Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Taşgetiren- Anadolu'da bir gün

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



Cuma günü iki program için Karaman’daydım.
 
Birisi gündüz üniversitede öÄŸrencilerle idi. DiÄŸeri akÅŸamleyin halka açık. Güzel bir gündü benim için, ümid ederim buluÅŸtuÄŸumuz insanlar için de iyi olmuÅŸ olsun. YaÅŸadıklarımı okuyucularımla paylaÅŸmak isterim.
 
- Sağlık ve ahlak
 
Ä°lk davet KaramanoÄŸlu Mehmet Bey Üniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde oluÅŸmuÅŸ bulunan YürüyüÅŸ ve SaÄŸlık - Ahlak - Kültür isimli öÄŸrenci klüplerinden geldi. “SaÄŸlık ve Ahlak” üzerine konuÅŸmak için sözleÅŸmiÅŸtik. 300 kadar öÄŸrencinin katıldığı hoÅŸ bir sohbet oldu. Malum “Etik” de deniyor farklı alanların insani boyutunu öncelemek için belirlenen ölçülere.
 
Ben de kendi alanımın ahlakından baÅŸladım konuÅŸmaya. “Medya ahlakı”ndan. Siyaset ahlakı, ticaret ahlakı, yargı ahlakı ... derken “Tıb ahlakı”na geldi sohbet.
 
Hipokrat’la baÅŸlayan, sonra Ä°slam dünyasındaki tıp çalışmaları içinde genel Ä°slam ahlakının bir alan uygulaması olan tıp ahlakının ana çerçevesini, bugün ortaya çıkan geliÅŸmelerle tıp ahlakına eklenen duyarlılıkları konuÅŸtuk.
 
Ve en önemlisi bu konunun bir takım hassasiyetleri bilmekten öte refleksif nitelikte devreye giren bir karakter haline gelmesi, bunun için de özümsenmesi, içselleÅŸtirilmesi gerektiÄŸi üzerinde durduk. Tıp eÄŸitimi veren kurumlarımızın bunun üzerinde özenle durması gerektiÄŸine iÅŸaret ettik.
 
- Rasulullahı aşkla yaşamak
 
Cuma akÅŸamı Yunus Emre Kültür Vakfı’nın konuÄŸu idim. Yine Üniversite bünyesinde yer alan 1000 kiÅŸilik bir konferans salonunda buluÅŸtuk. Salon doluydu. Kadınlar, erkekler, gençler... Vakıf yöneticileriyle üzerinde anlaÅŸtığımız konu “Rasulullah’ı AÅŸkla YaÅŸamak” idi.Rasulullah’ın “Allah Elçisi” konumunu idrakle yola çıkan, O’nun “YaÅŸayan Kur’an olma” hüviyetine iÅŸaret eden, ve yine O’nun bir mü’minin hayatı için “Güzel örneklik vasfı”nın altını çizen ve  O’nunla bütünleÅŸme, O’nunla aynileÅŸme, O’nun elinden tutma, izinden yürüme duyarlılıklarını ifade eden.... ve Rasulullah ile iliÅŸkilere bütün zamanlarda “AÅŸk” yükleme gereÄŸini vurulayan bir saatlik bir sohbet... DoÄŸrusu ben heyecan duydum, gözlerde de o heyecanı gördüm. Åžunu dedim: “Rasulullah’ı yadetmek sadece Mevlid-i Nebiler ya da Kutlu DoÄŸumlar konusu deÄŸildir. O her an hayat rehberimizdir ve her an O’nu yaÅŸama aÅŸkını diri tutmak lazım. Evlerimizde bu aÅŸkı diri tutacak bir aynileÅŸme - eÄŸitim ortamı hazırlamamız lazım.”
 
- Ekonomi
 
Åžu sıralar her yerde karşılaÅŸtığım iÅŸ hayatındaki insanlara “Ä°ÅŸler nasıl?” diye soruyorum. “Ciddi zorluk var, deniyor. Özellikle öz sermayesi olmayan, kredi kullananlar zorda.” Ä°nÅŸaat sektörü ile ilgili sancı yurdun her yerinde mevcut.
 
- Siyaset
 
Siyaset gündemi yoÄŸun. Ekonominin siyaseti etkileyeceÄŸi düÅŸüncesi ortak paylaşım alanı. Ama Konya ve Karaman’da beklendiÄŸi gibi Ak Parti rahat, oyların ekonomi sebebiyle düÅŸebileceÄŸi beklentisi ile beraber.
 
- Norm kadrode
 
Karaman’da Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü de ziyaret ettim. Rektör yardımcıları ve SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Ali Åžahin bey de refakat ettiler. “Norm kadro” konusunda son YÖK düzenlemesini sordum. Biraz belirsizlik, biraz tedirginlik gördüm. Rektörlere inisiyatif verildiÄŸi söylenmesine raÄŸmen dönüp dolaşıp YÖK’e baÅŸvurma zorunluluÄŸu var deniyor. Bence üniversite camiasının dinlenmesinde yarar var.
 
Eve, Anadolu’da bir gün demek, her alanda nabız atışının okunması demek.
 
Neden mutlu oldum?
 
Bir, saÄŸlık alanında eÄŸitim gören üniversite öÄŸrencilerinin “Ahlak” konusundaki duyarlılığından...
 
Ä°ki, insanımızın bin kere olsa bile Rasulullah sallallahü aleyhi ve sellem’a dair programlara doymuyor solmasından...
 
Anadolu güzeldir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.