Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den rekor gelir: Bor'dan 1 milyar dolar

Türkiye, 2018’de 2.4 milyon ton bor madenini 1 milyar doları aşkın bir gelirle ihraç ederek rekor kırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hammadde halindeki ihracat fiyatı 200 dolar olan boru yarı mamül hale getirip birim fiyatını 40 bin dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.



Toplam 3,3 milyar ton rezerviyle dünya bor yoÄŸunluÄŸunda yüzde 73'lük pay ile ilk sırada yer alan Türkiye, bu yıl bor madeninden rekor gelire ulaÅŸtı. ÇoÄŸunluÄŸu ham madde ve yarı mamul olmak üzere bordan elde edilen ürünlerle 2018’de 1 milyar dolarlık ihracat sınırını aÅŸtıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu sene satış 2 milyon 420 bin tona çıktı ve Türkiye tarihi rekorunu kırdı” dedi. Bor madeninde yüksek katma deÄŸerli mamul üretecek çalışmalara da hız verdiklerini ifade eden Dönmez, Eti Maden Ä°ÅŸletmelerinin, özellikle savunma sanayiinde kullanılan bor karbür gibi ürünlerle ilgili üretime geçeceÄŸinin bilgisini verdi. Konuya iliÅŸkin Dönmez, “GörüÅŸmeler belirli bir noktaya geldi, inÅŸallah en kısa süre içerisinde kamuoyuyla da paylaÅŸmış olacağız” ifadesini kullandı.
 
YÜKSEK KATMA DEÄžERLÄ° BOR ÜRETÄ°MÄ° BAÅžLIYOR
 
Bor madenini katma deÄŸeri yüksek ürün haline dönüÅŸtürmek için ileri teknoloji bor karbür üretim tesisi kurulumuna yönelik Eti Maden Ä°ÅŸletmeleri, Çin’in Dalian Jinma firması ile “teknoloji transferi mutabakatı” protokolünü geçtiÄŸimiz haftalarda imzalamıştı. Bu sayede borun, ham madde halindeyken 200 doları bulan birim ücretinin, 40 bin dolara varan fiyatlara çıkarılıp yüksek katma deÄŸerli ürünlere dönüÅŸtürülmesi hedefleniyor. Söz konusu bor karbür tesisinin temelinin Balıkesir’de önümüzdeki birkaç hafta içinde atılması bekleniyor.
 
2018'DE 1,5 MÄ°LYON METRE SONDAJ YAPILDI
 
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bakanlığının 2018’de gerçekleÅŸtirdiÄŸi ve 2019’da hayata geçirmeyi planladığı projelerini deÄŸerlendirdi. Madencilik alanında güçlü adımlar atmaya baÅŸladıklarına dikkat çeken Dönmez, “Biz geçtiÄŸimiz yıl 1 milyon metre sondaj yapmıştık, bu sene inÅŸallah 1,5 milyonu bulacağız. Bunlar tarihi rekorlar, onu söyleyeyim. 1,5 milyon metre sadece MTA’nın yaptığı sondaj miktarı. Özel sektör ayrıca yapıyor” açıklamasında bulundu.

NÜKLEERDE TÜNELÄ°N UCUNDA IÅžIK GÖZÜKTÜ
 
Nükleer güç santralinde gelinen son noktayla ilgili de, “Tünelin ucunda ışık gözüktü” ifadesini kullanan Dönmez, Akkuyu’da ilk üniteyi 2023’te iÅŸletmeye alma yolunda çalışmaların rayında ilerlediÄŸini anlattı. Dönmez, Sinop’ta ise Japonların fizibilitelerini Türkiye’ye sunduklarını ve deÄŸerlendirmelerin sürdüÄŸünü aktardı. Trakya lokasyonu üzerinde de Çinlilerle müzakerelerin devam ettiÄŸini yineleyen Dönmez, bir santralin lisansından iÅŸletmeyi almaya kadar geçen süre ortalamasının nükleer santralde 8 yılı bulabildiÄŸini vurguladı.

TÜRKÄ°YE’NÄ°N %80’Ä°NÄ°N RÖNTGENÄ° ÇEKÄ°LDÄ°
 
Havadan jeofizik görüntülemesinde iki uçakla Türkiye’nin yüzde 80’nin haritasını görüntüleme iÅŸini tamamladıklarını açıklayan Fatih Dönmez, “O emarelere göre sondaj yapacağız. Nitekim sondaj programımızı da ona göre ilerliyor” dedi. Son iki yılda kömür baÅŸta olmak üzere yeni keÅŸfedilen madenlerin toplamı deÄŸerinin ise toplamda 100 milyar doların üstünde olduÄŸunun bilgisini veren Dönmez, ancak söz konusu gelirin elde edilme süresinin 20 ila 25 yıllık bir iÅŸletme döneminde planlandığının altını çizdi.
 
