Sosyal Medya

Güncel

Meclis kürsüsünde darbe çağrısı: Orduyu göreve çağırdı

Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı seçilen Juan Guaido, yemin töreninde Devlet Başkanı Maduro'ya meydan okudu ve orduyu göreve çağırdı.



Venezuela'da muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis'te Cumartesi günü yeni yasama dönemi baÅŸladı. Meclis BaÅŸkanı seçilen Juan Guaido, yemin töreninde yaptığı konuÅŸmada gayrı meÅŸru olarak tanımladığı 'diktatörlükle' savaÅŸacağını ve ülkede adil seçimlerin yapılması için çalışacağını söyledi.
 
10 Ocak'ta ikinci 6 yıllık dönemi için yemin edecek olan Nicolas Maduro'nun baÅŸkanlığı gasp ettiÄŸini belirten Guaido, "Bu Ulusal Meclis, Venezuelalıların seçtiÄŸi tek meÅŸru güç olarak, halkın temsiliyetini üstlenecek" ifadelerini kullandı.
 
35 yaşındaki Guaido, Venezuela'nın sadece baskıcı bir yönetimle yönetilmediÄŸini, aynı zamanda 'sefil' bir halde olduÄŸunu belirtti.
 
Guaido konuÅŸmasında ayrıca ülkede demokrasinin yeniden inÅŸa edilebilmesi için silahlı kuvvetleri harekete geçmeye çağırdı.
 
Ä°ktidardaki Sosyalist Parti, Anayasa Mahkemesi'nin de yardımıyla Ulusal Meclis'i büyük oranda sembolik bir kuruma dönüÅŸtürmüÅŸ ve günlük fonksiyonlarını Kurucu Meclis isimli baÅŸka bir kuruma devretmiÅŸti.
 
GeçtiÄŸimiz yıl Mayıs ayıdna neredeyse tüm muhalefetin hile yapıldığı gerekçesiyle boykot ettiÄŸi seçimleri Maduro'nun kazanmasının ardından ülkede 'meÅŸruluk' tartışması baÅŸlamıştı. Birçok ülke de seçimlerin meÅŸruiyetine iliÅŸkin eleÅŸtirilerini dile getirmiÅŸti.
 
GeçtiÄŸimiz Cuma günü Peru'nun baÅŸkenti Lima'da 12 Latin Amerika ülkesi bir araya gelerek, Maduro'ya 10 Ocak'ta görevi devralmama ve yönetimi muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis'e bırakma çaÄŸrısı yapmıştı.
 
Latin Amerika ülkeleri 10 Ocak'ta Maduro'nun yemin ederek göreve baÅŸlaması halinde Venezuela yönetimini tanımayacaklarını belirtmiÅŸti. Sol hükümetin göreve baÅŸladığı Meksika, 12 ülkenin ortak açıklamasından imzasını çekmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.