Tahmin: Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün yeni sülfür düzenlemesi yüzde 0.5 ve daha fazla sülfürlü yakıt kullanan gemilere yasak getirecek. Nakliyatçılar 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında yatırım gerektiren arıtıcılar kullanabilir. Dünya ticaretinin yüzde 90’ını nakleden global filonun sadece yüzde 3’ü bu donanıma sahip. Daha pahalı olan az sülfürlü yakıt da bir seçenek. Bu da sektöre 60 milyar dolar ilave yakıt maliyeti getiriyor.
Tahmin: Çin-Rusya yakınlaÅŸması etkili olacak. Çin Devlet BaÅŸkanı Xi Jinping geçen Haziran’da Rus Devlet BaÅŸkanı Putin’e ‘Yakın dost’ madalyası vermiÅŸti. Bir önceki yıl da Rusya Xi’ye St. Andrew madalyası taktı. Uygulanan ekonomik kısıtlamalar iki tarafı birbirine yaklaÅŸtırıyor. Çin’in dev e-ticaret firması Ali Baba ile Rus varlık fonu Rusya’daki e-ticareti geliÅŸtirmek için anlaÅŸtılar. 2019’da Rus doÄŸal gazını Çin’e nakledecek boru hattı açılıyor. Askeri yakınlaÅŸmalar da var. Bütün bunlar Çin-Rus dostluÄŸunun jeopolitik önemini arttırıyor.
Tahmin: Dünyadaki kaygı (anxiety) salgını yeni ürünlerin çoÄŸalmasına sebep olacak. 300 milyondan fazla insanın klinik depresyon veya kaygı hali yaÅŸaması dünya ekonomisine yılda 1 trilyon dolara mal oluyor. Gallup’un 2018’de hazırladığı 146 ülkeyi kapsayan Dünya Duygu Raporu’nda dünyadaki mutluluk düzeyinin 2006’dan beri en alt seviyede olduÄŸu belirtiliyor. Depresyon tedavisinin pahalı olması sebebiyle tüketici ucuz ve yanlış tedavi ürünlerine yönelecek.
Tahmin: Kum sıkıntısı dünya inÅŸaat sektörünü zorlayacak. Çin, tek başına 2011’le 2013 arasında, ABD’nin 20. Yüzyılda kullandığı kadar kum kullanmış. ABD’de çimento ve beton fiyatları 2004’le 2018 arasında yüzde 70 artmış. Hindistan’da son iki yılda kum fiyatı yüzde 150 artmış. Bu eÄŸilim projelerin yavaÅŸlamasına, bazı projelerin durmasına yol açabilir.
Tahmin: GeliÅŸmekte olan ekonomilerin kredi krizi büyüyecek. GeliÅŸmekte olan bazı piyasalar dış borçlar ve döviz açığı sebebiyle ciddi ekonomik sıkıntılar yaÅŸadılar. Arjantin IMF’yle 57 milyar dolarlık stand-by anlaÅŸması yapmak zorunda kaldı. Pakistan da IMF ile anlaÅŸma yapmaya hazırlanıyor. Türk lirası ABD Doları karşısında yüzde 40 deÄŸer kaybetti. 2019’da iki ülke daha Pakistan gibi IMF’yle anlaÅŸma isteyebilir.
Tahmin: Afrika kendi içinde hiç olmadığı kadar irtibatlı olacak. Yakın dönemde Afrika ülkeleri bölgesel ekonomik entegrasyonu geliÅŸtirmeye, kıta-içi ticaret bariyerlerini gidermeye önem verdi. Kıtadaki bir çok ülke Afrika ülkeleri arasında sınırda vize uygulamasına geçti. Mart 2018’de 44 Afrika ülkesi serbest ticaret bölgesi anlaÅŸması imzaladı. Bu sayede kıta içi ticaretin 2022’ye kadar yüzde 52 artması bekleniyor.
Tahmin: ‘Dış-iskelet’ üretimi ve kullanımı yaygınlaÅŸacak. General Electric ilk ‘dış iskelet’i 1960’larda test etmiÅŸ. Ancak ağırlığı, hareketi kısıtlaması sebebiyle baÅŸarısız bulunmuÅŸ. Bugün tıbbi, askeri ve sınai uygulamalar için dış-iskeletler geliÅŸtiriliyor. Dış-iskelet sanayii 2019’da hızlanacak.
Metni özetleyerek çevirdim. BaÅŸladığıma piÅŸman oldum ama yarıda bırakamadım. BitirdiÄŸimde benim köÅŸemin iki-üç katı kadar uzun olduÄŸunu gördüm. Tekrar kısalttım.
Ayrıntılı bilgi için www.atkearney.com/web/global-business-policy-council/article/?/a/year-ahead-predictions-2019 baÄŸlantısına bakılabilir.
Henüz yorum yapılmamış.