Sosyal Medya

Güncel

İbrahim Kiras: İslam dünyasının Doğu Türkistan davasına ilgisizliği Batı dünyasını bile aratır seviyede

İbrahim Kiras- İslam dünyasının Doğu Türkistan davasına ilgisizliği Batı dünyasını bile aratır seviyede



Ä°nsanlar neden komplo teorilerine inanmak ihtiyacı duyarlar? Mevcut gerçeklikten rahatsız oldukları, kabul edemedikleri için. Komplo teorileri bu insanlara kabul edilebilir buldukları “baÅŸka bir gerçeÄŸi” mevcut gerçeÄŸin yerine geçirme imkânı verir.
 
Diyelim ki Türkiye’nin ABD ve Avrupa karşısında “Avrasya bloÄŸu” içinde yer alması gerektiÄŸini savunuyorsunuz. Bu çerçevede Çin’le iliÅŸkilerimizin geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyorsunuz. Dost ve müttefik olarak baÄŸrımıza basmamızı istediÄŸiniz Çin devletinin DoÄŸu Türkistan’daki Müslüman Uygur halkına karşı gerçekleÅŸtirdiÄŸi baskı ve mezalim haberleri en fazla sizin canınızı sıkar. Üstelik bugüne kadar “mazlum Müslümanlar” veya “esir Türkler” söylemlerinin de ÅŸampiyonluÄŸunu yapmışsanız karşınıza çıkan bu tatsız gerçeÄŸin yerine “baÅŸka bir gerçeklik” aramaya baÅŸlamanız kaçınılmaz olabilir.
 
Ä°çine düÅŸmüÅŸ olduÄŸunuz bu zor durumda yardımınıza koÅŸacak argümanlar zaten Pekin’le organik iliÅŸki içinde olan gruplar tarafından bol üretilip piyasaya sürüldüÄŸü için iÅŸiniz kolay aslında.
 
Dersiniz ki Batılı emperyalist güçler bizim Çin’le aramızı bozmak için bu yalanları uyduruyorlar. Aslında DoÄŸu Türkistan’daki Müslüman Uygurlara yönelik bir baskı falan yok. Olsa olsa oradaki Türklerin arasına karışmış olan IŞİD ve el Kaide militanlarına karşı bazı operasyonlar yapılıyor olabilir ki bu da her hükümetin en doÄŸal hakkıdır zaten… 
 
Çok sıkışırsanız ÅŸunu da söyleyebilirsiniz tabii: Evet Çinli dostlarımızın bazı yanlışları var ama bunları tam da bu dönemde gündeme getirmek ortak düÅŸmanlarımızın iÅŸine yarar. Gerekirse konuÅŸup kendi aramızda çözüm bulabiliriz… Ancak Türkiye’deki Çin dostlarının çok azı bu aÅŸamaya gelmiÅŸ görünüyor. Büyük kısmı hâlâ “gerçekliÄŸi topyekûn inkâr” aÅŸamasındalar.
 
Bu bakımdan, yaklaşık 1 milyon Uygur Türkünün içinde tutulduÄŸu toplama (veya çalışma) kamplarını uluslararası kuruluÅŸların gelip görmesine izin vermeyen Pekin hükümetinin dünyadaki tepkileri düÅŸürmek için geçtiÄŸimiz günlerde ortaya attığı ve buram buram mizansen kokan “eÄŸitim ve spor kampı” fotoÄŸraflarını Türkiye’de bazılarının “gerçeÄŸin fotoÄŸrafı” zannetmesi mümkün.
 
***
 
Oysa bütün dünya biliyor ki DoÄŸu Türkistan’da Çin uzun zamandır bir etnik temizlik programı uyguluyor. Bir taraftan -en büyük kısmını Uygurların oluÅŸturduÄŸu- Müslüman Türkî toplulukları Çin’in iç bölgelerine sürmeye ve asimile etmeye bir taraftan da bu bölgeye Han Çinlilerini yerleÅŸtirmeye yönelik bir demografik dönüÅŸüm gerçekleÅŸtiriliyor. Yarım asır öncesine kadar sembolik bir Çinli nüfusun yaÅŸadığı bölgede bugün itibarıyla Türk ve Çinli nüfus oranları neredeyse baÅŸa baÅŸ hale gelmiÅŸ bulunuyor.
 
Çinliler bu etnik temizlik çabasıyla da yetinmiyorlar. DoÄŸu Türkistan’da yaÅŸayan insanlar üzerinde her alanda çok ağır baskılar uyguluyorlar. En baÅŸta da kültürel görünürlük ve dinî hayat üzerinde… Yıllardır her Ramazan ayında bu tür haberler duyulur sonra unutulur. Bu haberlerin de doÄŸru olmadığını iddia edenler var. Halbuki “öÄŸrencilerin ve devlet memurlarının oruç tutmalarının ve camiye gitmelerinin yasaklandığı” dolaylı ÅŸekilde de olsa Çin devletince resmen açıklandı. Çin devleti bu tür olayları pek fazla gizlemiyor, yalnızca kendi yorumuyla dışarıya açıklıyor. Sözgelimi Temmuz 2009’da binlerce insanın katledildiÄŸi Urumçi olaylarını yalanlamadılar. Yalnızca katledilen Uygurların sayısını 197 olarak açıkladılar ve bu kiÅŸilerin “cihadcı” örgütlere mensup olduÄŸunu ileri sürdüler.
 
***
 
Ä°ÅŸin aslı ÅŸu ki Türkiye’de taraftar bulmakta güçlük çekmeyen komplo teorilerinin aksine Batı dünyasının DoÄŸu Türkistan’da olup bitenler konusuyla ilgisi çok sınırlı. Hem coÄŸrafi uzaklığın ve Çin devlet sisteminin yol açtığı enformasyon eksikliÄŸi yüzünden hem de -maalesef söylemek durumundayız- buradaki insanların kültürel kimlikleri ve dinleri yüzünden. Buna raÄŸmen Batılı haber ajanslarının ve insan hakları kuruluÅŸlarının ilgisi olmasa bizim oradaki geliÅŸmeler hakkında bugünkü kadar bilgimizin ve ilgimizin olması mümkün olmazdı herhalde. Yani bizim ve genel olarak Ä°slam dünyasının DoÄŸu Türkistan davasına ilgisizliÄŸi, haklı olarak Müslümanlara karşı çifte standartlı yaklaşımından ÅŸikâyet ettiÄŸimiz Batı dünyasını bile aratır seviyede.
 
Ama neyse ki bizi bu utançtan kurtaracak komplo teorilerimiz var!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.