Sosyal Medya

Güncel

Fener Rum Patrikhanesi’nde tarihi tören: Poroşenko bağımsızlık belgesini aldı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne "otosefali" kazandıracak kararnameyi Devlet Başkanı Poroşenko'nun katıldığı törenle verdi.



Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Pyotr PoroÅŸenko, yeni kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi için 'Tomos' adlı otosefallik (bağımsızlık) belgesini Fener Rum Patrikhanesi'nden almak üzere Ä°stanbul'a geldi.
 
Fener Rum PatriÄŸi Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Metropoliti Epifaniy ile birlikte bugün Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlığını belgeleyen kararnameyi imzalayacak.
 
Bu imza töreninin ardından Bartholomeos, bağımsızlık kararnamesini pazar sabahı Fener Rum Patrikhanesi'ne ait Aya Yorgi Kilisesi'nde yapılacak bir ayinle Epifaniy'e teslim edecek.

19-01/05/porosenko-fener-rum-ortodoks-patrikhanesinde_1103_dhaphoto2.jpg


RUS VE POLONYA KARARI TANIMIYOR
 
Böylelikle Ukrayna Ortodoks Kilisesi, 15. bağımsız Ortodoks kilisesi statüsüne sahip olacak. Ancak bu duruma baÅŸta Rus Ortodoks Kilisesi olmak üzere diÄŸer bazı Ortodoks kiliseleri karşı çıkıyor.
 
Rus Ortodoks Kilisesi PatriÄŸi Kirill, pazartesi günü Bartholomeos'a gönderdiÄŸi mektupta, Bartholomeos'un Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlığını tanıyacak kararnameyi Metropolit Epifaniy'e vermemesi için çaÄŸrıda bulundu. 
 
Kirill, bağımsızlık kararnamesinin Epifaniy'e verilmesi durumunda Bartholomeos'un Ortodoks kiliselerinin birliÄŸini saÄŸlamaya hizmet etme olanağını 'sonsuza dek kaybedeceÄŸini' belirtti. Kirill mektubunda, "Bunun olmaması için bütün kalbimle dua ediyorum. Bu duruma son vermek için geç deÄŸil" diye yazdı.

19-01/05/porosenko-fener-rum-ortodoks-patrikhanesinde_1103_dhaphoto3.jpg


Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık kazanıyor olmasına karşı çıkan bir baÅŸka kilise ise Polonya Ortodoks Kilisesi.
 
Kilisenin lideri Sawa, Bartholomeos'a bir protesto mektubu göndererek, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ile kilisenin metropoliti Epifaniy'yi tanımadığını ilan etti. Sawa mektubunda aynı zamanda bu duruma bir çözüm bulmak için 14 bağımsız Ortodoks kilisesinin liderini bir toplantıya çağırdı.
 
Ancak Patrik Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık kazanıyor olmasını baÅŸarı olarak nitelendiriyor. Yılbaşı vesilesiyle düzenlen ayinde konuÅŸan Bartholomeos, konuyla ilgili "çabaların sonuç vermesinden ötürü çok mutlu olduÄŸunu" belirtti.
 
Öte yandan Ukrayna Kilisesi'ne otosefal statüsü verilmesi, Ortodoks Kilisesi'nde son bin yılda yaÅŸanan en büyük ayrılık olarak tanımlanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.