Güncel
Hasan Çelebi: Hat, Allah’ın kelamını yazmaktır
Hat sanatının önemli üstatlarından biri olan Hasan Çelebi ile İslâm sanatlarını ve hat sanatının inceliklerini konuştuk. Havva Tarhan’ın röportajı.
Hat üstadı olarak “Ä°yi bir Hattat olmak için günde 30 saat çalışmak gerekiyor” diyorsunuz, bunun detaylarını konuÅŸmak isterim. Günde 30 saat çalışmak ne demek?
Günün 24 saatten oluÅŸtuÄŸunu biliyorum. Günde 30 saat çalışmayı; talebelerin çalışma disiplinini ve konsantrasyonunu arttırmak için söylüyorum. Talebeler hat çalışırken öyle çalışmalılar ki 30 saatlik çalışmaya bedel olmalı. Çalışma disiplininde dikkat çok önemlidir; talebe dikkatli çalışırsa, verim alır ve öÄŸrendiklerini hazmeder. Hat sanatı bir insanın hayatını dolduruyor. Yani bir insan 100 sene yaÅŸasa yetmeyebiliyor. Böyle bir sanatı iki dakikada anlatmanın herhâlde imkânı olmaz. Ama ÅŸu kadarını söyleyeyim; hat sanatı bir insanın eÄŸer fikrine, sevdasına girdiyse hayatta baÅŸka hiçbir ÅŸeyle meÅŸgul olamaz. Hat sanatında harflerin iyi okunması gerekir. Aynı zamanda harflerin kıvrımları, kalemlerin gidiÅŸ yönü çok önemlidir. Harfleri iyi okuyan talebe, öÄŸrendiklerini de beynine nakÅŸettikten sonra kalemi eline aldığında bir eser ortaya çıkarabilir.
Harfleri öÄŸrenmek ve hat sanatını icra etmek çok mu zor?
Hat sanatı, merak ve sevgi gerektirir. Merak duyarsan öÄŸrenirsin. Mutlaka öÄŸrenirsin. Kabiliyet bunların arkasından gelir. Elinin kabiliyeti kör bir kuyunun içinde bulunan madene benzemektedir. Bunu çıkarıp iÅŸlemek gerek. Sanat emek verdikçe oluÅŸan bir olgudur. Hat sanatına “Taklidi sanat” denir. Sanata baÅŸladığımda bu tabire çok kızardım fakat zamanla anladım ki doÄŸruymuÅŸ. Çünkü hat sanatında elinize aldığınız yazının kalemi milimetrik olarak aynı olmak zorundadır. Harfler noktayla ölçülür, harflerin noktalarla ölçüleri vardır. Noktalar birbirine denk gelmezse, baÅŸarılı olamazsınız.
Bir hat eserini oluşturmak ne kadar vaktinizi alıyor?
Åžimdi artık yazamıyorum. Elim durdu fakat elim durmadan önceki vakit için söylersem; bazı iÅŸler vardır ki bir hafta sürer bazısı vardır ki bir günde biter. Süreç, esere ve yazdığın metne göre deÄŸiÅŸir. Metinde yazdığınız harflerin birbiriyle olan uyumuna da baÄŸlıdır. Bazen harfler ve kelimeler sana uyum saÄŸlamada yardımcı olurlar, hattı çabuk düzeltirsin. Bazen de kelimeler birbirine ters düÅŸer. Mesela, bu sanatta bazı ayetler, kelimeler ve hadisler vardır ki çok kıymetlidir ama hiç kimse bunları yazmaya muvaffak olamamıştır. Çünkü kelimeler ve noktalar birbirine uymuyor. Hattat yaptığı iÅŸten istediÄŸi neticeyi alamıyor. Bu durumda da ya kelimeleri düz satır olarak yazmışlar ya da bu iÅŸe hiç girmemiÅŸlerdir. Hat sanatının böyle zorlukları var. Ancak iÅŸin bu zorluÄŸuna gelene kadar yapacak çok iÅŸ var, önce yapılması gerekenler yapılmalıdır.
Bir hat üstadı olarak sizinle sanatın inceliklerini konuÅŸmak isteriz, kendinize has bir formülünüz var mı?
Hat sanatında kendime has bir kuralım yok. Çünkü kurallar ve incelikler 1400 seneden beri süzülüp bugüne gelmiÅŸtir. Her asırda sanat yükselmiÅŸ ve sanatçılar bu konuda çok çalışmıştır. Üstatlar sanatı en üst seviyeye getirmeye çalışmış artık bizim bundan sonra daha üste çıkma gibi bir durumumuz yok.
Hat’ta imkânlar ÅŸöyledir; bir harfe bir ölçü koyuluyor, siz hat yaptığınızda o ölçüyle yapıyorsunuz ve yine de bir baÅŸkasının yaptığına uymuyor…
Pirenin bacağını görebilir misiniz? Bizde olan ölçülerin en aÅŸağısı pirenin bacağı kadardır. Bir pirenin bacağını görebilir misiniz? Biz bunu hattın üzerinde görüyoruz. Pireyi bir de onun çapağını düÅŸünün, çapak biraz aÅŸtıysa bizim için kusurdur. Hat sanatında bazı harflerin ölçüleri bellidir. Hattatlar 0.8. mm ya da 0.3 mm ile yazı yazarlar. Sanat budur. Bugün bunları zorlaÅŸtırıyorlar veya bazıları lüzumsuz olarak görülüyor. Fakat sanat milletin kültürüdür ve o deÄŸerleri korumak lazım.