ENERJİ İTHALATINDA EŞİK 40 MİLYAR DOLAR
 
Son 10 yıllık ortalama baz alındığında petrol ve doÄŸal gaz ithalatının yılda yaklaşık 44 milyar doları bulduÄŸunu kaydeden Bakan Dönmez, petrol fiyatlarının 50 dolar civarında seyretmesi halinde ise 2019’da enerji ithalatının 40 milyar doların altına inebileceÄŸini belirtti. Dönmez, enerji faturalarındaki vergiler dahil dağıtım bedeli payının Avrupa BirliÄŸi ortalaması yüzde 35’lerde iken, Türkiye’de yüzde 29 olduÄŸuna da dikkat çekti.
 
DOÄžAL GAZ 474 Ä°LÇEDE
 
Hali hazırda 81 Ä°lde 474 ilçeye ulaÅŸtırdıkları doÄŸal gazı 2023’te toplam 600 ilçeye çıkarmayı hedeflerinin altını çizen Enerji Bakanı Dönmez, ÅŸu anda 50 milyon kiÅŸi doÄŸal gaz kullandığını, bunun da nüfusun yüzde 62’sine karşılık geldiÄŸini aktardı. Bakan Dönmez’in verdiÄŸi bilgilere göre, Türkiye’de hane başı gaz tüketim ortalaması bin metreküp, konut abone sayısı da 15 milyon seviyesinde bulunuyor.
 
KAYIP-KAÇAK %14’TE
 
Fatih Dönmez, elektrikteki kayıp-kaçakla ilgili Türkiye ortalamasının yüzde 14’e düÅŸtüÄŸünü de söyledi. “Buraya yüzde 20’lerden geldik” diyen Dönmez, her yıl Türkiye ortalamasının 1 puan azaltılması yönünde hedefleri olduÄŸunu belirtti.
 
YEKA’DA YENÄ° Ä°HALELER GELECEK
 
Enerji Bakanı Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerine önümüzdeki yıl da devam edeceklerini açıkladı. Öte yandan gaz taşıma kapasitelerini de hızla arttırdıklarını ifade eden Dönmez, “Bugün itibarıyla 303 milyon metreküp güne ulaÅŸtık” dedi. Gaz depolama kapasitesini ise hali hazırda 6 milyar metrekübe ulaÅŸtırdıklarının bilgisini paylaÅŸan Dönmez, 2023’te bunun toplamda 10 milyar metrekübe çıkacağını aktardı.
 
MTA, MADENDE DÜNYAYA AÇILDI
 
Yurt dışında Maden Tetkik Arama (MTA) bünyesinde MTA International ÅŸirketi kurulduÄŸunu hatırlatan Bakan Fatih Dönmez, maden arama-iÅŸletme faaliyetleri adına ilk ruhsatı Sudan’da altın madeni için aldıklarını, Özbekistan’da yine benzer altın ağırlıklı bir maden üzerine ruhsat çalışmalarının sürdüÄŸünü vurguladı. Somali’yle ilgili de görüÅŸmelere baÅŸlandığı ifade edildi.
 
ETÄ° MADEN’DEN YENÄ° TEMÄ°ZLÄ°K ÜRÜNÜ GELÄ°YOR
 
Ocak ayı içinde Eti Maden’in bordan üretilen yeni temizlik ürününün piyasaya çıkacağı belirtildi. Yeni ürünün ismini henüz açıklamayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Etimatik vardı, ÅŸimdi biraz ürünün adı da deÄŸiÅŸiyor, konfigürasyon da deÄŸiÅŸiyor. Çok talep vardı, yetiÅŸemiyordu, kapasite artışı saÄŸlandı, onun lansmanını yapacağız” dedi.
 
TÜRKAKIM Ä°ÇÄ°N BULGARÄ°STAN ÖNDE
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ekonomi gazetecileriyle Ä°stanbul’da bir araya geldi. Bakan Dönmez, Rusya’nın karar vereceÄŸi TürkAkım doÄŸal gaz iletim hattının Avrupa ayağı için gözlemlerinin Bulgaristan’dan baÅŸlaması yönünde ağırlık kazandığını dile getirdi.

YeniÅžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.