Sosyal Medya

İlber Ortaylı: Sandviççi dükkanı gibi özel okul açıyor adamlar

Boğaziçi Üniversitesi'nde Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün ev sahipliğinde Atatürk Sempozyum'u düzenlendi. Sempozyuma Prof. Dr. İlber Ortaylı ve farklı illerden üniversite öğrencileri katıldı. Sempozyumda Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dünyanın Gözünde Atatürk ve Türk Aydınlanması başlıklı bir konuşma yaptı, ardından da öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ortaylı konuşmasında, Atatürk'ün askeri hayatı, İstiklal Savaşı, 1. ve 2. Dünya Savaşları'na değindi.



TÜRK ORDUSUYLA Ä°NSANLARIN NEDEN UÄžRAÅžTIKLARI BELLÄ°...
Ortaylı, "Bir takım akımlar, Türkiye'de ordunun içine girip onu zayıflatmak dejenere etmek amacını güdüyorsa bunda tabi ki dışardan destek görüyorlar. Çünkü Türkiye'de ordu, çok mühim yani bizim tarihimizde de hanemizde de organizasyonun en belirgin ÅŸekilde ortaya çıktığı yerdir. ModernleÅŸme demek insanın kalitesinin deÄŸiÅŸtirmekse en iyisinin henüz maalesef sadece askeri eÄŸitimde becerilebildiÄŸi bir daldı bu. Sadece orada bu kadar baÅŸarılı olundu. Ben bir sürü fakülteleri gezdim, hocalık yaptım, talebelik yaptım. Size ÅŸunu söyleyebilirim; Sivil eÄŸitim maalesef insanların kalite deÄŸiÅŸiminde öncülük yapamıyor. Bir deÄŸiÅŸme kalite düzelmesi ortaya çıkmıyor kolay kolay. Halbuki askeriye atılım gücü veriyor, geliÅŸme gücü veriyor merak ettiriyor dedi. Ortaylı, ayrıca Türk ordusu üzerine yapılan planları kastederek Türk ordusuyla insanların neden uÄŸraÅŸtıkları belli...Donanmanın yaptığı atılımlar belli, teknoloji geliÅŸiyor bunu engellemek lazım. Bunun engellenmesi lazım. Bu nasıl olacak hepinizin çok iyi bildiÄŸi bazı alttan alta oymalarla olur. Çok açık ÅŸekilde kabiliyetli insanları diskalifiye edersin, insanların hayatını çalarsın. Bunun gibi bir takım numaralar hazırlarsın bu çok açık. Burada komplo teorisine inanıyorum ve öyle" diye konuÅŸtu.
 
SANDVÄ°ÇÇÄ° DÜKKANI GÄ°BÄ° ÖZEL OKUL AÇIYOR ADAMLAR
Türk devrimiyle eÄŸitim alanında baÅŸarılar saÄŸlandığını söyleyen Ortaylı, günümüzde eÄŸitim sisteminin büyük sorunları olduÄŸunu 
belirterek ÅŸöyle devam etti: Özel eÄŸitime karşı deÄŸilim. Ama bugünkü gibi özel eÄŸitim olmaz, sandviççi dükkanı gibi özel okul açıyor adamlar. 15 tane peynirci dükkanından iyi peynir çıkmaz. Bu feci bir ÅŸey ve tahlil edilmemiÅŸ bir sorun.
 
TARÄ°HLE UÄžRAÅžAN ADAM LÄ°SAN BÄ°LÄ°R
ÖÄŸrencilerin tarih alanında nasıl araÅŸtırma yapması konusuna iliÅŸkin soru üzerine Ortaylı ÅŸunları anlattı : Benim bildiÄŸim Türkiye'de ÅŸöyle bir ÅŸey var. Efendim diyor; 'Çok lisan biliyormuÅŸ' diyor. Åžimdi çok lisan bilmek bir ÅŸey deÄŸil. Tarihle uÄŸraÅŸan adam lisan bilir. Dil bilmesi de ÅŸart deÄŸil, yeterince bil. Bu fizikçilik, hekimlik, mühendislik gibi bir dal deÄŸil. Çünkü bunlarda Ä°ngilizce okunuyor sırf beynelmilel literatür. Bizim dalımızda maalesef herkesin çok deÄŸiÅŸik dillerde okuması lazım, mesleÄŸe göre. Okuma yapmak yeter biraz konuÅŸmak falan ama çok bilmek gerek. Ona hazırlanmanız lazım ve mukayeseli okumanız lazım, onu elinizdeki aletlerle yapamazsınız.
 
KAZIM KARABEKÄ°R Ä°LE MUSTAFA KEMAL'Ä° BÄ°RBÄ°RÄ°NE KIRDIRMAYA ÇALIÅžAN HÖDÜKLER VAR
Ortaylı tarihçilere de eleÅŸtiride bulunarak, "Åžunu da itiraf etmek lazım. Bu piyasada Kazım Karabekir ile Mustafa Kemal'i birbirine kırdırmaya çalışan hödükler var... Tarih dergileri çıkararak falan. Böyle ÅŸeylere itibar etmeyin. Ä°stiklal Savaşı'ndaki komutanların ruh dünyasını geliÅŸimini biz tespit edemeyiz. Çok belli ki bunlar büyük adamlar, oldukları yerde yatmak ister. Birisi doÄŸu cephesinden, diÄŸeri orta anadoludan gelip katılmış, sonuna kadar desteklemiÅŸ. Üçü dışında öbürleri sonradan katılmıştır" diye konuÅŸtu. 
 
CUMHURÄ°YETÄ°N TEMEL KURUMLARINDAN BÄ°RÄ°SÄ° ORDUDUR
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediÄŸi askeri operasyonlarla ilgili soru üzerine Ortaylı, "Onu hükümet bize sormuyor zaten, nasıl politika izleyeceÄŸini. Yalnız Türk Silahlı Kuvvetleri bu savaÅŸa katılanların içinde en eÄŸitimli en dayanıklı ordudur. Çünkü bu Amerikan ordusunu ben ikinci cihan harbindeki ordu olduÄŸu kanaatinde deÄŸilim. BitmiÅŸ o devir bitmiÅŸ. Arada bir takım olaylar geçti. Yanlış politikalar izlendi vesaire. Burada en ciddi gidenler yapısı itibariyle bizimkiler. Ama nereye gidiyor, noluyor ben bilmiyorum. Siz de bilmiyorsunuz. Tesir edeceÄŸimizi de zannetmiyorum. Yani hiç kimse bizi dinlemez. Siz bilmek zorundasınız, bu dönemde biz olayları anlamak, etüd etmek ve bilmekle görevliyiz. Bazı ÅŸeylerde doÄŸruları ÅŸaşırmamak gerekiyor. Bunu da bilin. Cumhuriyetin temel kurumlarından birisi ordudur maalesef diyorum ikincisi yoktur. Topal ördek gibiyiz yani. Ä°sterdim hukukçularımız olsun, üniversitemiz olsun, politikacılarımız olsun. Bunlar yok yani çok açık" ÅŸeklinde konuÅŸtu. KonuÅŸmasının ardından Ä°lber Ortaylı'ya günün anısına plaket verildi. 
 
Ä°STANBUL/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.