Kürsü
Mehmet Ocaktan- Viyana Filarmoni'yi yerinde izlemeyi çok isterdim
Follow @dusuncemektebi2
Mehmet Ocaktan- Karar
KeÅŸke bir gün hepimiz gecenin dibinde kırmızının, mavinin, yeÅŸilin önünde durup birden “40. Senfoni”nin dalgalı deniziyle hayallerimize yelken açmayı deneyebilsek. Biliyorum, belki müziÄŸin o coÅŸkulu ırmağı birçoÄŸumuzun içine hiç uÄŸramayacak, kimbilir belki de uÄŸrayacak ama biz o sesi hiç duyamayacağız. Bu yüzden yitip giden zamanların ardından ne kadar ağıt yaksak da nafile... Çünkü giden gitmiÅŸ, gelecek olanı karşılamak için ömrümüzün yetip yetmeyeceÄŸini bilmiyoruz, belki yarın, belki de hiçbir zaman...
Hızla akıp giden her yılın ardından ya yapamadıklarımız için hayıflanırız, ya da yeni yıla dair taze umutlar, yeni hayaller biriktiririz. Ama matematiksel olarak hayatımızdan bir yılın daha eksildiÄŸini gördükçe hüzünlerimizle baÅŸ baÅŸa kalırız. Galiba böyle anlarda acıları hafifletmenin, hüzünleri dindirmenin en güzel yolu müziÄŸin o muhteÅŸem limanlarına sığınmak...
***
BaÅŸkalarını bilemem ama benim için müzik, hayatın en deÄŸerli renklerinden birisi. Bu yüzden de, artık bir ritüel haline gelen Viyana Filarmoni’nin 1 Ocak konseriyle yeni yılı karşılamak bana iyi geliyor.
Viyana Filarmoni Orkestrasının geleneksel yılbaşı konserini bizzat Viyana’da izlemeyi çok isterdim ama böyle bir ÅŸansım hiç olmadı. Her yıl genellikle ya TRT müzikten canlı olarak ya da sonradan Youtube üzerinden dinlemeye çalışıyorum. Bu sene konserin tamamını izleyemedim ama, önümüzdeki günlerde özel bir Viyana filarmoni gecesiyle kendime ait bir zamana yolculuk yapmayı düÅŸünüyorum.
BilindiÄŸi gibi dünyanın en iyi üç orkestrasından biri olarak görülen Viyana Filarmoni 1941 yılından bu yana yeni yıl konseriyle müzikseverlere muhteÅŸem anlar yaÅŸatıyor. Yeni yıl konserleri vermeye baÅŸladığı ilk günden bu yana dünyaca ünlü ÅŸeflerle birlikte sahne alan Viyana Filarmoni’nin bu seneki ÅŸefi Christian Thielemann oldu.
1842’de kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası, baÅŸlangıcında Haydn, Mozart, Beethoven gibi kentte yaÅŸayan ve beste yapan büyük müzisyenlerin eserlerini icra etmek için kurulmuÅŸtu. Dünyaca ünlü bu saygın orkestra, özellikle de Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleÅŸtirdiÄŸi düzenli yeni yıl konserleriyle de bu alanda müstesna bir ÅŸöhrete sahip.
Sezon boyunca konserlerini baÅŸta Viyana’nın en önemli salonlarından biri olan müzikseverin hem de dünyanın deÄŸiÅŸik kentlerinden veren orkestranın yeni yıl konserinin biletleri bir yıl öncesinden satışa çıkıyor ve birkaç saat içinde tükeniyor. Ayrıca, konseri izlemek için sadece bilet almanız yeterli deÄŸil, biraz da ÅŸanslı biri olmanız gerekiyor.
Geleneksel yeni yıl konserine ilk kez ÅŸeflik yapan Christian Thielemann yönetimindeki orkestra, Carl Michael Ziehrer, Josef Strauss, Josef Hellmesberger, Johann Strauss ve Eduard Strauss’un bestelerini çaldı. Yeni yıl konserinde bu sene Mozart’ın operalarının yanısıra bale sanatçılarının dansları da yer aldı.
***
Ağırlıklı olarak Strauss ailesinin yetenekli müzisyenlerine ait vals ve polkaları seslendiren Viyana Filarmoni Orkestrası her 1 Ocak konserinin sonunda Mavi Tuna ve Radetzky Marşı’nı çalıyor. Aslında klasik müzik konserlerinin ruhuyla pek örtüÅŸmese de seyircinin bilhassa Radetzky Marşı’nda alkışla tempo tutması neredeyse artık bir gelenek haline gelmiÅŸ bulunuyor.
Edebiyat ve müziÄŸin hayat çizgilerinin hep birbirine paralel ilerlediÄŸini düÅŸünürüm. ÇaÄŸlar içinde edebiyatla ve müzik sesi, ritmi, dansı, uyumu hep deÄŸiÅŸ tokuÅŸ ettiler ve sürekli birbirinden feyz aldılar. Ä°nanıyorum ki bir ÅŸiirin dizelerinde, bir romanın, hikayenin satırlarında ilerlerken Viyana Filarmoni’nin yeni yıl konserini dinlemek bu dünyanın en estetik zevklerinden birisidir.
Henüz yorum yapılmamış.