Sosyal Medya

Güncel

90 bin askerimiz şehit olmuştu: Rusların çektiği görüntüler ortaya çıktı

90 bin askerimizin şehit olduğu Sarıkamış Faciası'nın görüntüleri ortaya çıktı.



Sarıkamış Faciası'nın ayrıntıları, Rus askerler tarafından çekilen görüntülerle ortaya çıktı. Görüntülerde kar üzerinde ÅŸehit düÅŸen askerlerimiz ve defnediliÅŸleri var.

Dikkatli bakıldığında askerlerin hiç birinde ayakkabı olmadığı görülüyor. Bazılarında ise üniforma bulunmuyor. Bunun sebebi ise hayatta kalan askerlerin -40 derecede donmamak için ÅŸehitlerin kıyafetlerini almaları.

Görüntülerde Hilal-i Ahmer görevlileri ÅŸehitleri gömmek için mezarlar kazarken de görülüyor. At atabalarında taşınan ÅŸehitler, Rus askerlerin kontrolünde gömülüyor.

Sarıkamış Harekâtı I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ve Rus Hanedanlığı arasında Sarıkamış'da gerçekleÅŸmiÅŸ, sonucu Osmanlı Devleti tarafı için büyük bir baÅŸarısızlık ile sonuçlanan bir askerî manevradır.
1877-1878'deki 93 Harbi Osmanlı Devleti'nin maÄŸlubiyeti ile neticelenince Batum savaÅŸ tazminatı olarak Rusya'ya verilmiÅŸti. Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin de Berlin AntlaÅŸması ile Rusya'ya terkedilmiÅŸti. 1914 yılında döneminin BaÅŸkomutan Vekili olan Enver PaÅŸa, evvelce kaybedilen bu vatan topraklarını geri almak amacıyla 19 Aralık tarihinde Sarıkamış Harekatı planlarını kurmaylarına sundu.

DoÄŸuyu korumakla görevli Üçüncü Ordu dur. 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında cereyan eden muharebelerde,Türk ordusu düÅŸman cephesinin 30-35 km gerisindeki Sarıkamış'ı ele geçirmeyi ve düÅŸman kuvvetlerini imha etmeyi hedeflemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.