Sosyal Medya

Güncel

Komşu ülke, Instagram'ı yasakladı

İran yargısı, Instagram'a erişim engeli getirme kararı aldı. Karar henüz uygulanmaya başlanmadı.



Ä°ran'da yargı, Instagram'a eriÅŸimin engellenmesini kararlaÅŸtırdı. Ä°ran BaÅŸsavcı Yardımcısı Cevad Cavidniya, yargının Instagram'a eriÅŸim engeli kararı aldığını ancak henüz uygulanmadığını belirtti.

Cavidniya, hükümetin söz konusu platformun içeriÄŸini akıllı filtreleme kullanarak kısıtlama sözü verdiÄŸini ancak yüksek maliyetlere raÄŸmen sonuç alınamadığını belirtti.

"ÇOÄžUNLUÄžUN GÖRÜÅžÜ KAPATILMASI YÖNÜNDE"

BaÅŸsavcı Yardımcısı Cavidniya, "Åžu anda bu platforma eriÅŸim engeli getirmek için gerekli yargı kararı var. Siber Alem Yüksek Konseyi'nin çoÄŸunluÄŸunun görüÅŸü de bu platformun kapatılması yönünde." dedi.

Siber Alem Yüksek Konseyi'nin yönetmeliÄŸine göre, ülkede Instagram için tahsis edilen internet trafik hacminin aşıldığını ve Instagram'ın ülkede faaliyet göstermesi için hükümet tarafından verilmesi gereken izinlerin çıkarılmadığını anlatan Cavidniya, ÅŸunları kaydetti:

"Konsey yönetmeliÄŸine riayet edilmediÄŸi için yargı tek taraflı adım atabilir ancak bu alanda ortak bir anlayışın oluÅŸmasını bekliyoruz. Beklemenin faydası olmadığını gördüÄŸümüzde Ä°ran BaÅŸsavcılığı gerekli adımı atacaktır." ifadesini kullandı.

"KAPATMA SEBEBÄ° HALKA AÇIKLANMALI"

Ä°ran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Ä°letiÅŸim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi de Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine ÅŸunları söyledi:

"Instagram'a eriÅŸim engeli getirilmesi, halkın yaÅŸamını ve suç oranının azaltılmasını nasıl etkileyecek topluma açıklanmalıdır. Halk, Instagram'ın yasaklanmasının sonrasında ne olacağını bilmeli."

Cehromi, bu konuda halka ikna edici açıklamalar yapılması gerektiÄŸini söyledi.

Ä°ran'da Facebook, Twitter, gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı yasak. MeÅŸhed kentinde Aralık 2017'de ekonomik sorunlar nedeniyle baÅŸlayıp diÄŸer ÅŸehirlere rejim karşıtı protestolar olarak yayılan gösteriler sonrası nisan ayında da Telegram kapatılmıştı. Buna raÄŸmen ÅŸifre kırıcı programlar (VPN) kullanan Ä°ranlı kullanıcılar halen uygulamalara eriÅŸim saÄŸlayabiliyor.

Ülkede internet kullanıcılarının yüzde 55'le en çok kullandıkları Telegram'ın ardından yüzde 23'le Instagram daha sonra Twitter geliyor.

Twitter ülkede yasak olmasına raÄŸmen Ä°ran lideri Ali Hamaney, CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif baÅŸta olmak üzere devletin üst düzey isimleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Ä°ran Siber Alem Yüksek Konseyi BaÅŸkanı Ebulhasan Firuzabadi geçen hafta HemÅŸehri gazetesinde yayımlanan röportajında Ä°ran'ın Instagram'a alternatif yerli sosyal medya uygulaması geliÅŸtirildiÄŸini açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.