Sosyal Medya

Güncel

Üç farklı görüş var: Binali Yıldırım istifa edecek mi?

AK Parti tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı için aday gösterileceği iddia edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım'ın, 3 Mart'a kadar istifa etmeyi düşünmediği ileri sürüldü. Yıldırım'ın ayrıca, istifa etmesi yönündeki önerilerden rahatsız olduğu iddia edildi.



Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın kulislere dayandırdığı haberine göre, bütçe görüÅŸmelerinin tamamlanmasının ardından gözler AK Parti'nin Ä°BB adayının ne zaman açıklanacağına çevrildi. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, TBMM BaÅŸkanı Yıldırım'ın adaylığının açıklanmasının bütçe görüÅŸmeleri sonrası yapılacağı mesajını vermiÅŸti.

AK Parti kulislerinde, Yıldırım'ın adaylığının ne zaman açıklanacağından çok TBMM BaÅŸkanlığı'ndan istifa edip etmeyeceÄŸi, ederse ne zaman edeceÄŸi tartışılıyor. Partide istifa konusunda 3 farklı görüÅŸ bulunuyor. Bir görüÅŸe göre anayasal olarak istifanın zorunlu olduÄŸu belirtiliyor.

'ZORUNLU DEĞİL'

Ä°kinci görüÅŸü ise, istifanın zorunlu olmadığı, ancak etik olarak TBMM BaÅŸkanı sıfatıyla seçim kampanyası yürütülmesinin sıkıntı yaratacağını dile getirenler oluÅŸturuyor. Özellikle TBMM BaÅŸkanı Yıldırım'ın yakın çevresinin savunduÄŸu üçüncü görüÅŸe göre ise, istifa zorunlu deÄŸil.

Bu görüÅŸü savunanlar, "Seçim yasalarına göre milletvekilleri yerel seçimlerde istifa etmiyor. Anayasanın 94. maddesinde TBMM BaÅŸkanı'nın parti faaliyetlerine katılamaması düzenlenmekle birlikte Siyasi Partiler Yasası'nda, milletvekilliÄŸi adaylığıyla ilgili süreç bu hükmün dışında tutuluyor. Yerel seçimlerle ilgili doÄŸrudan bir düzenleme olmadığı için Siyasi Partiler Yasası'nın bu hükmü kıyas yoluyla uygulanır" ifadesini kullanıyor.

3 MART'A KADAR BEKLEYECEK

Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre, Yıldırım da adaylığının açıklanmasından sonra istifasının zorunlu olmadığını düÅŸünüyor. Ancak Yıldırım'ın, istifa etmeye karar verirse YSK'nin adaylıkları resmen ilan edeceÄŸi 3 Mart'a kadar bekleyebileceÄŸi kaydediliyor. Hemen istifa etmesi gerektiÄŸi yönündeki görüÅŸlerden rahatsız olduÄŸu kaydedilen Yıldırım'ın, bu yöndeki kulislerin artması ya da kendisine baskı kurulması durumunda seçim gününe kadar TBMM BaÅŸkanlığı'nı da sürdürebileceÄŸi konuÅŸuluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.