Sosyal Medya

Devlet Bahçeli gündeme getirmişti: Mussolini'nin ayaktan asılmasının hikayesi

İtalyan diktatör Benito Mussolini ve metresi Clara Petacci 28 Nisan 1945'te kurşuna dizildi ve cesetleri bir benzin istasyonunda ayaklarından asılarak teşhir edildi. Bu olay yıllar boyunca diktatör olan veya olmak isteyen isimlere örnek olarak gösterdi. O fotoğraf kareleri hala bir çok sergide yer alıyor.



Mussolini, Ä°kinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde 25 Nisan 1945'de bir Alman delegesini beklemiÅŸ, kimsenin gelmemesiyle ÅŸaÅŸkına dönmüÅŸ, "Aldatıldık, yine Almanlar tarafından aldatıldık" demiÅŸti.
 
NELER YAÅžANDI? MUSSOLÄ°NÄ° VE METRESÄ° NASIL ASILDI?
27 Nisan sabahı zırhlı bir araba ve yirmibeÅŸ kamyon ile beraber yola koyuldu. Amacı Ä°spanya'ya kaçmak için bir uçaÄŸa binmek üzere Ä°sviçre'ye gitmekti. Yolda ilerlerken partizanlarla Musso adı verilen yerde çatışmaya girdi. FaÅŸistler hemen teslim olsalar da Mussolini zırhlı arabayla kaçmayı baÅŸardı.
 
Mussolini ve beraberindekiler, Komünist partizanlar Valerio ve Bellini ve 52. Garibaldi Tugayı Siyasal Komiseri Urbano Lazzaro tarafından, Dongo köyü (Como Gölü) yakınlarında durduruldu. Partizanlar arabayı ararken battaniyeye sarılmış bir erkek buldular. Arabanın içindekiler Zavallı bir sarhoÅŸ diye geçiÅŸtirmeye çalışsalar da battaniyeyi kaldıran partizan Mussolini'yi tanıdı ve böylece yakalanmış oldu.
 
Partizanlar tarafından birkaç kez Como'ya götürülmek istendi fakat baÅŸarısız olununca Mezzegra'ya getirildiler. Orada De Maria ailesinin çiftlik evinde son gecelerini geçirdiler. Ertesi gün 28 Nisan'da Ulusal KurtuluÅŸ Komitesi'nden Mussolini'yi öldürme emrini alan asıl adı Walter Audisio olan Albay rütbeli komünist partizan Colonnello Valerio, Mussolini ve Petacci'yi vurarak öldürmüÅŸtür.
 
Öldürülme olayı resmi versiyonuna göre ÅŸöyle geliÅŸmiÅŸtir. Audisio, Mussolini ve metresi Petacci'nin tutuklu oldukları çiftlik evine gitti ve tutuklu kaldıkları odaya girdi. Onlara Ä°talyan ulusuna adaleti iade etmek üzere görevlendirilmiÅŸ bulunuyorum diyerek çok kısa bir konuÅŸma yaptı.
Sonra ikisine de Çökün diye emretti ama bunu reddeden Petacci, Mussolini'ye sarıldı. Audisio'nun elindeki makinalı tüfek tutukluk yaptı, patlamadı. Bir ikinci silah da tutukluk yaptı. Sonunda dayanamayan Albay Audisio, muhafızlardan birinin makinalı tüfeÄŸini kaparak ikisine doÄŸrulttu.
 
Audisio ilk önce Mussolinin metresi Petacci'ye ateÅŸ etti ve Petacci vurularak yere düÅŸtü. Tam o sırada Mussolini ceketini açtı ve "GöÄŸüsümden vur beni!" diye haykırdı. Audisio hiç beklemeden ateÅŸ ederek Mussolini'yi göÄŸsünden vurdu. Mussolini yere düÅŸtü ama ölmedi ve ağır nefes alıyordu. Audisio yanına gitti ve göÄŸsüne bir kurÅŸun daha sıktı.
 
Audisio savaÅŸtan sonra yayınladığı anılarında, Mussolini ve metresini toplam 5 kurÅŸun ile vurarak öldürdüÄŸünü belirtmiÅŸtir. Mussolini'nin maiyetindeki diÄŸer üyeler (baÅŸta bakanlar ve Ä°talyan Sosyal Cumhuriyeti yetkilileri) aynı gün akÅŸama doÄŸru bir idam mangası önünde idam edilmiÅŸtir. Ertesi gün Mussolini'nin, sevgilisinin ve birkaç yandaşının cesedi Milano'da Loreto Meydanı'nda ki Esso benzin istasyonunun çatısından baÅŸaÅŸağı sallandırıldı.
 
TeÅŸhir edilen vücudu, halk tarafından tekmelendi ve tükürüldü. Devrik liderin cesedi alaya ve istismara maruz kaldı. Ölümünden ve Milano'da cesedinin halka gösterilmesinden sonra, Mussolini'nin cesedi kentin kuzeyinde, Musocco mezarlığında ki bir mezara gömüldü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.