Peki, Hasan Çelebi’ye göre sanat nedir?
Ben sanat yapabildim mi bilmiyorum, fakat yapabilmek için gayret ettim. Talebelere yollarını göstermeye çalıştım. Ä°stanbul’un havası bütün hattatların dikkatini çekmiÅŸtir. Dünyanın her tarafından Ä°stanbul’a gelip burada hat öÄŸrenen insanlar var. Güney Afrikalı, Faslı, Sibiryalı, Japonyalı, Suudlu öÄŸrenciler hat öÄŸrenmek için geliyor. Benim hat öÄŸrettiÄŸim talebelerin sayısı yüzü buldu. Bunların yarısı yabancı ülkelerdendi. Bugün yetiÅŸtirdiÄŸimiz 100 hattatın 10 tanesi istediÄŸimiz özelliklerde olsa bizler için yeter.
Ä°slâm ülkelerinin hepsi bu dili, Arapçayı kullanıyorlar. Fakat Osmanlı döneminde yetiÅŸen üstatlar dışında geçen yüz yıllık dönem içinde yetiÅŸen bir hat üstadı bulamazsınız. Çünkü durum doktor ile eczacı arasındaki hadise gibidir. Bir doktorun yazısını sen okuyamazsın ama eczacı okur ve sana söyler. Onlarda meseleye böyle bakıyor. Biz ise hat sanatını Ä°slâm kaynaklı olduÄŸu ve Kur’an-ı Kerim’e hizmet ettiÄŸi için her ÅŸeyden üstün tutmuÅŸuz. Ecdat bu fikirle sanatı bu seviye getirmiÅŸtir.
Türkiye’de son zamanlarda açılan sergiler ile gençlerin klasik Ä°slâm sanatına ilgisinin arttığını gözlemleyebiliyoruz. Kur’an okumanın, Arapça harflerle bir ÅŸeyler yazmanın yasak olduÄŸu zamanlardan bu zamana yaÅŸanan geliÅŸmeler hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Sergiler olmazsa sanatlar yayılmaz. Eskiden Kur’an okumak, Arap harfleriyle bir ÅŸeyler yazmak yasaktı. 1950 yılından sonra yasak biraz gevÅŸedi. 1960’tan itibaren ise durum deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı. Bir zamanlar sanatın yayılmasını ve sergilerin yapılması çok istedik. Fakat bir konuda noksanlık ettik veya gücümüz yetmedi: Halkın sanata karşı ilgisini yeterince arttıramadık. Åžov mahiyetinde sergiler açılmaya baÅŸlandı. Sonrasında evinize yabancı birinin eseri yerine Ä°slâm sanatından eserler koyun dedik, yaptılar. Fakat ne sanatın ne de harflerin deÄŸeri yeterince biliniyor.
Her sanatçının ilham aldığı bir kaynak oluyor. Sizin ilham kaynağınız var mı?
Ä°lham kaynağı; yaptığın bir eser, bir baÅŸkası tarafından yapılmışsa eÄŸer ondan daha iyisini yapmaya çalışmaktadır. Bu durum seni mükemmele götürüyor, diÄŸer eserlerde yapılanlara dikkat ediyorsun.
Gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Gençlere tavsiyem; Ä°slâm sanatlarından bir tanesini mutlaka öÄŸrensinler. Ya icra etmeyi ya da kültürünü bilsinler. Hat nedir? Bunun cevabını bilsinler. Hat sanatı üzerine çalışmak isteyen gençler, iyi bir hocadan iyi bir disiplinle öÄŸrenmeye çalışsınlar. Hat sanatı, Ä°slâm sanatıdır. Hat, Ä°slâm’ın, Allah’ın kelamını ve Peygamberimizin (sas) kelamını yazmaktır. Allah bunu yapanı asla muhtaç durumda bırakmaz. Sanatseverlere ise tavsiyem; alacakları eser konusunda dikkatli olsunlar ve güvendikleri kiÅŸilere sorsunlar. Haklıyla haksızın hakkı birbirine karışmasın. Ve son olarak da eski hattatlara rahmet olsun.
Bir başucu kitabınız var mı?
Kur’an-ı Kerim’den baÅŸka okuduÄŸum kitap yok. Çünkü pek fazla vakit bulamıyorum. Hat sanatına baÅŸlayınca vakit yetmedi. 30 saat çalışma olunca vakti nereden bulacağız? 100 sene yaÅŸamış bir hattat bile öldüÄŸüme deÄŸil de hat sanatını öÄŸrenemediÄŸime üzüyorum, der… Kitaplar bir tarafta kaldı kâğıtlar ve kalemler bir tarafta kaldı…
Havva Tarhan, “Hat, Allah’ın Kelamını Yazmaktır”, Kitabın Ortası, Aralık 2018, sayı 21.
Henüz yorum yapılmamış.