Sosyal Medya

YSK kararı Resmi Gazete'de

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bir seçim çevresinden diğerine yapılan seçmen nakil istemleri hakkında ilçe seçim kurulu başkanı tarafından itiraz üzerine veya nakil isteminin şüpheli bir girişim olduğu kanaatine varılması halinde resen inceleme yapılmasına karar verdi.



Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan YSK kararında, bazı ilçe seçim kurulu baÅŸkanlıklarından, muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içinde incelenmesine iliÅŸkin tereddütler yaÅŸandığının bildirildiÄŸi belirtildi.
 
Bu kapsamda, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli Ä°dareler Genel Seçimlerinde seçmen kütüÄŸünün güncelleÅŸtirilmesi usul ve esaslarının belirlenmesi amacıyla 28 Aralık 2018'de yayımlanan genelgeye ek olarak bazı kararlar alındı.
 
Buna göre, muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içinde, bir seçim çevresinden diÄŸerine yapılan seçmen nakil istemleri hakkında ilçe seçim kurulu baÅŸkanı tarafından itiraz üzerine veya nakil isteminin ÅŸüpheli bir giriÅŸim olduÄŸu kanaatine varılması halinde resen inceleme baÅŸlatılacak.
 
Åžüpheli seçmen nakil iÅŸlemlerinde polis veya jandarma tarafından yapılan araÅŸtırma ve soruÅŸturma sonucunda belirtilen adreste oturup oturmadığı, ilgili kuruluÅŸlardan adına kayıtlı elektrik, su, telefon, doÄŸal gaz abonelik sözleÅŸmesi veya faturası olup olmadığı, ikamet ettiÄŸi yere iliÅŸkin kira sözleÅŸmesi veya tapu kaydı (kendisi, anne veya babası adına) bulunup bulunmadığına bakılacak.
 
Söz konusu belgelerde yapılan araÅŸtırma ve soruÅŸturma sonucunda muhtarlık bölgesinde oturmadığı belirlenen seçmenler hakkında gerekli deÄŸerlendirme yapılarak bu durumda olan seçmenlerin kayıtlarının listeden çıkarılıp çıkarılmamasına ilçe seçim kurulu baÅŸkanı karar verecek.
 
Ayrıca ilçe nüfus müdürlüÄŸüne daha önce farklı bir kiÅŸi tarafından beyan edilen adresin birlikte oturma gerekçesiyle askı süresi içinde beyan edilmesi halinde, bu istemlerin gerçeÄŸi yansıtıp yansıtmadığı ilçe seçim kurulu baÅŸkanı tarafından itiraz üzerine ya da gerek görülmesi durumunda resen araÅŸtırılarak sonucuna göre karar altına alınacak.
 
Bu arada, Seçmen KütüÄŸü Genel MüdürlüÄŸünce 1 Ocak tarihi öncesinde, Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden oy verme günü itibarıyla seçmen olabilecek kiÅŸilere ait bilgilerin alınmasından önce nüfus müdürlüklerince adreslere iliÅŸkin baÅŸlatılan tahkikatların askı süresi içinde sonuçlanması halinde tahkikat sonucunun ilçe seçim kurulu baÅŸkanı tarafından deÄŸerlendirilerek karar verilmesine hükmedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.