Sosyal Medya

İtalya ve Fransa arasında Sarı Yelekliler krizi

İtalya'da koalisyon hükümetinin liderlerinden Luigi Di Maio'nun Sarı Yelekliler'i savunan açıklaması sonrası Fransa'dan tepki gecikmedi.



Fransa Avrupa BirliÄŸi Bakanı Nathalie Loiseau, gazetecilere yaptığı deÄŸerlendirmede, Ä°talya'daki hükümet ortaklarını Fransa'nın iç iÅŸlerine karışmakla suçladı.

“SARI YELEKLÄ°LER'LE Ä°LGÄ°LENMENÄ°N Ä°TALYANLARIN REFAHINA OLACAÄžINI DÜÅžÜNMÜYORUM”

Loiseau, "Her hükümetin önceliÄŸi vatandaÅŸlarının refahıyla ilgilenmektir. Bu yüzden Ä°talyan hükümetinin önceliÄŸinin Ä°talyan vatandaÅŸlarının refahıyla ilgilenmek olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Sarı Yelekliler'le ilgilenmenin Ä°talyanların refahına olacağını düÅŸünmüyorum. Ä°talyan hükümetini birçok kez saygı gösterilmesini isterken dinledim. Bu saygının tüm ülkeler için, özellikle komÅŸu, dost ve müttefik ülkeler için olduÄŸunu düÅŸünüyorum" dedi.

Loiseau'nun açıklamasına sosyal medya aracılığıyla cevap veren Ä°talya BaÅŸbakan Yardımcısı ve sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) lideri Luigi Di Maio, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un geçmiÅŸte Ä°talyan hükümetini "cüzzamlı" yakıştırmasıyla eleÅŸtiren sözlerini hatırlattı.

MACRON'UN BÄ°ZÄ°M HÜKÜMETÄ°MÄ°ZÄ° CÜZZAMLI OLARAK NÄ°TELEDİĞİNÄ° UNUTTUNUZ”

Di Maio, Facebook hesabındaki açıklamasında, "Sarı Yelekler hakkında dün sabahki yazımdan sonra Fransa Avrupa BirliÄŸi Bakanı Nathalie Loiseau, 'Fransa, Ä°talya'ya ders vermemeye özen gösteriyor. Salvini ve Di Maio evlerini temizlemeyi öÄŸrendiler' demiÅŸ. Belki de CumhurbaÅŸkanınız Macron'un bizim hükümetimizi cüzzamlı olarak nitelediÄŸini unuttunuz" diye yazdı.

"GERÇEK CÜZZAMLILAR AB'NÄ°N Ä°KÄ°YÜZLÜLERÄ°DÄ°R"

Macron, haziran ayında yaptığı bir konuÅŸmada, Ä°talya'daki M5S partisini hedef alarak Avrupa'da popülist siyaset yapanları "Bunları bir cüzzamlı gibi yayılırken görüyorsunuz, Avrupa'nın her yerinde biraz varlar. Tekrar ortaya çıkmalarını imkansız olarak gördüÄŸümüz ülkelerde bile" diye eleÅŸtirmiÅŸti. M5S lideri Di Maio da o dönemde "Gerçek cüzzamlılar AB'nin ikiyüzlüleridir" demiÅŸti.

Di Maio, M5S'nin internet sitesinde dün yayımladığı açıklamasında, Sarı Yelekliler'e hitaben "Sizinki, bizim 5 Yıldız Hareketini ve 4 Ekim 2009'dan itibaren milyonlarca Ä°talyan'ı canlandıran aynı ruh. Yeni bir Avrupa doÄŸuyor. Sarı yeleklilerin, hareketlerin, direkt demokrasinin Avrupası" ifadelerini kullanmıştı.

Di Maio, mevcut Fransa yönetimini "vatandaÅŸlarının taleplerine kulak tıkamakla" suçlamış ayrıca M5S olarak sarı yeleklilere destek vermeye hazır olduklarını belirtmiÅŸti.

Ä°talya'da diÄŸer hükümet ortağı aşırı saÄŸ görüÅŸlü Lig partisinin lideri ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Matteo Salvini de her türlü ÅŸiddeti kınayarak sarı yeleklilerin gösterilerine destek verdiÄŸini ifade etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.