Sosyal Medya

Güncel

İsrail Adalet Bakanı: Trump'ın Suriye'den çekilmesi Erdoğan'ı güçlendiriyor

ABD'nin Suriye'den çekilmeye başlamasını İsrail'de erken seçim kararı izlerken, bugüne dek Netanyahu cephesini çok memnun eden Trump'a ilk kez eleştiri okları yöneldi. Adalet Bakanı Ayelet Şaked "Bu adım, İsrail'e yardımcı olmazken Yahudi karşıtı Erdoğan'ı güçlendiriyor" dedi.



Sputnik Türkiye'nin haberine göre ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ı Suriye'den çekilmekten vazgeçirmek için Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu'nun epey dil döküp ikna edemediÄŸi basına sızarken Adalet Bakanı Ayelet Åžaked'den açıklama geldi. Ordu Radyo'suna konuÅŸan Åžaked, Trump'ın kararının 'Ä°srail için kötü' olduÄŸunu belirtti.

Åžaked, "ABD BaÅŸkanı Ä°srail'in büyük bir dostu" dese de ÅŸu vurguyu yaptı:

"Bu adım, Ä°srail'e yardım etmezken, (Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip) ErdoÄŸan'ı güçlendiriyor ki, kendisi bir Yahudi karşıtı."

ABD'nin Suriye'den çekilmesinin Lübnan'daki Hizbullah'a silah akışını artırabileceÄŸini söyleyen aşırı saÄŸcı kadın siyasetçi, "Biz kendimizi nasıl koruyacağımızı biliyoruz… Ä°ran'ın Suriye'de tutunup varlığının kalıcı hale gelmesini önlemek için gereken her ÅŸeyi yapacağız" diye konuÅŸtu.

ABD'nin çekilmesinin Suriye'deki Kürt savaÅŸçıları olumsuz etkileyecek olmasını da kınayan Ä°srailli bakan, ÅŸunları söyledi:

"Kürtler büyük kahramanlar. Onların sayesinde Batı'nın IŞİD'le savaşı baÅŸarıya ulaÅŸtı. Onlar müttefiklerimiz ve Türklere karşı verdikleri mücadaleyi kazanmalarını umuyorum. Umarım, uluslararası toplum ErdoÄŸan'ın Kürtleri katletmesini önler."

Cuma günü New York Times gazetesi de adı açıklanmayan Ä°srailli bir yetkilinin "Trump, alenen Ä°srail'i otobüsün altına attı. Bu örnekte otobüs rolünde Rus ordusunun nakliye kamyonu var" sözlerini aktarmıştı.

ErdoÄŸan'la söz düellosuna giren Netanyahu da cumartesi günü Türkiye CumhurbaÅŸkanı'nı bir açıklamasıyla ilgili Yahudilere saldırmakla suçlarken ÅŸu ifadeleri kullanmıştı:

"Kuzey Kıbrıs'ı iÅŸgal eden, Türkiye'nin içindeki ve dışındaki Kürt köyledinde ordusuyla kadın ve çocukları katleden ErdoÄŸan Ä°srail'e vaaz vermesin."

Trump, baÅŸtan beri OrtadoÄŸu'da tümüyle Ä°srail yanlısı politikalar güderken özellikle Aralık 2017'de Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanıyıp Mayıs 2018'de büyükelçiliÄŸi Kudüs'e taşımasıyla büyük gerilim yarattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.