Sosyal Medya

Güncel

Alman Meclisi: Türkiye Suriye'de işgalci güç

Alman meclisi uzmanlarının hazırladığı bilirkişi raporunda, 'Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığının uluslararası hukuk açısından işgal kriterlerini karşıladığı' tespitinde bulunuldu.



Almanya'da Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından hazırlanan raporda, Türkiye Suriye'de iÅŸgalci güç olarak deÄŸerlendirildi. Alman Haber Ajansı'nın (dpa) haberine göre raporda, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin ile Azez, el Bab ve Cerablus bölgelerindeki askeri varlığı tam olarak incelendiÄŸinde uluslararası hukuk açısından askeri iÅŸgal kriterlerini karşılamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Bilimsel Hizmetler Dairesi'nin dokuz sayfalık raporu, Federal Meclis Sol Parti grubunun giriÅŸimi üzerine hazırlandı.

Sol Parti meclis Grup BaÅŸkan Vekili Sevim DaÄŸdelen, bilirkiÅŸi raporunun Alman hükümeti için bir uyarı olması gerektiÄŸini belirterek Alman hükümetinin Türkiye'nin Suriye'deki eylemlerini uluslararası hukukun ihlali olarak deÄŸerlendirmekten kaçınmasını eleÅŸtirdi. DaÄŸdelen, "Tüm uzman raporları ve Alman meclisinde grubu bulunan bütün partilerin tutumuna raÄŸmen Suriye'nin bazı bölgelerine NATO müttefiki Türkiye tarafından girilmesi ve iÅŸgalini hâlâ uluslararası hukukun ihlali olarak deÄŸerlendirmemek bir skandaldır” diye konuÅŸtu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ocak ayı sonunda Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'e yönelik baÅŸlattığı operasyon Alman hükümeti tarafından kınanmış ve kabul edilemez olarak nitelendirilmiÅŸti. DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas Mart ayında yaptığı açıklamada, Türk birliklerinin sürekli Suriye'de kalmaları halinde, Türkiye'nin askeri operasyonunun "elbette uluslararası hukuk ile uyumlu olmayacağını” söylemiÅŸti. Ancak Alman hükümeti, Afrin operasyonunun uluslararası hukuk açısından nasıl deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸi konusunda net bir açıklama yapmamıştı.

Alman Federal Meclisi'nin Bilimsel Hizmetler Dairesi'nin Mart ayında açıkladığı bir raporda da, Türkiye'nin Afrin'e askeri harekâtının devletler hukukuna uygunluÄŸu konusunda ÅŸüpheler bulunduÄŸu sonucuna varılmıştı. Raporda, “Türk hükümetinin, meÅŸru müdafaaya neden olacak kendisine yönelik silahlı bir saldırıya dair henüz somut bir kanıt sunamadığı” deÄŸerlendirmesine yer verilmiÅŸti.

Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki YPG güçlerine karşı baÅŸlattığı Zeytin Dalı Harekatına hukuki gerekçe olarak BM Åžartı'nın 51'inci maddesinde düzenlenen meÅŸru müdafaa hakkını göstermiÅŸti.

Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi'nin hazırladığı raporlar, uzmanlık gerektiren konularda milletvekillerini bilgilendirmeyi amaçlıyor. Raporlar, Alman meclisinin görüÅŸünü yansıtmıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.