Sosyal Medya

Güncel

RTÜK Başkanı Yerlikaya MasterChef Murat olayı hakkında konuştu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, MasterChef Murat olayından sonra konuşarak yayıncıların, öz denetim yapmakla mükellef olduğu, programa alınan kişilerin araştırılması gerektiği uyarısında bulundu.



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu BaÅŸkanı Ä°lhan Yerlikaya, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Ä°ÅŸletme Fakültesi Salonu'nda düzenlenen "Medya Okuryazarlığı" konferansında, RTÜK'ün sansür yapmadığını, yayından sonra gerekirse yaptırımlar uyguladıklarını söyledi.

Ä°letiÅŸim alanının geliÅŸtikçe istismar edenlerin de çoÄŸaldığını aktaran Yerlikaya, RTÜK'ün topluma, çocuklara, gençlere, aileye zararlı yayınlarla mücadele ettiÄŸini, medya okuryazarlığı dersiyle iletiÅŸim kanallarının zararının en aza indirilmeye çalışıldığını bildirdi. Okullarda seçmeli ders olarak verilen medya okuryazarlığı dersiyle çocukların bilinçlendirilmesi, izledikleri ve takip ettikleri medya içeriklerinin sorgulanabilir ve eleÅŸtirilebilir olduÄŸunu fark edebilmesini amaçladıklarını dile getiren Yerlikaya, bu dersin sadece Türkiye'de deÄŸil, dünyada da yaygınlaÅŸtığını ifade etti.
'
MEDYA OKURYAZARLIÄžI ZORUNLU DERS OLMALI'
 
Medyanın öneminin gittikçe arttığına dikkati çeken Yerlikaya, ÅŸunları kaydetti:
 
— Çok faydalı bile olsa bir televizyonu günde 3-5 saat ve daha fazla izlerseniz, izlediÄŸiniz içerik faydalı da olsa zarar verecektir. Dolaysıyla her ÅŸeyi tadında uygun izlemek lazım. Özellikle çocuklar. Televizyonun karşısında çok fazla durmamaları gerekiyor. Medyanın olumlu yanlarının da olduÄŸunu unutmamak gerekiyor. Televizyonlarda izlediÄŸi eÄŸitici çizgi filmlerle birçok ÅŸeyi erkenden öÄŸrenebiliyor ama zararları da var. GördüÄŸünü uygulamaya çalışıyor.
 
— Åžiddet içeren bazı olayları hayatına taşıyabiliyor. Ayrıca internet gibi farklı bir mecra geliÅŸiyor. Burası televizyonlardan çok daha farklı. Ailesiyle televizyon izlerken müdahale olunabilirken, internette tek başına olan kiÅŸinin çok fazla tehlikeye açık olduÄŸunu görebiliyoruz. Bu anlamda medya okuryazarlığı çok önemli. Medya okuryazarlığı dersiyle öÄŸrenciler tv, internet gibi alanlarda sorgulayıcı bir bakış açısında bulunabilir. GeliÅŸen teknoloji ve iletiÅŸimin insan hayatında önemi arttı. Medya okuryazarlığının zorunlu ders olması gerekiyor.

YAYINCILARA UYARI
 
RTÜK'ün zararlı programlar nedeniyle zaman zaman eleÅŸtiriler aldığını anlatan Yerlikaya, RTÜK'ün verdiÄŸi cezadan daha etkili mecralar bulunduÄŸunu söyledi. Bu anlamda izleyicinin elinde çok daha fazla yetki olduÄŸunu aktaran Yerlikaya, "Bazen çok büyük paralar harcanarak yapılan diziler reyting yapmayınca daha ilk programda kaldırılıyor. Niye, reyting almadı ondan. Ä°zleyicinin elinde öyle bir güç var ki, bu RTÜK'ün elindekinden çok daha fazla. Ä°zlemeyince patlıyor. Dolaysıyla izleyicinin de omuzunda yük var. Ne izleyip izlemeyeceÄŸini iyi bilmesi gerekiyor" diye konuÅŸtu. Reytinge göre para kazanan yayıncıların da ona göre yatırım yaptığını vurgulayan Yerlikaya, izleyicinin dışında reklam verenlerin de zararlı programları engelleyici bir güç olduÄŸunun altını çizdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.