Sosyal Medya

Güncel

Rusya ve Ukrayna'nın Ortodoksluk üzerinden din mülkiyeti savaşı

Her ikisi de Ortodoks dininin merkezi olduğunu iddia ediyor, fakat özünde para, mülk, siyasi güç ve kimlik konusunda modern bir mücadele yaşanıyor.



Ukrayna, Moskova merkezli bir patriÄŸin otoritesinden koptuÄŸu için, yüzyıllar içinde Hıristiyanlığın en büyük ÅŸizmini açma eÅŸiÄŸinde ve bu hafta on milyonlarca takipçi alarak kendi kilisesi için resmen tanınmasını bekliyor. .

21. yüzyılın jeopolitik bagajıyla dolu bin yıllık bir dini mücadelenin yoÄŸunlaÅŸtırılması, Ukrayna güvenlik hizmetleri son haftalarda Moskova'ya sadık rahipleri sorguladı, kilise mülklerini aradı ve Rus rakiplerini kızdırdı.

"Sadece bizi korkutmak istiyorlar," dedi. Sorguya çaÄŸrılan Moskova patriÄŸine sadık bir düzineden fazla papazdan biri olan Rev. Vasily Nachev.

Yeni Ukrayna’nın kilisesi, yeni seçilen baÅŸkanı Metropolitan Epiphanius’un Ä°stanbul’a gittiÄŸinde, yeni seçilen baÅŸkanı Metropolitan Epiphanius’un Ä°stanbul Fener Rum Patrikhanesinden resmi bir tüzük alması bekleniyor. Moskova.

Ukrayna’da yeni ve tamamen özerk bir kilisenin bulunması, Rusya’nın siyasi ve dini liderlerinin öfkelenmesine yol açtı.

"Rusya, Ukrayna'yı iÅŸgal için kiliseyi bahane edebilir"

Ukrayna Güvenlik Servisi ÅŸefi Vasyl Hrytsak Aralık ayında “Rusya Federasyonu ülkemizin silahlı kuvvetleri tarafından açık askeri iÅŸgal için bir bahane haline gelebilecek” diye uyarıldığını söyledi.

Moskova'ya sadık bazı Ortodoks rahiplerin, Moskova'nın Kırım'ı ilhak ettiÄŸi 2014 yılında DoÄŸu Ukrayna'nın parçalarını ele geçiren Rus destekli ayrılıkçılara açıkça destek vermesi Ukrayna yönetiminin korkularını artırıyor.

Aralık ayında Moskova’da düzenlenen yıllık basın toplantısında konuÅŸan Rus lider Vladimir Putin, Rusya’nın kırılmaya direnme konusundaki kararlılığını iÅŸaret etti.

Ukrayna'nın yeni Ortodoks Kilisesi seçili baÅŸkanı Metropolitan Epiphanius, ilk hizmetini Kiev'deki St. Michael Katedrali'nde düzenledi.


 

Kimlik Üzerine Bir Mücadele

Ortodoks kiliselerin ayrışması konusunda hem Rusya hem de Ukrayna para, mal, siyasi güç ve kimlik üzerinde tamamen modern bir mücadele veriyor.

Ukrayna kilisesi, 1686'dan beri Moskova'nın yetkisi altındaydı. 15 Aralık tarihinde Ä°stanbul Fener Rum Patrikhanesi'nin desteÄŸini alan Kiev Patrikhanesi, Rusya'dan ayrılarak bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin kurulduÄŸunu ve yeni dini liderin seçildiÄŸini açıkladı.

Åžimdilik Moskova patriÄŸi, dünyadaki Ortodoks sayısının yarısı - yaklaşık 150 milyon - dünyanın en büyük Ortodoks inananlar topluluÄŸunu yönetiyor. Ukraynalı Ortodoks inananların kaybı, Moskova'ya bakan cemaat sayısını üçte bir azaltacak.

Moskova’nın PatriÄŸi Kirill I, soldan dördüncü, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir V. Putin'in yakın bir müttefiki. Patrik, yeni Ukrayna kilisesini “ÅŸeytana hizmet” olarak revize etti.


 

Putin Moskova'dan ayrılan Kiev Ortodoks kilisesini “ÅŸeytana hizmet etmek” olarak tanımlıyor. Moskova patriÄŸine baÄŸlılığa devam eden Ukrayna'daki diÄŸer kiliseler ise tedirgin.

