Güncel
Ahmet Taşgetiren: 100 yıldan beri İslam dünyası, Osmanlı’nın yaşadığı kaht-ı rical denen problemi aşamadı
Follow @dusuncemektebi2
Ahmet TaÅŸgetiren - Karar
AÅŸağıya alacağım üç paragraflık bölüm, benim bir kaç yıldır “Ümmet nasıl ayaÄŸa kalkar?” ya da “100 yıllık muhasebe” baÅŸlıklarıyla verdiÄŸim konferansları takip edenlerce tanıdık bulunacaktır. Önce onları okuyalım:
“Ä°slam coÄŸrafyası son dönemde büyük oyunun malzemesi haline getirilmiÅŸtir. Kaynakları sömürülmüÅŸ, toprakları parçalanmış, sınırları petrol, altın, elmas ve çıkar hesapları üzerinden yeniden çizilmiÅŸtir. 1’inci Dünya Savaşı sonrası inÅŸa edilen, 2’nci Dünya Savaşı sonrasında ise tahkim edilen yeni küresel sistem, Ä°slam alemini adeta çeperlere itmiÅŸtir. Bu yeni sistemde Müslümanlara ne kendi gelecekleri ne insanlığın ortak meseleleri hakkında söz söyleme hakkı tanınmamıştır. Toplam 1,7 milyar nüfusa sahip Ä°slam dünyasının BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nde bir tane bile daimi üyesinin bulunmaması, bu çarpıklığın bir sonucudur.
“Onun için ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ diyorum. Dünyadaki dağılımı da bu 5 ülkenin adil deÄŸil. Ne kıtalar ne inançlar ne etnisiteler noktasında. Dudaklarının arasından çıkan bir cevap her ÅŸeyi bitiriyor. 194 üye var, 5 daimi üye, yanına da 15 geçici üye sıkıştırmışlar, onunla dünyayı aldatıyorlar. 15 geçici üyenin hiçbir kıymeti harbiyesi var mı, yok. Elini kaldır, indir. Herhangi bir deÄŸeri yok. Her ÅŸey o 5 daimi üyenin içinde bir üye, o bir üye bile bunu tıkayabiliyor. Bu, hani adalet üstüne kurulmuÅŸtu, dünyadaki adaleti saÄŸlamak üzere kurulmuÅŸtu. Kesinlikle böyle bir ÅŸey yok. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nde de BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de de adalet diye bir ÅŸey beklemeyin, aramayın. Yok böyle bir ÅŸey.
“Bugün Ä°slam dünyası gelir dağılımından adalete, diplomasiden, demokrasiye, ekonomiden hak ve özgürlüklere kadar birçok alanda sorunlarla boÄŸuÅŸuyor. Kendi ülkesinin bekasını, küresel silah tüccarlarına haraç ödeyerek saÄŸlamaya çalışan devletler var. Dışa bağımlılık Ä°slam dünyasının en acı gerçeÄŸi. Adeta bir “öÄŸrenilmiÅŸ çaresizlik” sendromuyla karşı karşıyayız. Ancak bu durumun deÄŸiÅŸeceÄŸine yürekten inanıyorum ve bunu sizlerle beraber yapacağız.”
***
Bu sözler CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a ait. TÜBÄ°TAK ve TÜBA Ödül töreninde yaptığı konuÅŸmadan alındı. Türkiye’nin iki bilim-teknoloji kurumunun ödül töreninde, yani tam yerinde yapılmış bir Dünya-Ä°slam Dünyası analizi.
Ben de ÅŸu çerçevede bir analiz yapıyorum:
Osmanlı’nın çözülüÅŸ süreci, 100 yıl önceki belirlenmiÅŸlik, 100 yılın serencamı, dünya düzeninin “Ä°slamsız” belirleniÅŸi, 100 yıl sonra bile henüz dünyadaki “Ä°slamsızlık problemi”ni aÅŸamamış olmamız vakıası, buna “Dünya 5’ten büyük” isyanımız ama yine de Ä°slam dünyası olamama halleri... Problemler...
Sıkıntı “Problemler” baÅŸlığında toplanıyor.
Cumhurbaşkanı problem sayıyor:
- Gelir dağılımı, adalet, diplomasi, demokrasi, ekonomi, hak ve özgürlükler, kendi ülkesinin bekasını, küresel silah tüccarlarına haraç ödeyerek saÄŸlama, dışa bağımlılık... Ve “öÄŸrenilmiÅŸ çaresizlik” sendromu.
***
Ben ana sorunu, “1 milyar 700 binin özgül ağırlık sorunu”nda görürüm. Hem bilim-teknoloji alanında açılmış mesafelerle, hem de Ä°slam’ın inÅŸa edeceÄŸi insanın deÄŸerler kalitesinin aşınmasında.
100 yıldan beri Ä°slam dünyası, Osmanlı’nın yaÅŸadığı kaht-ı rical (adam kıtlığı) denen problemi aÅŸamadı. Onun için ben Ak Parti iktidarının 16 yılında “EÄŸitim ve kültür alanında baÅŸarı saÄŸlayamadık” itiraflarının çok dramatik olduÄŸunu yazar, söyler, dururum. Nüfusunun 25 milyonluk kısmı eÄŸitim döneminde olan bir ülkenin en baÅŸarılı olması gereken alan olmalıydı eÄŸitim. Belki bunun sancısını çekiyor olmamız teselli, yoksa eÄŸitimini baÅŸaramadığınız her bir kiÅŸi, ülke ve ait bulunduÄŸunuz dünya adına, hatta insanlık adına kayıptır.
“Dünya 5’ten büyük” isyanı insanlık adına çok haklı bir isyan.
Orada 1 milyar 700 binlik bir Ä°slam dünyasının kıymet-i harbiyesinin bulunmaması ayrı bir küresel problem.
Ama bu çarpık yapı, “Güç” ile belirlendi. Güçlüler güçsüzleri tanzim etti. 100 yıl içinde demek ki, biz Ä°slam dünyası olarak bu dengesizliÄŸi deÄŸiÅŸtirecek güç birikimine ulaÅŸamadık.
Ulaştık mı?
Hayır ulaÅŸamadık. Bir yerden baktığınızda Ä°slam dünyası var, bir yerden baktığınızda yok. En önemli sorun bu.
Biz Türkiye olarak, kendi içimizdeki sancıları bitirdik mi? Ä°ç barış mesela. Ä°slam dünyası gibi bir derdi olanların, kendi içimizde toplumsal barış gibi bir derdi de olmalı deÄŸil mi?
Nasıl olacak bu?
Henüz yorum yapılmamış.