Sosyal Medya

Güncel

'Washington İran'a baskıyı iki katına çıkaracak'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a yönelik baskılarını diplomatik ve ticari alanda iki katına çıkaracaklarını söyledi.



Pompeo, 7 ülkeyi kapsayacak OrtadoÄŸu turunun ilk durağı Ürdün'ün baÅŸkenti Amman'da Ürdünlü mevkidaşı Ayman Safadi ile görüÅŸmesinin ardından ortak basın toplantısında konuÅŸtu.

Ürdün'ün ABD için bölgesel stratejik bir ortak olduÄŸunun altını çizen Pompeo, Suriye krizinin barışçıl yollarla çözülmesi için Amman'ın önemli bir rol üstlendiÄŸini belirtti, ülkesinin de Ürdün'ün iç istikrarına taahhüdünü vurguladı.

Pompeo, ziyaretinin öncesinde verdiÄŸi Ä°ran karşıtı mesajlarını yineleyerek, "Ürdün'ün de aralarında olduÄŸu ABD müttefikleri, Ä°ran'ın bölge için oluÅŸturduÄŸu devasa risk konusunda hemfikir. BaÅŸkan'ın adamlarımızı Suriye'den çekme kararı hiçbir ÅŸekilde bu tehditleri (Ä°ran ve DEAÅž) bertaraf etme konusundaki kapasitemizi etkilemeyecektir." diye konuÅŸtu.

ABD'nin Ä°ran'dan "normal" bir ülke olmasını istediÄŸini ifade eden Pompeo, "Ä°ran'a yönelik baskıyı sadece diplomatik alanda deÄŸil ticari alanda da iki katına çıkaracağız." dedi.

"BÖLGE KONULARINDA DERÄ°N DÄ°YALOG FIRSATI"

Ürdün DışiÅŸleri Bakanı Safadi de ABD'li mevkidaşının ülkesine "doÄŸru" zamanda önemli bir ziyaret gerçekleÅŸtirdiÄŸine dikkati çekerek, Pompeo ile bölgeyi ilgilendiren konularda derin bir diyalog fırsatı bulduklarını söyledi.

Filistin-Ä°srail çekiÅŸmesini etraflıca ele aldıklarını vurgulayan Safadi, taraflar arasındaki müzakerelerin dondurulmasının tehlikeli bir durum olduÄŸu ve siyasi çözümlere iliÅŸkin ufukların görülmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Suriye'nin birlik ve istikrarını koruyacak siyasi çözüm yollarını da konuÅŸtuklarını aktaran Safadi, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi konusunda ise karşı taraftan Ürdün sınırlarının korunması garantisini teyit ettiklerini dile getirdi.

Ürdün DışiÅŸleri Bakanı Safadi, Tahran yönetiminin nüfuz politikalarına bir sınır getirmesi ve ülkelerin egemenliklerine saygı duyması gerektiÄŸine dikkati çekti.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Pompeo, OrtadoÄŸu turu kapsamında Ürdün'ün ardından Mısır, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Umman ve Kuveyt'i ziyaret edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.