Sosyal Medya

Güncel

YSK kararları Resmi Gazete'de

YSK, 31 Mart'ta yerel seçimlerine katılacak siyasi partileri belirlemesine ilişkin kararı ile seyyar sandık kurullarının görev ve yetkilerine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne 13 siyasi parti katılacak.



Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak Mahalli Ä°dareler Genel Seçimleri'ne katılacak siyasi partileri belirlemesine iliÅŸkin kararı ile seyyar sandık kurullarının görev ve yetkilerine iliÅŸkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan YSK kararlarına göre, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerine katılacak siyasi partiler belirlendi. Kararda, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun uyarınca siyasi partilerin, milletvekili, belediye baÅŸkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az 6 ay önce teÅŸkilat kurmaları ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya TBMM'de gruplarının bulunması gerektiÄŸi belirtildi.
 
13 PARTÄ° SEÇÄ°ME KATILACAK
 
Bir ilde teÅŸkilatlanmanın, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teÅŸkilat kurma anlamına geldiÄŸi hatırlatılan kararda, 2820 Sayılı Kanun uyarınca da ilçe teÅŸkilatının varlığından bahsedilebilmesi için ilçe kongresinin yapılarak ilgili organların oluÅŸturulması gerektiÄŸi kaydedildi.
 
Kararda alfabetik sıralamaya göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrat Parti (DP), Demokratik Sol Parti (DSP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), Ä°YÄ° Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Vatan Partisi'nin ilgili mevzuata göre seçime katılma yeterliliÄŸine sahip partiler olduÄŸu bildirildi.
 
Ayrıca, TBMM'de grubu bulunan partilerin AK Parti, CHP, HDP, MHP ve Ä°YÄ° Parti olduÄŸu belirtildi. Karara göre, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerine 13 siyasi parti katılabilecek.
 
SEÇMEN BAÅžINA 6 KURUÅž ÖDENECEK
 
YSK'nın bir baÅŸka kararında ise seçime katılma yeterliliÄŸine sahip 13 partiye seçmen kütüklerinin verilebileceÄŸi belirtildi. Seçmen kütüÄŸü örneÄŸi istemeye siyasi parti genel merkezleri yetkili olacak ancak yetki verilmesi koÅŸuluyla il ve ilçe baÅŸkanları da kendi seçim çevreleriyle ilgili istemde bulunabilecek.
 
Kağıt ortamında verilecek seçmen kütüÄŸü örneklerinin gideri karşılığı ödenecek bedel, 2019 yılı için her seçmen başına 6 kuruÅŸ olarak tespit edildi.
 
Partilerin kağıt ortamında talep edecekleri seçmen kütüÄŸü örnekleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı veznesine seçmen başına 6 kuruÅŸ yatırması gerekecek ve bunlara ait fotokopi masrafları ise seçim ödeneÄŸinden karşılanacak. Ancak partilerin seçmen kütüÄŸü örneÄŸi talepleri elektronik ortamda da karşılanabilecek ve bunun karşılığında herhangi bir ücret talep edilmeyecek.
 
SEYYAR SANDIK KURULLLARININ GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°
 
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan iki ayrı kararda ise seyyar sandık kurulu için kayıt ve güncelleme iÅŸlemlerine iliÅŸkin usul ve esaslar ile seyyar sandık kurullarının görev ve yetkileri belirlendi. Buna göre, seyyar sandık kurulu seçmen listelerine, hastalığı veya engeli sebebiyle yataÄŸa bağımlı olan seçmenlerden sadece il ve ilçe merkezlerinde ikamet edenler kaydedilebilecek.
 
Seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydedilen seçmenlerin büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığı, belediye baÅŸkanlığı, belediye meclisi üyeliÄŸi, il genel meclisi üyeliÄŸi seçimleri için oy kullanabilecek, muhtar, ihtiyar meclisi ve heyeti üyeliÄŸi seçimleri için oy kullanamayacak. Görme ve iÅŸitme engelli olan seçmenlerin sadece bu engelleri nedeniyle seyyar sandık kurulu seçmen listesine eklenemeyecek.
 
Köyler ve beldelerde kayıtlı seçmenler ile köy veya beldeden mahalleye dönüÅŸen yerlerdeki seçmenler seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydolmak için talepte bulunamayacak.
 
Bir sandıkta oy kullanacak azami seçmen sayısı ise 30 olarak belirlendi. Bu sayının üzerinde seyyar sandık belirleme yetkisi ise ilçe seçim kurulu baÅŸkanına ait olacak.
 
ENGELLÄ° SEÇMENLERÄ° Ä°ÇÄ°N BAÅžVURULAR 4 OCAK'TA
 
Seçim takvimine göre hastalığı ve engeli sebebiyle yataÄŸa bağımlı seçmenlerin bir yakını tarafından "www.ysk.gov.tr" internet adresinden temin edilecek "Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu" ile 4-17 Ocak tarihleri arasında ilçe seçim kurulu baÅŸkanlığı veya buraya gönderilmek üzere muhtarlıklara baÅŸvuru yapması gerekiyor.
 
Söz konusu baÅŸvuruda talep formu ile "engeli nedeniyle yataÄŸa bağımlı olduÄŸu" veya "hastalığı sebebiyle yataÄŸa bağımlı olduÄŸu" ibaresinin yer aldığı saÄŸlık raporu ibraz edilecek.
 
SaÄŸlık raporlarında yataÄŸa bağımlılığın tıbbi sebebi, yataÄŸa bağımlılığın kalıcı olup olmadığı ve yataÄŸa bağımlılık süresinin belirtilmesi isteniyor. Raporların ıslak imzalı veya elektronik imzalı ve barkodlu ÅŸekilde düzenlenmesi ve tereddüt halinde barkod kontrolünün ilçe seçim kurulu baÅŸkanlığınca yapılması gerekiyor.
 
Bir önceki seçimde kalıcı olarak yataÄŸa bağımlı bulunduÄŸu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dahil edilmiÅŸ olan seçmenden yeniden saÄŸlık raporu istenmeyecek.
 
YSK'nin kararında seyyar sandık kurullarının görev ve yetkilerine iliÅŸkin de genelge yayımlandı. Genelgede seyyar sandık kurullarının oluÅŸumu, yapacakları iÅŸ ve iÅŸlemler ile oy verme ÅŸekliyle ilgili esas ve usulleri belirlendi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.