Ukrayna'nın güvenlik servisinin ihanet soruÅŸturmasının odağını oluÅŸturan batı bölgesinin baÅŸkenti Rivne'deki kıdemli Moskova PatrikliÄŸi rahip Piskopos Pimen, “Sadece kendi kiliselerini oluÅŸturmak ve insanları bölmek istiyorlar” dedi.

Putin hükümeti altındaki Rusya için bu, Ortodoks kilisesinin emri ile din ve ahlakın yanı sıra askeri güç olarak kendini ifade etme hakkı anlamına geliyor.

Ukrayna'nın Moskova liderliÄŸindeki kilisenin altında kalması, ülke tarihine dair iddialar için hayati öneme sahip.

Ukrayna için, Rusya tarafından iddia edilen tarih ve Ortodoks önceliÄŸi aslında Ukraynalıdır ve geri gönderilmeleri gerekir. Ukrayna Kültür Bakanlığı din iÅŸleri departmanı müdürü Andrij Yurash, “Bu, Rusya tarihinin bir parçası deÄŸil, ayrı bir Ukrayna kimliÄŸinin bir parçası” dedi.

Yetkili, Ukraynalı güvenlik servisinin Moskova Patrikhanesi altında kalmak isteyen inananlara zulmetmediÄŸini söyledi. 

Bir Mülkiyet Savaşı

Moskova’ya sadık Ukraynalı rahipler ile ayrılmak isteyenlerin arasında zaman zaman gergin fakat genel olarak ÅŸiddet içermeyen mülklerin bölünmesi tartışmalarını yanında getiriyor.

Ukrayna devletine ait olan ancak uzun süredir kiralanan Moskova patriÄŸinin takipçileri tarafından iÅŸgal edilen Kiev'deki MaÄŸaralar Manastırı, çekiÅŸme noktası olabilir.

Ukrayna’nın 1991’de Moskova’dan siyasi bağımsızlığını ilan etmesinden sonra, pazar günleri ayinlerinde aynı binanın farklı bölümlerinde ibadet ettiler.

Bununla birlikte, yeni ve bağımsız Kiev kilisesinin ilanının ardından hangi grubun hangi mülkü kontrol edeceÄŸi belli deÄŸil.

Ä°sim üzerinden kimlik tanımlama kavgası

Ukrayna Parlamentosu Aralık ayında oy kullandı ve şu anda Ukrayna Ortodoks Kilisesi olarak bilinen Moskova'ya bağlı kilisenin kendisini Ukrayna'daki Rus Ortodoks Kilisesi olarak adlandırmaya zorladı. .

“Yasadışı  olarak nitelendirdiÄŸi yeni bir kilisenin ateÅŸli bir rakibi olan Kiev BaÅŸpiskoposu Kliment, “Bizi yeniden adlandırmak, mülkümüzü elimizde atmanın ilk adımı olacak” dedi.

Rev. Vasily Nachev, Ukrayna, Rivne'deki Başmelek Mikail Kilisesi'nin rahibi. Ayrılmış bir Ukrayna Ortodoks kilisesiyle savaş halindeki Moskova Patrikliği'ne bağlı.

Kiev'deki rakip liderliÄŸi desteklemek için Moskova Patrikhanesi'nden ayrılan Rivne Piskoposu sekreteri Serhiy Luchanin, mülkü ele geçirme planlarının olmadığını söyledi. Ancak, o, daha adil bir emlak dağıtımının zamanı geldiÄŸini de sözlerine ekledi.

Rusya ve Ukrayna'da saygın azizlerin kalıntılarını içerdiÄŸi MaÄŸaralar Kiev Manastırı, örneÄŸin Ukrayna devletine aittir, ancak Moskova patriÄŸine baÄŸlı olan hristiyanlarca uzun süre kiralanmıştı.

Ukrayna'nın Hlynsk kentinde Kutsal Bakire Varsayım Kilisesi'nin bahçesinde “Ukrayna'nın özgürlüÄŸü için savaÅŸçılara” adanmış bir anıt. Rusya ve Ukrayna, 2014 devriminden bu yana Ortodoksluk konusunda anlaÅŸamıyor.

Kaynak: www.dunyabulteni.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.