Kürsü
Ahmet Varol- 2018’de İslâm Dünyası
Follow @dusuncemektebi2
Ahmet Varol- Yeni Akit
Bu haftaki yazılarımızda Allah izin verirse Ä°slâm dünyasında 2018’de meydana gelen geliÅŸmelerin öne çıkanlarından bazıları hakkında özet bilgiler vermeye çalışacağız.
2019’da Ä°slâm dünyasında en çok gündem oluÅŸturan geliÅŸmelerin başında, Washington Post gazetesinin Suudi Arabistanlı yazarı Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın Ä°stanbul’daki BaÅŸkonsolosluÄŸu binasında korkunç bir yöntemle öldürülmesi olayı yer aldı. Olayın bu kadar çok gündem oluÅŸturmasında tabii iÅŸlendiÄŸi mekânın, iÅŸleniÅŸ tarzının, bir devlet adına böylesine korkunç bir cinayet iÅŸlenmesinin, öldürülen kiÅŸinin öldürüldükten sonra cesedinin parçalanarak imha edilmesinin, Suud yönetiminin cinayetle ilgili olarak izlediÄŸi politikanın ve daha baÅŸka etkenlerin önemli rolü oldu. Suud yönetimi baÅŸlangıçta Kaşıkçı’nın, 2 Ekim 2018 tarihinde BaÅŸkonsolosluk binasından evlilikle ilgili resmi evrakları aldıktan sonra çıkıp gittiÄŸini ileri sürdü. Fakat onun içeri girdikten sonra bir daha çıkmadığının kesinlik kazanmasından sonra BaÅŸkonsolosluk binasında öldüÄŸünü itiraf etmek zorunda kaldı. Ama planlı bir cinayet iÅŸlenmediÄŸini, kavga yüzünden hayatını kaybettiÄŸini ileri sürdü. Sonrasında cinayetin planlı bir ÅŸekilde iÅŸlendiÄŸi, Suudi Arabistan’dan bu amaçla 15 kiÅŸilik bir tim gönderildiÄŸi ispat edilince cinayetin kasıtlı olduÄŸunu kabul etmek zorunda kaldı. Fakat cesedin ne olduÄŸu hakkında ikna edici bir bilgi vermediÄŸi gibi veliaht prens Muhammed bin Selman’ın da cinayetle ilgisinin olmadığını ileri sürdü.
2018’de Ä°slâm dünyasında öne çıkan önemli geliÅŸmelerden biri de Filistin’deki Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü oldu. Filistin’deki direniÅŸ grupları her yıl 30 Mart tarihinde ihya edilen Toprak Günü’nde, 2018’de aynı zamanda “Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü” adı verilen bir etkinlik baÅŸlatma kararı aldılar. Bu etkinlik bir kerelik yürüyüÅŸ olmayacak, sivil gösterilerle devam edecekti. EtkinliÄŸin iki önemli amacı vardı: Birincisi, Filistinlilerin vatanlarına sahip çıkma konusundaki kararlılıklarından ve çıkarıldıkları evlerine geri dönme konusundaki ısrarlarından vazgeçmedikleri, iÅŸgal ne kadar uzasa da vatana dönüÅŸ konusunda kararlı duruÅŸun deÄŸiÅŸmeyeceÄŸi mesajı vermek. Ä°kincisi de Gazze üzerinde 2006’dan beri yani 12 yıldır devam eden ablukanın yarılması, iÅŸgal rejiminin bu ablukadan vazgeçmeye zorlanması. O yüzden iÅŸgal rejimini ablukadan vazgeçmeye zorlama amacıyla eylemlerin, gösterilerin, etkinliklerin sürdürüleceÄŸi açıklandı.
Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü’nü organize eden kurul gösteri ve yürüyüÅŸlerin kesinlikle iÅŸgal güçleriyle çatışma amacı taşımadığını, tamamen sivil amaçlı olduÄŸunu dile getirerek gösterileri “barışçıl” olarak nitelendirdi. Ancak iÅŸgal rejimi bu gösterilere silahla saldırdı. 2018’in sonuna doÄŸru hazırlanan bir rapora göre iÅŸgalcilerin Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü eylemlerine saldırmaları nedeniyle öldürülenlerin sayısı 253’ü bulmuÅŸtu. Onlar arasında çocukların sayısı 45 idi. Yaralı sayısı ise 25 bin 477’yi bulmuÅŸtu. Yaralananların arasında çocukların sayısı ise 4379’u bulmuÅŸtu. Yaralananlardan 2050 kiÅŸi de kadınlardandı.
2018’de Filistin’le ilgili önemli geliÅŸmelerden biri de ABD’nin siyonist iÅŸgal rejimi nezdindeki büyükelçiliÄŸini, artık iÅŸgal devletinin resmî baÅŸkenti olarak tanıdığı Kudüs’e taşıması oldu. ABD BaÅŸkanı Trump, siyonist iÅŸgal devletinin resmen kuruluÅŸunu ilan etmesinin yetmiÅŸinci yıldönümüne tekabül eden 14 Mayıs 2018’de, ona bir kuruluÅŸ yıldönümü hediyesi olarak Tel Aviv’deki büyükelçilik binasını Kudüs’e nakletti. Tabii onun nakil iÅŸleminde böyle cüretkâr davranmasında, Kudüs’ü Ä°srail’in baÅŸkenti olarak tanıması karşısında Arap dünyasından ve genelde Ä°slâm dünyasından pek ses çıkmamasının da önemli rolü olmuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.