Sosyal Medya

Güncel

Eczacılar uyardı: Poşetlerin ücretli olması sonrası tehlike ortaya çıktı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, plastik poşetlerin ücretli olması uygulamasından eczanelerin muaf tutulmasını istedi. Saydan, "Kullanılmış poşetler mikrop bulaşma riskini artırır" uyarısında bulunarak, İngiltere'deki sistemi örnek gösterdi.



TEÄ°S BaÅŸkanı Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, uygulamanın eczaneleri de kapsadığını, bu durumun hastaları maÄŸdur edeceÄŸini düÅŸündüklerini belirtti.

Poşetlerden alınan 25 kuruşun, 15 kuruşunun Bakanlığa, diğer kısmının ise KDV ve vergiye aktarıldığını ifade eden Saydan, "Eczanelerin bu uygulamadan bir kazancı olmadığı gibi acil durumlarda oluşacak zararlarının nasıl telafi edileceği belli değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Saydan, eczanelerde kullanılan poÅŸetlerin hem ebat hem de kalınlık açısından market poÅŸetlerine göre daha küçük olduÄŸunu belirtti.

'Ä°NGÄ°LTERE'DE YAPILMIYOR'

Hijyen ortamının korunması için temel gıda maddelerinde kullanılan poÅŸetlerin bu uygulamanın dışında tutulduÄŸuna dikkati çeken Saydan, "Ä°lacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamının korunması gerekir, bu da ekstra ücretlendirmeye tabi olmamalıdır. Ä°ngiltere'de 2015 yılından bu yana gıda güvenliÄŸi riski olan ürünler, tohum, çiçek, canlı balık ve ilaçlar için ücretli poÅŸet uygulaması yapılmıyor." ifadelerini kullandı.

'MÄ°KROP BULAÅžMA RÄ°SKÄ°NÄ° ARTIRIR'

TEÄ°S BaÅŸkanı Saydan, hastaların yanlarında getirecekleri ve daha önceden kullanılmış poÅŸetlerin mikrop bulaÅŸma riskini artıracağını savunarak, ÅŸunları kaydetti:

"Eczacılar hakkında yönetmelikte dahi 'eczanede hazırlanan ilaçların yeni ve uygun ambalajlara konulması' zorunlu tutulmuÅŸtur. Eczanelerimizde hastalar tarafından kullanılmış ambalajlarla hizmet vermemiz, yasal açıdan da doÄŸru deÄŸildir. Acil durumlarda eczaneye ulaÅŸan hastaların çanta ve poÅŸet tedarikiyle gelemeyeceÄŸini göz önünde bulundurarak ve hastalarımızı hastalıklarından dolayı cezalandırır duruma düÅŸmemek, hepsinden önemlisi, ilacın hijyen ortamının son kullanıcıya kadar korunmasını saÄŸlamak için 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde baÅŸlayan uygulamadan, Ä°ngiltere'deki gibi Türkiye'de de eczaneler muaf tutulmalı." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.