Sosyal Medya

Güncel

Çin'den ABD’ye ilişkileri düzeltme sinyali

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ile ikili ilişkilerde 40 yılda kazanılan gelişmelerin kolay elde edilmediğini kaydederek, bu ülkeyle koordinasyon, iş birliği ve istikrarla desteklenen ikili ilişkileri daha ileri götürmeye hazır olduklarını bildirdi.



Bakanlık Sözcüsü Lu Kang, yaptığı yazılı açıklamada, ikili iliÅŸkilerde yarım asra yakın bir zamanda kazanılan geliÅŸmelerin kolay elde edilmediÄŸini ve bundan tecrübe edinilmesi gerektiÄŸini kaydederek, "Ä°ki taraf birbirinin stratejik niyetlerine makul ve tarafsız bir ÅŸekilde bakmalı, stratejik iletiÅŸimi güçlendirmeli, yanlış yargılamaları önlemek için karşılıklı stratejik güveni ilerletmeli." ifadelerini kullandı.

"TARÄ°HÄ° BAÅžARILARA Ä°MZA ATTIK"

Çin'in, ABD ile koordinasyon, iÅŸ birliÄŸi ve istikrarla desteklenen ikili iliÅŸkileri daha ileri götürmeye hazır olduÄŸunu kaydeden Lu, iki ülke iliÅŸkilerinin son 40 yılda zorlu bir yolculuktan geçerek ilerlediÄŸini ve iÅŸ birliÄŸi alanında "tarihi baÅŸarılara imza attığını" vurguladı.

Ä°ki tarafın ikili iÅŸ birliÄŸinin genel yönüne tutunması ve iki ülke halklarına daha fazla fayda saÄŸlamak için karşılıklı yarara dayalı iÅŸ birliÄŸi alanlarını geniÅŸletmeye devam etmesinin gerektiÄŸine iÅŸaret eden Lu Kang, Çin ve ABD'nin birbirinin egemenlik, güvenlik ve kalkınmaya yönelik çıkarlarına saygı duyması, ikili iliÅŸkilerin geneline zarar vermemek için farklılıkları uygun ÅŸekilde çözmek için çaba sarf etmesi gerektiÄŸini kaydetti.

"ANLAÅžTIÄžIMIZ KONULARDA UYGULAMAYA HAZIRIZ"

Son 40 yıldaki geliÅŸmelerden sonra Çin-ABD iliÅŸkilerinin "yeni bir tarihi baÅŸlangıç noktasında" olduÄŸunu belirten Lu, ülkesinin, Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile G-20 Zirvesi'nde anlaÅŸtığı konuları "uygulamaya hazır olduklarını" ifade etti.

Åži ile Trump dün bir telefon görüÅŸmesi yapmış, iki lider, Buenos Aires'te düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde mutabık kaldıkları meseleleri uygulama konusunda kararlılık vurgusu yapmıştı.

Washington yönetiminin, 200 milyar dolarlık Çin ürününe uyguladığı gümrük vergisi oranını 1 Ocak 2019 itibarıyla yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltme kararını askıya almasını saÄŸlayacak "ateÅŸkes", tarafların birbirlerine karşı yeni gümrük vergileri getirmelerinin de önüne geçmiÅŸti

Çin de buna karşılık ABD'den ithal edilen otomotiv ve otomotiv yedek parçalarına getirdiÄŸi vergileri düÅŸürdüÄŸünü açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.