Sosyal Medya

Güncel

Hamas'tan Mahmud Abbas'a tepki

Hamas, Filistin Anayasa Mahkemesinin, Filistin Meclisini feshetme kararının, "anayasal ve hukuki değeri olmadığını" açıkladı.



Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "(Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud) Abbas'ın keyfi kararlarını geçirmek ve korumak için oluÅŸturduÄŸu Anayasa Mahkemesinin, Filistin Meclisini feshetme kararını reddediyor, bu kararın anayasal ve hukuki deÄŸeri olmadığını belirtiyoruz." denildi.

Filistin Meclisinin "bağımsız", Anayasa Mahkemesinin kuruÅŸulunun ise "geçersiz" olarak nitelendirildiÄŸi açıklamada, "Bu realiteyi deÄŸiÅŸtiremeyecek siyasi bir karardır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Filistin Devlet BaÅŸkanı Abbas'ın "siyasi rejimi tasfiye etme, siyasi çoÄŸulculuÄŸu bitirme, halkın meÅŸru kurumlarını yıkma, bütün ulusal grupları dışlama ve uzlaşıyı saÄŸlama yönündeki çabaları baltalama politikalarını geçirmek için talihsiz bir giriÅŸimde bulunduÄŸu" savunuldu.

Bu durumun, Abbas'ın Filistin halkının milletvekilleri, meclisi ve meÅŸru kurumları hakkındaki sorumsuz ve anayasal olmayan icraatlarını durdurmak için tüm Filistinlilerin harekete geçmesini gerektirdiÄŸi aktarılan açıklamada ayrıca, Hamas'ın devlet baÅŸkanlığı ve genel seçimlere hazır olduÄŸu kaydedildi.

Fetih Hareketi'nin, seçim sonuçlarına saygı duyması gerektiÄŸi vurgulanan açıklamada, Hamas'ın da neticeye saygı göstereceÄŸi ve buna göre hareket edeceÄŸi taahhüt edildi.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, dün Ramallah'ta katıldığı bir toplantıda yaptığı konuÅŸmada, Ä°srail'le yapılan anlaÅŸmaları gözden geçireceklerini söylemiÅŸti. 

Abbas, Filistin Anayasa Mahkemesinin, Filistin Meclisini feshettiÄŸini açıklamış ve 6 ay içinde seçime gidilmesi çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Filistin genelinde 2006'da ilk defa yapılan seçimlerde, 132 sandalyelik Filistin Meclisi'nin 76 sandalyesini Hamas kazanırken, Filistin yönetimini elinde bulunduran Fetih Hareketi sadece 43 sandalyede kalmıştı.

Filistin anayasasına göre, her 4 yılda bir ülke genelinde genel seçimlerin yapılması gerekiyor. Ancak, Filistin'de ilk defa 2006'da genel seçimlere gidildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.