Sosyal Medya

Güncel

Bor'da müthiş rekor! Türkiye tarihi rekor kırdı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.



Toplam 3,3 milyar ton rezerviyle dünya bor yoÄŸunluÄŸunda yüzde 73'lük pay ile ilk sırada yer alan Türkiye, bu yıl bor madeninden rekor gelire ulaÅŸtı. ÇoÄŸunluÄŸu ham madde ve yarı mamul olmak üzere bordan elde edilen ürünlerle 2018’de 1 milyar dolarlık ihracat sınırını aÅŸtıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu sene satış 2 milyon 420 bin tona çıktı ve Türkiye tarihi rekorunu kırdı” dedi.

Bor madeninde yüksek katma deÄŸerli mamul üretecek çalışmalara da hız verdiklerini ifade eden Dönmez, Eti Maden Ä°ÅŸletmelerinin, özellikle savunma sanayiinde kullanılan bor karbür gibi ürünlerle ilgili üretime geçeceÄŸinin bilgisini verdi. Konuya iliÅŸkin Dönmez, “GörüÅŸmeler belirli bir noktaya geldi, inÅŸallah en kısa süre içerisinde kamuoyuyla da paylaÅŸmış olacağız”ifadesini kullandı.

Yüksek katma deÄŸerli bor üretimi baÅŸlıyor

Bor madenini katma deÄŸeri yüksek ürün haline dönüÅŸtürmek için ileri teknoloji bor karbür üretim tesisi kurulumuna yönelik Eti Maden Ä°ÅŸletmeleri, Çin’in Dalian Jinma firması ile “teknoloji transferi mutabakatı” protokolünü geçtiÄŸimiz haftalarda imzalamıştı.

Bu sayede borun, ham madde halindeyken 200 doları bulan birim ücretinin, 40 bin dolara varan fiyatlara çıkarılıp yüksek katma deÄŸerli ürünlere dönüÅŸtürülmesi hedefleniyor. Söz konusu bor karbür tesisinin temelinin Balıkesir’de önümüzdeki birkaç hafta içinde atılması bekleniyor.

Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.