Sosyal Medya

Güncel

Afrika'da Çin yayılmacılığı devam ediyor

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin Afrika'yla olan ilişkilerini, kendilerine yöneltilen tüm eleştirilere rağmen sürdüreceğini belirtti.



Afrika turu kapsamında Etiyopya'nın baÅŸkenti Addis Ababa'ya gelen Vang, Etiyopya DışiÅŸleri Bakanı Workneh Gebeyehu ile yaptığı baÅŸ baÅŸa görüÅŸmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cibuti, Zambiya ve Kenya gibi ülkelerin Çin'e olan borçlarını ödeyememesi nedeniyle bazı kamu kurumlarını kaybetmek zorunda kalacağı haberlerine deÄŸinen Vang, bazı ülkelerin borçlarını ödeme konusunda sıkıntılar çektiÄŸini doÄŸruladı.

Vang, "Bu geçici bir zorluk ve yapabileceÄŸimizin en iyisini yapmaya çalışacağız. Çin'in Afrika ile olan iÅŸ iliÅŸkisi, samimiyet ve saÄŸlıklı sonuç prensipleri üzerine kurulu. Çin, Afrika ülkelerine olan desteÄŸini bazı çevrelerin eleÅŸtirilerine raÄŸmen sürdürecek." dedi.

Afrika turunun, geçen eylülde Pekin'de düzenlenen Çin-Afrika Forumu'nda alınan kararların uygulanmasını hızlandırma amacı taşıdığını dile getiren Vang, iki ülke iliÅŸkilerine iliÅŸkin "Etiyopya-Çin iliÅŸkileri saÄŸlam siyasi, ekonomik ve sosyal temellere dayandığı için sarsılmaz ve bozulmaz bir yapıya sahip." ifadesini kullandı.

Etiyopya DışiÅŸleri Bakanı Gebeyehu, Çin'in, destek olduÄŸu Afrika ülkelerinin iç iÅŸlerine karışmadığını belirterek Çin'in, Etiyopya'nın siyasi ve ekonomik alanlarda sürdürdüÄŸü reform çabalarını destekleyeceÄŸini söyledi.

Çin'in Afrika'daki en büyük ekonomik ortaklarından biri olan Etiyopya, alt ve üstyapı inÅŸaatı, sanayi ve hizmet sektörlerinde çok sayıda Çinli ÅŸirkete ev sahipliÄŸi yapıyor.

Ayrıca Çinli POLY-GCL ÅŸirketi, ülkenin Somali eyaletinde gaz ve petrol arama çıkarma faaliyetleri yürütüyor.

Yarın Afrika Birliği Genel Merkezi'ni ziyaret etmesi belenen Vang'ın Etiyopya'dan sonraki durakları, Burkina Faso, Gambiya ve Senegal olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.